Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "Τεκμηρίωσις" στην Καλαμάτα από 22 έως 29 Ιανουαρίου

Ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Καλαμάτας, σε συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε σήμερα το μεσημέρι, η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεκμηρίωσις», που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από 22 έως 29 Ιανουαρίου 2014.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς του Φεστιβάλ: Πολιτιστικό Αντίλογο, Φεστιβάλ Μηδέν, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και Καλλιτεχνικό Στέκι για την πρωτοβουλία τους και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα υποστηρίξει το σημαντικό αυτό έργο ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Φεστιβάλ θα είναι επιτυχημένο και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον κεντρικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ευχήθηκε στο μέλλον να έχει εθνική αλλά και διεθνή απήχηση. 

Σημείωμα Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας κ. Τζίνας Πετροπούλου:

Το ντοκιμαντέρ πιστεύω ότι είναι μία ολοκληρωμένη μορφή τέχνης που συνδυάζει την μάθηση, την γνώση μαζί με την ευχαρίστηση και την διασκέδαση.  Ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ είναι κάτι που η Καλαμάτα είχε και έχασε και τώρα ξαναβρίσκει.  Θεωρώ ότι γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης  και συμπληρώνεται ένα κενό που είχε αφήσει ίσως το προηγούμενο φεστιβάλ που σταμάτησε το 2003.

Το Φεστιβάλ Τεκμηρίωσις είναι ένα Πανόραμα 78 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών . Αξονας της επιλογής των ντοκιμαντέρ ήταν να παρουσιαστούν ταινίες μη εμπορικές , μη τηλεοπτικές κυρίως φεστιβαλικές.  Ταινίες που εμείς οι κινηματογραφιστές περιγράφουμε ως δημιουργικά ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμα του Πανοράματος μπορούμε να πούμε ότι χωρίζεται σε 3 ζώνες.

1. Εκπαιδευτική ζώνη. Για μένα πολύ σημαντική και γι’  αυτό έχω δώσει μεγάλο βάρος. Απευθύνεται κυρίως στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όπου θα καθημερινά 9 με 11 το πρωί θα προβάλλονται θεματικές ταινίες δηλαδή αρχαιολογικού, οικολογικού  επιστημονικού περιεχομένου. Για αυτή την ζώνη συνεργάστηκαν  το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, η ελληνική εταιρεία περιβάλλοντος και πολιτισμού και το Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών. Μετά από κάθε θεματική ζώνη θα ακολουθεί συζήτηση με έναν εκπρόσωπο από τους παραπάνω φορείς. Σημαντική είναι η  συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή οποία έχει ήδη ενημερώσει όλα τα γυμνάσια και λύκεια της Μεσσηνίας .

2. Το κυρίως πρόγραμμα ξεκινά καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Υπάρχει μία ισορροπία ελληνικών και ξένων ταινιών και έχουν προσκληθεί περίπου 20 Ελληνες σκηνοθέτες που θα προλογίσουν την ταινία τους και θα συζητήσουν με το κοινό.

3. Μεταμεσονύκτια μουσική ζώνη η οποία θα ξεκινά στις 11 το βράδυ και καθημερινά θα προβάλλονται μουσικά ντοκιμαντέρ

Πέρα από τις προβολές υπάρχουν και συγκεκριμένες παράλληλες εκδηλώσεις

1. Συζήτηση με θέμα Το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση με συντονίστρια την Βασιλική Σακκά , σχολική σύμβουλο Μεσσηνίας και κύρια ομιλήτρια την Καλαματιανή σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα η οποία έχει κάνει πολλά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Εκπαιδευτική Τηλεοραση

2. Συζήτηση με Θέμα  Το ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη. Μία πολύ σημαντική συζήτηση, με εκπροσώπους 5 φορέων, μιάς και οι καταγραμμένες οπτικοακουστικές μνήμες είναι πια, και θα είναι όλο και περισσότερο μελλοντικά, αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης. Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουν: 

Από την Ταινιοθήκη, για τη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας όπως καταγράφηκε στα οπτικοακουστικά έργα που συλλέγει και συντηρεί.

 Ο Βασίλης Αλεξόπουλος από την τέως ΕΡΤ θα αναφερθεί στις προσπάθειες διαχείρισης των ντοκουμέντων της από την ίδια, καθώς και από άλλους φορείς όπως π.χ. το τέως Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.

Ο Λάκης Παπαστάθης από Το Παρασκήνιο θα εξηγήσει τη φιλοσοφία της κορυφαίας αυτής εκπομπής και τη σημασία της καταγραφής των στιγμάτων τέχνης, σκέψης και ζωής των τελευταίων 40 ετών που πραγματοποίησε.

Ο Σταύρος Ιωάννου διευθυντής του   Φεστιβάλ Χαλκίδας θα αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα φεστιβάλ, Λέσχες και άλλες διοργανώσεις παρουσίασης ντοκυμαντέρ στη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας.

Και τέλος ο Γιάννης Τριτσιμπίδας ιδρυτής των   Κυκλαδικών Οπτικοακουστικων Αρχείων θα παρουσιάσει την εμπειρία μιας Οπτικοακουστικής Συλλογής και των δράσεων ανάδειξης της μνήμης ενός τόπου.

3. Σεμινάριο σεναρίου διάρκειας 4 ημερών από τις 2μ.μ μέχρι τις 5μ.μ.

Το Workshop με θέμα το ΣΕΝΑΡΙΟ απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη και χωρίζεται σε τρία μέρη.

  • Μια σύντομη θεωρητική ενημέρωση για το τι είναι το Σενάριο στον κινηματογράφο.

 

  • Μια σύντομη εισαγωγή στις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τεχνικής.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του τετραημέρου θα καλυφθεί από πρακτικές εφαρμογές με ειδικές εργασίες των συμμετεχόντων και θα τεθούν τα θεμέλια για εργασίες από τις οποίες θα προκύψει μια μικρή ταινία που αφού θα έχει γίνει η κατασκευή της κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στο επόμενο Φεστιβάλ 2014. Η μέθοδος θα είναι διαδραστική και τα αποτελέσματα προϊόν πρωτοβουλίας των συμμετεχόντων. Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σκηνοθέτη και παραγωγό  Αλέξη Τσάφα  και θα διατηρηθεί λίστα προτεραιότητας.
  • Τέλος υπάρχει μία ενότητα ντοκιμαντέρ για την μετανάστευση και μία  ενότητα τη τελευταία μέρα του Πανοράματος αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ , όπου σας επιφυλάσσουμε κάποιες εκπλήξεις.

Ολες οι προβολές και οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό.

Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας, ότι πριν 2 χρόνια που ήρθα  στην Καλαμάτα για να ζήσω δεν περίμενα να βρω τόσο πρόσφορο έδαφος που θα ικανοποιούσε τις δημιουργικές μου αναζητήσεις. Η πραγμάτωση αυτού του φεστιβάλ για μένα είναι κάτι σαν όνειρο που βγαίνει αληθινό και θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των 4 πολιτιστικών φορέων -συνδιοργανωτών  δηλαδή   Καλλιτεχνικό Στέκι,   Νέα Κινηματογραφική Λέσχη,  Πολιτιστικός Αντίλογος και   Φεστιβάλ μηδέν, και μία ευτυχής συγκυρία το ότι ο καθένας από την πλευρά του είχε κατά βάθος την ίδια επιθυμία με μένα, να  οργανωθεί στη πόλη μας ένα Πανόραμα  Ντοκιμαντέρ.

Ευχαριστώ προσωπικά την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης, Το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ «ΑΓΩΝ», το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα,  την Πρεσβεία της Αυστρίας, τον κινηματογράφο Μικρόκοσμο, Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και όλους τους σκηνοθέτες ελληνες και ξένους που μας παραχώρησαν τις ταινίες που πλαισιώνουν το 1oΠανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech