Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

Παρατεταμένο χειροκρότημα για την «Κάρμεν», στο πανέμορφο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού επισφράγισε την παράσταση που έδωσε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η Εθνική Λυρική Σκηνή, το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαρτίου 2015, με την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ. Έξι μονωδοί της ΕΛΣ, με τη συνδρομή ενός πιανίστα, απέδωσαν άριες και άλλα τμήματα της πασίγνωστης όπερας, χρονικά τοποθετημένης στη σύγχρονη εποχή, αλλά με μηνύματα διαχρονικά, που ενθουσίασαν και συγκίνησαν το κοινό. Η όπερα, σε συντετμημένη μορφή μέσα από το σχήμα της Όπερας της Βαλίτσας, παρουσιάσθηκε με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
 
21
 
Επρόκειτο για μία μόνο από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα μέσω του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε τις δράσεις αυτές, που περιέλαβαν, επίσης, εκπαιδευτικές δράσεις γνωριμίας με την όπερα και ανάδειξης λυρικών ταλέντων και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με τίτλο «Συλλέγω εμπειρίες», που διεξήχθη με τη βοήθεια της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ…
 
Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, ευχαρίστησε το ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ιδιαίτερα τον Μεσσήνιο Πρόεδρό του Αθανάσιο Κ. Θεοδωρόπουλο, καθώς και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για αυτήν την καλλιτεχνική εκδήλωση. Προσέθεσε, δε, τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι με εισήγηση του Προέδρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα βρεθεί τρόπος, μέσα από μία προγραμματική σύμβαση, για περισσότερες παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από την Εθνική Λυρική Σκηνή».
 
5
 
Τόνισε, επίσης, πως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μπορεί να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού για τη νότια Πελοπόννησο, απευθυνόμενο σε κοινό 300.000 κατοίκων, κάτι που είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, με τη συνέργεια των Βουλευτών Μεσσηνίας, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
…ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021
 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθανάσιος Κ. Θεοδωρόπουλος, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα: «Εδώ, στην πόλη μας που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 και στο επιβλητικό Μέγαρο Χορού, που αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού - πρότυπο για μια πόλη που το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη του χορού τα τελευταία 20 χρόνια, χάρις στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας· εδώ, στην καρδιά της Μεσσηνιακής γης, από την οποία προέρχομαι και εγώ ο ίδιος, η Εθνική Λυρική Σκηνή με την «Όπερα της Βαλίτσας» έρχεται με τη δύναμη της λυρικής τέχνης να μοιραστεί την αισιοδοξία της για ένα καλύτερο μέλλον, μέσω του πολιτισμού.
 
6
 
Ένα μέλλον, που στην περίπτωση της Καλαμάτας, επισφραγίζεται με την πολιτιστική υποψηφιότητα της πόλης να κατακτήσει την πολιτιστική αναγνώριση που της αξίζει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής».
 
Η «ΚΑΡΜΕΝ» ΤΟΥ ΜΠΙΖΕ ΜΕΣΑ 
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ»
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αγγέλα – Κλεοπάτρα Σαρόγλου
Σκηνικό: Γιώργος Κολιός
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας
 
Στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης
 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά
Μουσική προετοιμασία μονωδών: Γιάννης Τσανακαλιώτης, Σοφία Ταμβακοπούλου, Δόμνα Χάλαρη
Εκτέλεση παραγωγής: Ηλέκτρα Αρζιμάνογλου
Υπεύθυνη περιοδείας: Αστερία Σαμουελιάν
 
Διανομή
Ντον Χοσέ: Δημήτρης Σιγαλός
Εσκαμίγιο / Μοράλες: Διονύσης Τσαντίνης
Θουνίγα / Ντανκάιρε: Γιώργος Ματθαιακάκης
Κάρμεν: Μαρισία Παπαλεξίου
Μικαέλα / Φρασκίτα: Δέσποινα Σκαρλάτου
Μερσέδες: Βίκυ Τσιλιακού

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech