Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Γιάννα Αγγελοπούλου: με συλλογική δράση να διώξουμε το "δεν γίνεται"

Τη χρησιμότητα της συλλογικής δράσης, συντεταγμένα και με σχέδιο, στο πλαίσιο της αίσθησης κοινής αποστολής προέταξε η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη για την αντιμετώπιση της σημερινής σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι Έλληνες. Η κυρία Αγγελοπούλου, στο κατάμεστο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, παρουσίασε χθες βράδυ, Τρίτη 19 Νοεμβρίου, το βιβλίο της "Γιάννα", σε μιαν εκδήλωση για την ενίσχυση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Την εκδήλωση άνοιξε, καλωσορίζοντας το κοινό, η Καλαματιανή δημοσιογράφος Μάγδα Λιβέρη, ενώ ακολούθως προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, με έμφαση στην προετοιμασία και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και από τη μετέπειτα δράση της ως πρέσβειρα της Ελλάδος στον κόσμο.

 

"ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ"

Κατόπιν, ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας πως η κυρία Αγγελοπούλου "προσέφερε υπηρεσίες εθνικές και μας έκανε υπερήφανους". "Τιμάμε στο πρόσωπο της κυρίας Αγγελοπούλου μια σπουδαία γυναίκα", συνέχισε ο Π. Νίκας και αναφέρθηκε στην πρόσφορά της καταρχήν στην αυτοδιοίκηση, καθώς η συγγραφέας ξεκίνησε την πορεία της στα κοινά ως δημοτική σύμβουλος Αθηναίων επί δημαρχοντίας του αειμνήστου Μιλτιάδη Έβερτ, ενώ συνέχισε ως Βουλευτής και κατόπιν ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την Αθήνα. Εξήρε, δε, την επιτυχία της - ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων - να ξεπεράσει μιζέριες, γραφειοκρατικές δυσκολίες, αγκυλώσεις και να συντονίσει χιλιάδες ανθρώπους για την επίτευξη του κοινού σκοπού, ευοδώνοντας μάλιστα τη δημιουργία ενός κινήματος εθελοντών, το οποίο αξιοποίησε κατάλληλα. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε πως η κυρία Αγγελοπούλου είναι "ένας βαθύτατα ευαίσθητος άνθρωπος, ο οποίος βοήθησε όποιον προσέτρεξε στην πόρτα του".

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΑΜΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021

Ο Δήμαρχος στάθηκε δι' ολίγων και στις προοπτικές της πόλης που φιλοξενούσε χθες βράδυ τη συγγραφέα, τονίζοντας πως η Καλαμάτα παρά την οικονομική κρίση τα καταφέρνει, αξιοποιώντας τις μεγάλες νέες υποδομές σαν τον αυτοκινητόδρομο που ολοκληρώνεται και το αεροδρόμιο, που απέκτησε διεθνή εμβέλεια. Αναφέρθηκε, δε, και στο μεγάλο όραμα για την Καλαμάτα, τη διεκδίκηση να είναι η πόλη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 200 έτη από την Επανάσταση που οι Έλληνες κήρυξαν στις 23 Μαρτίου του 1821 σε τούτο τον τόπο. Η Επανάσταση αυτή, επεσήμανε ο Δήμαρχος, ήταν μια εθνική επανάσταση, διαπνεόμενη από τις φιλελεύθερες ιδέες, το Διαφωτισμό, ο οποίος αποτελεί την πεμπτουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ακολούθως, ο Γενικός Διεθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας απηύθυνε εκ μέρους του οργανισμού αυτού προς την κυρία Αγγελοπούλου "ένα μεγάλο ευχαριστώ και ατέλειωτη ευγνωμοσύνη" για τη στήριξή της, τονίζοντας πως η συγγραφέας ¨καταδεικνύει ότι έχει το μεγαλείο της προσφοράς και είναι ικανή για την επιτέλεση του ιδεώδους". Στην κυρία Αγγελοπούλου επεδόθη πλακέτα σε ένδειξη αναγνώρισης των ευεργεσιών της προς τα Παιδικά Χωριά SOS. Επίσης, παιδιά της Καλαμάτας της προσέφεραν δώρα.

 

ΕΛΕΙΨΕ Η ΗΓΕΣΙΑ

Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου της, αναφέρθηκε στο λόγο για τον οποίο το έγραψε: "τι συνέβη" και μετά από κάτι τόσο "φωτεινό" όπως οι Ολυμπιακοί του 2004, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας, φτάσαμε στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα. "Αυτό που έλειψε ήταν η ηγεσία", είπε η συγγραφέας, δηλαδή "να αναλαμβάνεις την ευθύνη, να εξηγείς τα προβλήματα και τις προκλήσεις, να στρατεύεσαι με τον κόσμο".

Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε, όμως, και σε μια διαπίστωση που αφορά στο "τώρα", ευοίωνη: κάτι ενθαρρυντικό που η ίδια βλέπει στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον επιχειρηματικό κλάδο είναι πως "αντιστρέφεται η τάση για επιφύλαξη, για την αποφυγή των προβλημάτων", πως "συνειδητοποιείται η ανάγκη για αναζήτηση της ευθύνης, για την ανάληψη δράσης". Τόνισε, δε, πως - όπως διεξοδικά περιγράφεται στο βιβλίο της- η ανάληψη της ευθύνης και η δράση τη χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο και ήταν ο τρόπος να πετύχει σημαντικά πράγματα ήδη από την εποχή που ήταν δημοτική σύμβουλος Αθηναίων.

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Κάτι που πολλούς εκπλήσσει είναι "το ελληνικό παράδοξο" και η συγγραφέας αναρωτήθηκε τι συμβαίνει "κι όταν βρισκόμαστε έξω, στο μεγάλο κόσμο, ακμάζουμε, λάμπουμε" και "γιατί εδώ τόσο συχνά κρατάμε τον εαυτό μας πίσω, συμβιβαζόμαστε πολλές φορές με την αποτυχία". "Αυτό είναι ένας θανάσιμος συμβιβασμός", συνέχισε, προσθέτοντας πως "το είδα να νικιέται από τη συλλογική κινητοποίηση" για το 2004.

 

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟ "ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ"

"Άμα κάτι είχε επιβιώσει από την αίσθηση της κοινής αποστολής, θα μας είχε βοηθήσει να βρούμε διέξοδο ακόμα και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία", είπε η κυρία Αγγελοπούλου. Η ίδια ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης νέων εθελοντών, σε όλη την Ελλάδα, τους οποίους φέρνει σε επαφή με το ίδρυμα Clinton Global Initiative, που ίδρυσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton, ώστε αυτοί οι νέοι, φοιτητές, να διδαχθούν και να εφαρμόσουν στη συνέχεια, στην Ελλάδα - σε μη κερδοσκοπική βάση αλλά με οικονομική στήριξη - πρωτοβουλίες καταπολέμησης της φτώχειας, ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και πρότυπων γεωργικών καλλιεργειών. Η κυρία Αγγελοπούλου πιστεύει ότι η πρωτοβουλία της αυτή "θα ξεκλειδώσει δρόμους", ώστε να καταφέρουμε να διώξουμε το "δεν γίνεται", το "έτσι ήταν τα πράγματα πάντα", όπως τόνισε!

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, όσοι την παρακολούθησαν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τη συγγραφέα, να τους υπογράψει το αντίτυπο του βιβλίου της που είχαν στα χέρια τους και να φωτογραφηθεί μαζί τους, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της φωτογράφισης με την ομάδα των Παιδικών Χωριών SOS, υπέρ των οποίων διατέθηκαν τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων. Ο Δήμαρχος, πριν η κυρία Αγγελοπούλου υπογράψει το δικό του αντίτυπο, της προσέφερε μιαν έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας για την Καλαμάτα το 19ο αιώνα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech