Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

ΕξορμήσειςΤαΰγετοςΑρχαία ΜεσσήνηΑνάκτορο ΝέστοροςΠύλοςΝαός Επικούριου ΑπόλλωναΜυστράςΑρχαία ΟλυμπίαΣπήλαια ΔιρούΜάνη

Image

Ταΰγετος

To «αρσενικό βουνό», όπως αποκαλείται, υψώνεται επιβλητικά λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας. Με υψόμετρο 2.407 μ. και συνολικό μήκος που φτάνει τα 115 χλμ., χωρίζει τη Μεσσηνία από τη Λακωνία και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Στην άφθονη βλάστησή του κυριαρχούν τα μαυρόπευκα και τα έλατα. Πλούσια είναι επίσης η χλωρίδα (πάνω από 700 είδη φυτών, 28 τοπικά ενδημικά) και η ορνιθοπανίδα του (85 είδη πτηνών, με πιο σημαντικά τον χρυσαετό, τον φιδαετό, τον σπιζαετό, τον πετρίτη και πολλά μεταναστευτικά). Βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα εντυπωσιακά φαράγγια με τις απότομες ορθοπλαγιές, όπως του Βυρού (που προσεγγίζεται από την Καρδαμύλη) και του Ριντόμου (που καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας). Αυτή η αυθεντική φυσική ομορφιά και η μοναδική κορυφογραμμή –μια από τις μεγαλύτερες αλπικές διαδρομές της Ελλάδας– έχουν αναδείξει τον Ταΰγετο σε βασίλειο των ορεινών σπορ (πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σημείο αναφοράς είναι το Τουριστικό Περίπτερο στην πανέμορφη περιοχή της Αλαγονίας, πάνω στο δρόμο Καλαμάτας-Σπάρτης. Στις μεσσηνιακές πλαγιές του Ταϋγέτου βρίσκονται σκαρφαλωμένα γραφικά χωριά, με πλούσια ιστορία, παραδοσιακά κτίσματα, σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα και έξοχο φυσικό περιβάλλον.

Image
Image

Αρχαία Μεσσήνη - 45'

Από τις πιο σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, ιδρύθηκε το 370 π.Χ. και ήρθε στο φως κυρίως χάρη στις ανασκαφές του καθηγητή Π. Θέμελη μετά το 1986. Στο χώρο έχουν αποκαλυφθεί το θέατρο (3ος-2ος αι. π.Χ.), το Ασκληπιείο, η Κρήνη Αρσινόη, ιερά, ρωμαϊκές επαύλεις, το Στάδιο και το Γυμνάσιο. Το θέατρο, υποδειγματικά αναστηλωμένο, επαναλειτουργεί από το 2013, μετά από 1.700 χρόνια «σιωπής», αποτελώντας όαση πολιτισμού.
Τηλ.: 27240 51201 (αρχ. χώρος και μουσείο)

Μυστράς - 60΄

Ονομαστή καστροπολιτεία (6 χλμ. από τη Σπάρτη), στην οποία ήταν δεσπότης ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, πριν γίνει αυτοκράτορας –ο τελευταίος– του Βυζαντίου. Στην ερειπωμένη αλλά υποβλητική πολιτεία, αντιστέκονται ακόμη στη φθορά του χρόνου ναοί με θαυμάσιες τοιχογραφίες (Παντάνασσα, Άγιος Δημήτριος, Περίβλεπτος κ.ά.), αναστηλωμένα παλάτια, οχυρώσεις και αρχοντικές κατοικίες. Το κάστρο χτίστηκε το 1249, μετά τη φραγκική κατάκτηση της Πελοποννήσου, πέρασε στους Βυζαντινούς το 1262 και καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1460.
Τηλ.: 27310 83377, 27310 25363

Ανάκτορο Νέστορα - 60΄

Βρίσκεται στο λόφο του Άνω Εγκλιανού (14 χλμ. βόρεια της Πύλου) και είναι το πιο καλά διατηρημένο παλάτι της Μυκηναϊκής εποχής που έχει αποκαλυφθεί. Η ακμή του ανακτόρου, που θεωρείται ότι ανήκε στον σοφό βασιλιά Νέστορα, τοποθετείται στην περίοδο 1300-1200 π.Χ. Το συγκρότημα με τους συνολικά 105 χώρους ήταν διακοσμημένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες, διέθετε κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και περιβαλλόταν από οχύρωση. Καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στα 1200 π.Χ. Κατά την ανασκαφή του ήρθαν στο φως 1.250 πινακίδες Γραμμικής Β' γραφής και άλλα ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.
Τηλ.: 27630 31437 (αρχ. χώρος), 27630 31358 (μουσείο)

Πύλος - 60΄

Στη νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου, αποτελεί ασφαλέστατο αγκυροβόλιο, καθώς το στενόμακρο νησί Σφακτηρία προστατεύει από τις φουρτούνες του Ιονίου πελάγους τον όρμο του Ναυαρίνου. Στον όρμο αυτό διεξήχθη το 1827 η ναυμαχία ανάμεσα στον συμμαχικό στόλο Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας και στους Τουρκοαιγύπτιους, που έκρινε την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Η Πύλος γνωρίζει έντονη τουριστική ανάπτυξη, που βασίζεται στη γραφικότητά της, στο ντεκόρ του Νιόκαστρου (που δεσπόζει πάνω της) και του Παλαιόκαστρου (που υψώνεται απέναντι), στην όμορφη ακτογραμμή με τη Γιάλοβα και τη Βοϊδοκοιλιά, καθώς και στην παρουσία της Costa Navarino, μοναδικής τουριστικής μονάδας, με πολυτελή καταλύματα, γήπεδα γκολφ, υποδομές άθλησης, χώρους συνεδρίων και πλήθος δραστηριοτήτων.

Αρχαία Ολυμπία - 90΄

Παγκοσμίως γνωστή, υπήρξε γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που τελούνταν από το 776 π.Χ. Στο χώρο υπήρχε ιερό του Δία, μέσα στο οποίο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, έργο του Φειδία, που θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν ό,τι απέμεινε από τους αρχαίους χώρους άθλησης, λατρείας, δημόσιας ζωής και φιλοξενίας, καθώς και το μουσείο, όπου εκτίθενται διάσημα έργα όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Νίκη του Παιωνίου.
Τηλ.: 26240 22517 (αρχ. χώρος), 26240 22742 (μουσείο)

Ναός Επικούριου Απόλλωνα - 90΄

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.130 μ. στις Βάσσες της Φιγαλείας, στη Μεσσηνία και πολύ κοντά στα σύνορά της με την Ηλεία και την Αρκαδία. Ανεγέρθηκε γύρω στα 420-400 π.Χ., αποδίδεται στον Ικτίνο, από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ναούς της αρχαιότητας. Οι πλάκες της θαυμάσιας ζωφόρου του απεικόνιζαν σκηνές Αμαζονομαχίας και Κενταυρομαχίας και εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.
Τηλ.: 26260 22254

Σπήλαια Διρού - 90΄

Από τα ωραιότερα επισκέψιμα σπήλαια στον κόσμο, η Γλυφάδα Διρού σμιλεύτηκε από την υπομονετική δράση της φύσης εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Οι δαιδαλώδεις υδάτινοι διάδρομοι και οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες που καθρεφτίζονται στο νερό δημιουργούν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα απαράμιλλης ομορφιάς. Η περιήγηση στο σπήλαιο γίνεται με βάρκα και σε ένα τμήμα με τα πόδια. Κοντά του βρίσκεται το Μουσείο Νεολιθικού Πολιτισμού, που μας ξεναγεί στους ανθρώπους που κατοίκησαν τα σπήλαια του Διρού σε μακρινή εποχή.
Τηλ.: 27330 52222 (σπήλαια), 27330 52223 (μουσείο)

Μάνη – έως 60΄

Τόπος ξεχωριστός, αποτελεί μοναδική περίπτωση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου οι άγονοι ορεινοί όγκοι φιλοξενούν δεκάδες οικισμούς με χαρακτηριστικά πέτρινα κτίσματα: πολεμόπυργους, οχυρωμένες κατοικίες, κάστρα, εκκλησίες, καλντερίμια. Σε αυτόν τον τόπο έζησαν άνθρωποι ανυπότακτοι, με τα δικά τους έθιμα και τρόπο ζωής, που πρωταγωνίστησαν στην ελληνική ιστορία – ιδιαίτερα στην Επανάσταση του 1821. Στη μεσσηνιακή πλευρά της, οι πιο γνωστοί οικισμοί είναι η γραφική Καρδαμύλη (36 χλμ. από την Καλαμάτα) και η τουριστική Στούπα (44 χλμ. από την Καλαμάτα), ενώ στη λακωνική πλευρά η Αρεόπολη, η Βάθεια και το Λιμένι.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech