Κάστρο Καλαμάτας, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Στο νότιο άκρο του Κάστρου της Καλαμάτας έχει κατασκευαστεί μικρό θέατρο, 700 θέσεων (περίπου), που στο χώρο του φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις, τις παραστάσεις του Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κ.α.
Παν. Καίσαρη 6, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Τηλ: 27210 83086,
Fax: 27210 26966
Στεγάζονται σε ένα εκλεκτικιστικό διώροφο κτήριο (Ζουμπούλειο) του 1905. Η Δημοτική Σχολή Χορού ιδρύθηκε το 1985, όπου μαζί με το Δημοτικό Ωδείο και το Εικαστικό Σχολείο, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ), στόχευαν σε μια δυναμική παρέμβαση, από τη μεριά του Δήμου, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πολιτιστικής ανάπτυξης. Η Σχολή είναι εξοπλισμένη με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και με διδακτικό προσωπικό καλλιτέχνες του χορού, που συμμετέχουν σε ομάδες χορού της χώρας. Διαθέτει το ερασιτεχνικό τμήμα, όπου μπορούν να φοιτήσουν όλα τα παιδιά και οι ενήλικες και το προεπαγγελματικό τμήμα, όπου φοιτούν τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν χορό για να ενταχθούν σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 1992 η Σχολή συνεργάζεται με την Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου. Θεωρείται πρότυπη Σχολή στο είδος της, αφού οι μαθητές της αποσπούν υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις τόσο της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου, όσο και άλλων επαγγελματικών σχολών χορού, ενώ στην συνέχεια εργάζονται ως επιτυχημένοι επαγγελματίες. Σήμερα, λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ».
Το 1995 η πόλη της Καλαμάτας εντάχθηκε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο την προώθηση του χορού. Η ένταξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Χορού που δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας, της επικοινωνίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης – δημιουργίας. Στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται χορευτικές εκδηλώσεις, η ενίσχυση και η προβολή της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής παραγωγής, η διάσωση και η καταγραφή της ελληνικής χορευτικής δημιουργίας. Ένας από τους σημαντικότερους τομείς του ΔΙΚΕΧΟ είναι οι διεθνείς συνεργασίες του με φορείς και ομάδες, που έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντικοί καλλιτέχνες να παρουσιάζουν το έργο τους στην Καλαμάτα, μέσω συνεργασιών με τα μορφωτικά τμήματα ξένων πρεσβειών στη χώρα μας, καθώς και μέσω ξένων Υπουργείων. Κορυφαία δραστηριότητα του είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που διεξάγεται κάθε Ιούλιο. Το Φεστιβάλ αποτελεί χορευτικό γεγονός εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Οι εκδηλώσεις του είναι υψηλής ποιότητας και ευρείας γκάμας. Περιλαμβάνει την παρουσίαση επίλεκτης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με το χορό. Οι εκδηλώσεις του αποτελούν προϊόν ενδελεχούς στοχευμένης έρευνας του χορευτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να διατηρεί την υψηλή του ποιότητα και να παραμένει επικαιροποιημένο και καινοτόμο. Η ευρεία απήχηση του φεστιβάλ, το έχει καθιερώσει ως μία από τις σημαντικότερες χορευτικές διοργανώσεις της Ευρώπης.
Ναυαρίνου 8, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Τηλ: 27210 28864,
Fax: 27210 86510
Λειτουργεί από το 1985 και στεγάζεται σε παραδοσιακό κτήριο, στην παραλιακή ζώνη της πόλης, στην οδό Ναυαρίνου. Στόχο έχει να μυήσει τα παιδιά και τους μεγάλους στις εικαστικές τέχνεςλειτουργώντας τμήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής και να δημιουργήσει συνθήκες πρόσφορές για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Επίσης, διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (παραστάσεις δρόμου, λαϊκά δρώμενα, κατασκευές σε δημόσιους χώρους) και εκθέσεις, που φέρνουν το κοινό της πόλης σε επαφή με την εικαστική δημιουργία. Σήμερα, λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ».
Αριστομένους 33, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Τηλ: 27210 87902
Email: pnekekal@yahoo.gr
Στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, που κτίστηκε το 1910 – 1911. Στο κτίριο συστεγάζονται η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη. Διαθέτει αμφιθέατρο που χρησιμοποιείται ως αίθουσα θεάτρου και κινηματογράφου πολυλειτουργικού χαρακτήρα 450 θέσεων, η οποία συνδυαζόμενη με αίθουσα διαλέξεων, αυξάνει στις 565 θέσεις.
Βιλλεαρδουϊνου, Πλ.Υπαπαντής, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Τηλ: 27210 21881,
Fax: 27210 81885
E-mail: dimodkal@otenet.gr
Λειτουργεί από το 1985 και στεγάζεται σε παραδοσιακό κτήριο του 19ου αιώνα, νότια του Κάστρου. Είναι ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες ενός σύγχρονου ωδείου. Διαθέτει 18 αίθουσες για πιάνο, βιολί, πνευστά, κρουστά, κιθάρα, τραγούδι λυρικής και δραματικής τέχνης, αίθουσα συναυλιών και εξυπηρετεί πάνω από 500 μαθητές κάθε χρόνο. Το Δημοτικό Ωδείο δραστηριοποιείται στο χώρο της επιμόρφωσης με σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες και εργαστήρια, που απευθύνονται τόσο στο ευρύτερο κοινό, όσο και στους μαθητές του, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση σε διάφορα είδη μουσικής. Στην αίθουσα συναυλιών του λειτουργεί το «Καλλιτεχνικό Καφενείο», όπου γνωστοί καλλιτέχνες από όλη τη χώρα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους σε έναν ¨ζεστό¨ χώρο, χωρίς την επισημότητα που απαιτούν οι μεγάλοι χώροι κλασσικών συναυλιών. Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνει μαθητικές παραστάσεις και ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Σήμερα, λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ».
Κεντρική Σκηνή - Δημοσθένους 2, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Τηλ: 27210 82616
Νέα Σκηνή Θεάτρου - Αμφιθέατρο Δημοτικής Φιλαρμονικής
Υπαπαντής 25, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Από την ίδρυση του (1984) το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, διατηρούσε τις δυο σκηνές παρουσιάζοντας θεατρικά έργα από την ελληνική και παγκόσμια δραματουργία, καθώς και παραστάσεις για παιδιά. Η ίδρυση του ΔΗΠΕΘΕΚ συντέλεσε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση τόσο του θεατρικού, όσο και του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η Κεντρική Σκηνή στεγάζεται στο διαμορφωμένο παλιό εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας, ενώ η Νέα Σκηνή στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Σήμερα, οι δυο σκηνές λειτουργούν κάτω από την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ».
Αρτέμιδος, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ε.Σ.Π.Α., προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Διεθνούς Κέντρου Χορού για παραστάσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά την διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις πρόζας και λυρικού θεάτρου, μεγάλου μεγέθους παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να λειτουργήσει ως Συνεδριακό Κέντρο. Στους χώρους του μπορούν να παρουσιαστούν και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης (μουσικά σύνολα, κινηματογράφος, διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις κ.λ.π.). Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013, στην πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Το Δημοτικό Πάρκο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος καλύπτει έκταση 54 στρεμμάτων και είναι το πρώτο θεματικό πάρκο που ιδρύθηκε στη χώρα μας και το οποίο λειτουργεί από το 1986. Το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ (Βαγόνια, μηχανές κ.λ.π.) έχει διαταχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζονται συρμοί που μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο πάρκο. Στο χώρο έχουν συντηρηθεί επίσης το παλαιό διώροφο κτήριο του σταθμαρχείου, οι τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης, ο υδατόπυργος και η μεταλλική γέφυρα πεζών μήκους 28 μ. Στα βαγόνια των συρμών φιλοξενούνται και δραστηριότητες των πολιτιστικών φορέων της πόλης. Στον ελεύθερο χώρο του πάρκου υπάρχουν γήπεδα, παιδική χαρά και ένας αμφιθεατρικός χώρος όπου διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.