Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Απόψε αρχίζει το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ «Τεκμηρίωσις»

Απόψε ξεκινά το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεκμηρίωσις», που θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει στις 20.00 και στο πλαίσιό της θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του Δ. Κουτσαμπασιάκου «Ο μανάβης».
Το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ, με πλούσιο πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις και ένα workshop, διοργανώνουν οι πολιτιστικοί φορείς της Καλαμάτας Πολιτιστικός Αντίλογος, Φεστιβάλ Μηδέν, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και Καλλιτεχνικό Στέκι, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ.
Πρόκειται για ένα πανόραμα 77 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Άξονας της επιλογής των ντοκιμαντέρ ήταν να παρουσιαστούν ταινίες μη εμπορικές, μη τηλεοπτικές, κυρίως φεστιβαλικές.
 
Το πρόγραμμα του «Τεκμηρίωσις» χωρίζεται σε τρεις ζώνες:
- Εκπαιδευτική ζώνη: Απευθύνεται κυρίως στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Καθημερινά από τις 09.00 έως τις 11.00 το πρωί θα προβάλλονται θεματικές ταινίες, δηλαδή αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού περιεχομένου. Μετά από κάθε θεματική ζώνη ακολουθεί συζήτηση.
- Το κυρίως πρόγραμμα, με ελληνικές και ξένες ταινίες, θα ξεκινά καθημερινά από τις 12.00 το μεσημέρι και θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Έχουν προσκληθεί 20 Έλληνες σκηνοθέτες που θα προλογίσουν την ταινία τους και θα συζητήσουν με το κοινό.
- Μουσική ζώνη η οποία θα ξεκινά στις 23.00 και στην οποία θα προβάλλονται μουσικά ντοκιμαντέρ.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις:
- Συζήτηση με θέμα «Το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση» με συντονίστρια την Βασιλική Σακκά,  σχολική σύμβουλο Μεσσηνίας και κύρια ομιλήτρια την Καλαματιανή σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα.
- Συζήτηση με θέμα «Ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη», με τους Λ. Παπαστάθη, Σ. Ιωάννου, Γ. Τριτσιμπίδα και B. Αλεξόπουλο. Παρατίθεται τμήμα του σχετικού κειμένου που συνοδεύει το πρόγραμμα: «Το ντοκιμαντέρ έγινε το κατ’ εξοχήν μέσο διατήρησης της μνήμης, έγινε η συλλογική μνήμη της κοινωνίας, καμιά φορά και ψευδεπίγραφα, αντικαθιστώντας την πραγματική μνήμη, όπως συμβαίνει πάντα και με όλα τα μέσα. Οι καταγραμμένες οπτικοακουστικές αυτές μνήμες είναι πια, και θα είναι όλο και περισσότερο μελλοντικά, αντικείμενο ιστορικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης, ένα corpus πληροφοριών για αξιολόγηση, για στοχασμό και δημιουργία νέων έργων…».
- Σεμινάριο σεναρίου από το Σάββατο 25/1 μέχρι την Τρίτη 28/1. Το workshop με θέμα το σενάριο απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη και χωρίζεται σε τρία μέρη:
 
α) Μια θεωρητική ενημέρωση για το τι είναι το σενάριο στον κινηματογράφο
β) Μια εισαγωγή στις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τεχνικής
γ) Το μεγαλύτερο μέρος του τετραημέρου θα καλυφθεί από πρακτικές
εφαρμογές με ειδικές εργασίες των συμμετεχόντων και θα τεθούν τα θεμέλια για εργασίες από τις οποίες θα προκύψει μια μικρή ταινία που,αφού θα έχει γίνει η κατασκευή της κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στο επόμενο πανόραμα. Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Αλέξη Τσάφα.
 Παρατίθεται το πλήρες πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων, οι οποίες θα γίνουν κατά κύριο λόγο στο αμφιθέατρο του κτηρίου του ΟΑΕΔ, Αριστομένους 95, με δωρεάν είσοδο για όλους.
 
Παρακολουθήστε τα νέα για το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις» στον ιστότοπο http://www.kalamatadocfestival.gr/ και  στην σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/kalamatadocfestival.
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech