Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ανοίγει τις πύλες του το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας αύριο 20/1/2016

Για 12 ημέρες, από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας – Πελοποννήσου θα παρουσιάσει πλήθος ταινιών, πολλές από τις οποίες είναι φετινές ή περσινές, εστιάζοντας στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, ενώ θα ενεργοποιήσει και σημαντική εκπαιδευτική ζώνη. Επίσης, θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι σεμιναριακές, με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών. Σε όλες τις εκδηλώσεις, η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

DSCN9964 Medium

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, ο Θανάσης Ηλιόπουλος, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας εξέφρασε ικανοποίηση για τη διοργάνωση του 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, τονίζοντας πως η Καλαμάτα θα είναι το επίκεντρο κατά τη διεξαγωγή του, καθώς σ' αυτήν θα προβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Αμαλιάδα, στη Σκάλα Λακωνίας και στο Άργος.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ
ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει τη διενέργεια του Φεστιβάλ, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πίστωση 5.000 ευρώ για κάλυψη μέρους των εξόδων της διοργάνωσης, ενώ διαθέτει δωρεάν το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στην οδό Αριστομένους 95, για την προβολή των ταινιών.
Ο κ. Ηλιόπουλος ευχαρίστησε τις κυρίες Κλεώνη Φλέσσα και Τζίνα Πετροπούλου, τις οποίες αποκάλεσε «ψυχή της διοργάνωσης», για τη συνεργασία, κάλεσε δε το κοινό να προσέλθει στην τελετή έναρξης, αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 20.00, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΜΕ ΤΑΙΝΙΑ
ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΖΑΖ!

Στην τελετή έναρξης, αύριο βράδυ, θα προβληθεί η ταινία «IT'S ALL THAT Jazz to me», μια ταινία των Νίκου Ξανθόπουλου και Κυριάκου Λιαράκου, σε σκηνοθεσία του δεύτερου, με διάρκεια 75 λεπτά.
Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης, πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται σε Νορβηγούς μουσικούς, οι οποίοι δημιούργησαν το Φεστιβάλ Μάνης.
Θα ακολουθήσει συναυλία jazz με τους Νορβηγούς μουσικούς: Ann Helen Hjemli φωνή, Johnny Lauritzen σαξόφωνο και Rodrigo Villagra κοντραμπάσο, με τους οποίους θα συμπράξει το σύνολο Jazz Steps του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Θα παίξουν οι: Μιχάλης Μπαστακός κιθάρα, Παναγιώτης Τζουμάκης κιθάρα, Γιάννης Δίσκος σαξόφωνο, Σωτήρης Παπαδέας τύμπανα. Υπεύθυνος από πλευράς Δημοτικού Ωδείου είναι ο Σύλβιος Σύρρος.
Ο κ. Γυφτάκης εξέφρασε χαρά για τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου στην τελετή έναρξης και τόνισε πως το Ωδείο είναι ανοικτό σε σύμπραξη με οποιοδήποτε φορέα θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για την πόλη.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για την υποστήριξη, επεσήμανε ότι «ρίξαμε μεγάλο βάρος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ», προσθέτοντας πως θα βρεθούν στην Καλαμάτα οι πανεπιστημιακοί και σκηνοθέτες Frode Storaas από τη Νορβηγία και Martin Gruber από τη Γερμανία και ο δημιουργός Hugo Mata από την Ισπανία, που θα παρουσιάσουν έργα τους και θα κάνουν σεμινάρια.
Ορισμένα από τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ο Πρόεδρος του οποίου Νίκος Ζαχαριάς, Αναπλ. Καθηγητής, εξέφρασε τη χαρά του διότι το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί δύο δράσεις του Φεστιβάλ. Τόνισε δε ότι τα αντικείμενα της οπτικής ανθρωπολογίας και της πολιτισμικής διαχείρισης διδάσκονται στη Σχολή της Καλαμάτας.
Η κυρία Φλέσσα επεσήμανε πως το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 ταινίες, φετινές και περσινές παραγωγές, ενώ το 25% των ταινιών είναι βραβευμένες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΟΖΗ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Γιώργο Κολόζη, με την προβολή 5 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο Γιάννης Κολόζης, γιος του, επίσης ντοκιμαντερίστας.
Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η εκπαιδευτική ζώνη, με πολλές ταινίες και πολλές συμμετοχές από σχολεία της Καλαμάτας και της περιοχής της. Θα διοργανωθεί δε σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά.
Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως», με εισηγητή το δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη, στην οποία θα μετάσχει μουσικά ο Γιώργος Παυλάκος.
Τέλος, θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία», που θα διεξαχθεί στη Μεσσήνη.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

DSCN9964_Medium.JPG

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech