Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Image

Περιήγηση στην Καλαμάτα

Κάστρο

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, σε χαμηλό λόφο, στους πρόποδες του οποίου ρέει ο ποταμός Νέδοντας. Στον ίδιο λόφο ο Φάρις έχτισε την ακρόπολη των Φαρών και βρίσκονταν τα παλάτια των βασιλέων της αρχαίας πόλης. Πάνω στα ερείπιά της οι Βυζαντινοί έχτισαν χριστιανικό ναό (6ος αι.) και αργότερα οχύρωσαν τη θέση. Η σημερινή μορφή του Κάστρου διαμορφώ- θηκε κατά τη Φραγκοκρατία (13ος αι.) και κυ- ρίως στα χρόνια των Βιλεαρδουίνων. Συντήρηση και προσθήκες σε αυτή την οχύρωση έγιναν κατά τις περιόδους που η πόλη είχε περιέλθει στους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

Άγιοι Απόστολοι

Σύμβολο της πόλης, καθώς συνδέεται με την έναρξη της Επανάστασης. Βρίσκεται στην πλατεία 23ης Μαρτίου 1821, η οποία πήρε το όνομά της από την ημερομηνία που απελευθερώθηκε η πόλη από τους Τούρκους. Ο αρχικός ναός κατασκευάστηκε τον 11ο-12ο αιώνα.

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄

Η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με αρκετές καφετέριες και ζαχαροπλαστεία.
Επίκεντρο της δημόσιας ζωής της πόλης, διαμορφώθηκε το 1938, ενώ η τελευταία ανάπλασή της έγινε την περίοδο 2012-13.
Στο νότιο τμήμα της υπάρχει χαρακτηριστικό σιντριβάνι («Ψαράκια»), άλλο ένα σιντριβάνι βρίσκεται στο βόρειο άκρο της,
ενώ υπάρχουν πολλά παρτέρια και υψηλό πράσινο.
Γύρω της χτυπά η καρδιά του εμπορικού κέντρου.

Υπαπαντή του Χριστού

Μεγαλοπρεπής ναός που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία και είναι μητροπολιτικός ναός της Καλαμάτας. Θεμελιώθηκε το 1860 και εγκαινιάστηκε το 1873.

Μονή Καλογραιών

Ιδρύθηκε το 1796, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και βρίσκεται κοντά στο Κάστρο και την Υπαπαντή. Η γυναικεία μονή αναδείχθηκε από νωρίς σε ονομαστό κέντρο παραγωγής μεταξωτών υφαντών, μεταξύ των οποίων και τα περίφημα Καλαματιανά μαντίλια.

Οδός Αριστομένους

Ήταν ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε (1871) για να συνδέσει την τότε πόλη με την Παραλία. Έκτοτε, παραμένει κεντρικός άξονας και σημείο αναφοράς στην Καλαμάτα. Κατά μήκος του υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, η πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β΄, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Νεοκλασικά κτήρια

Καλαίσθητα κτήρια, που κατασκευάστηκαν την περίοδο μεγάλης ακμής της πόλης (1880-1920). Συγκεντρώνονται κυρίως στο βόρειο τμήμα της Αριστομένους και στο ανατολικό τμήμα της προκυμαίας (οδός Ναυαρίνου). Πολλά από αυτά αξιοποιούνται σήμερα από το Δήμο Καλαμάτας.

Παπλωματάδικα, πλατεία 23ης Μαρτίου

Το πιο ζωντανό τμήμα του Ιστορικού Κέντρου, επίκεντρο της διασκέδασης. Πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, παραδοσιακά καταστήματα, ατμοσφαιρικά ουζερί, μπαρ και καφέ σε γραφικότατο συνδυασμό.

Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

Το πάρκο-υπαίθριο μουσείο καλύπτει έκταση 54 στρεμμάτων και λειτουργεί από το 1986, φιλοξενώντας και πολιτιστικές δραστηριότητες. Στο χώρο, πέρα από ατμάμαξες και βαγόνια, σιντριβάνια και λιμνούλες, υπάρχουν γήπεδα, παιδικές χαρές, υπαίθριο αμφιθέατρο και αναψυκτήριο (στο παλιό σταθμαρχείο).

Μέγαρο Χορού

Κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στεγάσει τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού (Ιούλιος) και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013 και φιλοξενεί κάθε χρόνο τα σημαντικότερα ονόματα του χώρου.
Στην παραλία

Κεντρική θέση στο λιμάνι κατέχει η πλατεία Τελωνείου, όπου δεσπόζουν το Τελωνείο και το Λιμεναρχείο,συγκρότημα κτηρίων με εκλεκτικιστικά και νεοκλασικά στοιχεία. Πίσω από τα κτήρια αυτά υπάρχει το Πάρκο του Λιμενικού και αρχίζουν η οδός Αριστομένους και το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Δυτικά της πλατείας, σε απόσταση λίγων λεπτών, βρίσκεται η μαρίνα, με πολλά σκάφη, ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα,και πλήθος εστιατορίων.

 

Στην ίδια πλευρά βρίσκονται δύο κτήρια που θυμίζουν τη βιομηχανική και εμπορική ιστορία της πόλης και την εποχή που το λιμάνι πλημμύριζε από εμπόρους και αποτελούσε κόμβο πανελλαδικής σημασίας:

  • Το οικοδόμημα του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, χτισμένο σε γαλλικά πρότυπα σε μια εποχή που ανθούσε το εμπόριο της σταφίδας (αρχές 20ού αι.).
  • Ο Κάτω Μύλος των Κυλινδρόμυλων Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια», οι οποίοι ιδρύθηκαν το 1925 και έπαψαν να λειτουργούν το 1991.Ανατολικά της προκυμαίας εκτείνεται η μήκους 2,5 χλμ. ακρογιαλιά, που προσφέρεται τόσο για περπάτημα όσο και για κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της.

 

Σε όλο μήκος της παραλιακής ζώνης, επί της οδού Ναυαρίνου, που σφύζει από ζωή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν παραδοσιακοί αλλά και σύγχρονοι χώροι εστίασης. Υπάρχουν, επίσης, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες,που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ικανοποιούν κάθε ανάγκη:από την απλή διαμονή μέχρι τη φιλοξενία μεγάλων συνεδριακών εκδηλώσεων.

Από την παραλία στο ιστορικό κέντρο
Στην Καλαμάτα με ποδήλατο
Απολαμβάνοντας τη θάλασσα

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech