Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας «Άρτος - Οίνος - Έλαιον 2013»

Ανοίγει αύριο τις πύλες της η 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος - Έλαιον 2013», με κεντρικό άξονα την προβολή των τοπικών προϊόντων και του μεσσηνιακού γαστρονομικού πολιτισμού. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση εργασιών για τη συγκομιδή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. 

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει τη 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος - Έλαιον 2013», στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, η οποία ανοίγει τις πύλες της αύριο, Σάββατο 24 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Σκοπός της είναι η προώθηση της κατανάλωσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν πυλώνες της Μεσογειακής Δίαιτας, καθώς και η προβολή του μεσσηνιακού γαστρονομικού πολιτισμού ιδίως στους επισκέπτες της περιοχής μας, Έλληνες και ξένους. Επίσης, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες η νέα γενιά θα γνωρίσει και οι παλιότεροι θα θυμηθούν αγροτικές πρακτικές και εργασίες που έχουν εκλείψει, καθώς και όσα σχετίζονται με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και την παρασκευή τροφίμων.

 

20130821 artos


Επισημαίνεται πως η διοργάνωση της Εκθέσεως ήδη έχει λάβει δημοσιότητα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της χώρας.

 

20130823 morias62220130823 newsbeast621


Αύριο βράδυ στις 20.00, θα γίνουν τα εγκαίνια της Εκθέσεως, με αγιασμό από το Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο ενώ ο Δήμαρχος θα κηρύξει την έναρξη διεξαγωγής της. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ θα μετάσχει ο Κώστας Ψυχογιός με παραδοσιακή φλογέρα. Κατόπιν, θα γίνει επίδειξη ύφανσης σε παραδοσιακό αργαλειό από μέλη των Συλλόγων Γυναικών Σπερχογείας και Νερομύλου.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, θα γίνει αφιέρωμα στον οίνο. Περιλαμβάνονται: αναπαράσταση τρύγου, άπλωμα, τρίψιμο, ξεκορτσάλισμα και μακινάρισμα σταφίδας, πλέξιμο καλαθιού και κόφας, επίδειξη παρασκευής μουσταλευριάς και μουστόπιτας. Θα ακολουθήσουν τα «Μουσικομαγειρέματα» με τον Ευτύχη Μπλέτσα, συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής. Θα μετάσχουν ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή», ο Σύλλογος Γυναικών Άριος Δήμου Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Η Αργώ», ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων Δήμου Πύλου – Νέστορος και ο Θεόδωρος Κασιδάκης.

ΔΡΩΜΕΝΑ

Μεταξύ άλλων, στη 2η Αγροτική Έκθεση Καλαμάτας «Άρτος - Οίνος - Έλαιον 2013» θα γίνει αναπαράσταση των εξής εργασιών και διαδικασιών: τρύγος, πάτημα σταφυλιών, παρασκευή πετιμεζιού και μουσταλευριάς, μακινάρισμα σταφίδας, γάνωμα χάλκινων σκευών, παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χάραγμα και ξεπίκρισμα ελιάς Καλαμάτας, αλώνισμα και λίχνισμα σιτηρών, άλεση με χειρόμυλο, παρασκευή γαμήλιας κουλούρας, τηγανόψωμων και πέτουλας, διανομή λαγάνας, άρτων, λιόψωμων και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων, παρασκευή παστελιού και λουκουμιού.
Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες και χορευτικές βραδιές.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech