Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ημερίδα για το μέλλον των εταιρειών ηλεκτρισμού και έκθεση φωτογραφίας

Ημερίδα με θέμα «Παρελθόν, παρόν και μέλλον των Εταιρειών Ηλεκτρισμού» διοργανώνεται αύριο στην Καλαμάτα από το Μανιατάκειο Ίδρυμα, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Η Ημερίδα, με ώρα ενάρξεως 17.00, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, στον ίδιο χώρο όπου λειτούργησε για πολλά χρόνια το τοπικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος και τέως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, καθώς και ο Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας. Ακολούθως θα μιλήσουν:
1. Ο Γιώργος Δαμάσκος, Γενικός Διευθυντής ΑΝΠ της ΔΕΗ με θέμα: «Από την ‘προϊστορία’ στην ‘ιστορία’: Οι πρώτες ηλεκτρικές εταιρείες και η ανάπτυξη της ΔΕΗ»
2. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, τέως Πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ, με θέμα: «Σταθμοί στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα»
3. Γιώργος Κόλλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, με θέμα: «Η σημασία των δικτύων: Από τον εξηλεκτρισμό της χώρας σε μια σύγχρονη ηλεκτρική αγορά»
4. Δρ. Αντώνης Νάτσικας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ, με θέμα: «Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο ως μοχλός ανάπτυξής της»
5.  Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΕΣΑΗ, με θέμα: «Οι ιδιωτικές εταιρείες και το μέλλον της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»
6. Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ, με θέμα: «Οι επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού»
7. Ασημάκης Παραγεωργίου, Υφυπουργός ΠΕΚΑ, με θέμα: «Η πολιτική μας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας».
 
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αύριο το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ημερίδας, θα εγκαινιασθεί μια μοναδική Έκθεση Φωτογραφίας από το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ, με θέμα «Η ΔΕΗ και ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η Έκθεση Φωτογραφίας από το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2013.
Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά πραγματοποιείται Έκθεση Φωτογραφίας σχετικά με την Ιστορία του Εξηλεκτρισμού της Ελλάδος, με μεγάλο αριθμό ανέκδοτων φωτογραφιών και αναφέρεται σε μιαν ιστορική περίοδο που ξεκινάει από την Καλαμάτα το 1899 και φθάνει έως τις μέρες μας.
Μέσα από περισσότερες από 90 φωτογραφίες της προπολεμικής και της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά και από έγγραφα για τις 18 μεσσηνιακές εταιρείες ηλεκτρισμού, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις τεράστιες αλλαγές που έφερε ο ηλεκτρισμός στην ελληνική κοινωνία και στη Μεσσηνία ειδικότερα.
Οι φωτογραφίες για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, την αξιοποίηση του ηλεκτρισμού για την εκβιομηχάνιση της χώρας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ στη μεταπολεμική περίοδο και την ταχύτατη ανάπτυξη της παραγωγής ρεύματος σε χαμηλές τιμές για οικιακή χρήση άλλαξαν πλήρως τις δομές της ελληνικής οικονομίας και τον τρόπο διαβίωσης.
Τέλος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι στην Έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό από την Έκθεση Οικιακών Ηλεκτρικών Συσκευών που είχε οργανώσει η ΔΕΗ το 1962 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Η ΔΕΗ – πάντα δυναμική – επιστρέφει μετά από περίπου μισό αιώνα στο ίδιο ιστορικό Κέντρο με μια μοναδική Έκθεση Φωτογραφίας…

elliniki-ilektriki-enenergeia.JPGpneumatiko-kentro_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech