Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ξεκίνησε σήμερα το πρωί ο εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, Προστατών των Γραμμάτων και των Επιστημών, οι οποίοι έλαβαν ελληνική παιδεία, την οποία τίμησαν και ανέδειξαν μέσα από το Χριστιανισμό.

leitourgia

Στη Θεία Λειτουργία, που περιελάμβανε αρτοκλασία και μνημόνευση των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών, το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

leitourgia 4

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος ανέγνωσε μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος το οποίο απευθυνόταν προς τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των ελληνικών σχολείων, με την ευκαιρία της εορτής. Μεταξύ άλλων, στο μήνυμα αναφέρονταν τα εξής:

«Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν τον 4ο αιώνα, σε εποχή κατά την οποία υπήρχαν έντονες συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ των Χριστιανών και των πιστών της αρχαίας θρησκείας. Οι τρεις αυτοί άνδρες, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και στηριγμένοι στην άριστη γνώση της αρχαιοελληνικής κλασικής παιδείας, έδωσαν τη λύση. Τόνισαν ότι εμείς οι Χριστιανοί δεν απορρίπτουμε τη μελέτη των αρχαίων κειμένων, αλλά η μελέτη αυτή γίνεται επιλεκτικά και προσεκτικά. Απορρίπτουμε κάθε δοξασία που θα μπορούσε να μας απομακρύνει από την αναζήτηση του Ενός και Αληθινού Θεού και διατηρούμε κάθε στοιχείο που διαπλάθει το ήθος μας, σταθεροποιεί τις αξίες μας, βελτιώνει τη σχέση μας με τον Θεό, με τους συνανθρώπους μας, με την κοινωνία.

leitourgia 9

Η Παιδεία, όπως την καλλιέργησαν οι Τρεις Ιεράρχες, δεν αποβλέπει μόνο στη συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών ούτε στη δημιουργία ανθρώπων-ρομπότ. Ελληνορθόδοξη παιδεία σημαίνει δια -μόρφωση χαρακτήρων (γι’ αυτό τη λέμε μόρφωση), διάπλαση σφαιρικών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ενίσχυση της φιλανθρωπίας, και της κοινωνικότητας, καταπολέμηση του ατομισμού και του εγωκεντρισμού.

Σε μία εποχή πολύπλευρης κρίσης, όπως η σημερινή, συνάνθρωποί μας υποφέρουν και αξίες χλευάζονται. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στο δράμα του διπλανού μας, του πλησίον μας. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να γκρεμίζονται τα όσια και τα ιερά του λαού μας και του Γένους μας. Οι Τρεις Ιεράρχες και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια, αγωνίστηκαν για μια παιδεία, η οποία στρέφει τον άνθρωπο προς τον Θεό, προς τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό, προς το σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς την αυτοθυσία και την προσφορά.

Ας αξιοποιήσουμε αυτή την πανηγυρική ημέρα τιμής και μνήμης των Τριών Ιεραρχών για να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας από τον πλούτο της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, από τα κείμενα των τριών αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, από τη γλώσσα τους που καταδεικνύει τη συνέχεια του Ελληνισμού, από την εντυπωσιακή παιδεία τους, από την κοινωνική ευαισθησία τους».

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Δημήτριος Μανιάτης, Διευθυντής του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, με θέμα «Το κοινωνικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών και η εποχή μας». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίθηκαν μόνο σ’ έναν τομέα αλλά παντού. (…) Είναι ευτύχημα ότι τα τελευταία χρόνια και στην πατρίδα μας έχει αρχίσει μια προσπάθεια ανακάλυψης του έργου των Τριών Ιεραρχών και στο θεολογικό χώρο, αλλά και πέρα απ’ αυτόν, πράγμα πολύ ελπιδοφόρο».

leitourgia 10

Ορισμένες καίριες επισημάνσεις του ομιλητή:

  • Ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που είχαν σπουδάσει μεταξύ άλλων και Ιατρική, «είναι ουσιαστικά οι εμπνευστές ενός δημόσιου συστήματος υγείας που με την πάροδο του χρόνου απλώνεται σε όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία», παρακινούμενοι από τη χριστιανική αγάπη προς τον πλησίον.
  • «Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν κατ’ επανάληψιν στα κείμενά τους την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας».
  • Οι Πατέρες αυτοί της Εκκλησίας στηλίτευσαν με δριμύτητα την κοινωνική αδικία και την αρπαγή του πλούτου από τους δυνατούς.
  • «Σε μια εποχή που η γυναίκα βρισκόταν στο κοινωνικό περιθώριο οι Πατέρες αναλαμβάνουν την υπεράσπισή της και αγωνίζονται σθεναρά να της δώσουν τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία».
  • «Τα βασικά στοιχεία της αληθινής παιδείας για τους Τρεις Ιεράρχες είναι: η αγάπη, η ελευθερία και ο σεβασμός του ανθρώπινου προσώπου. Και οι τρεις τονίζουν πως η σχέση παιδαγωγού - μαθητή είναι μια σχέση ελευθερίας και δημιουργίας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός της αγωγής».

leitourgia 2 leitourgia 1

leitourgia 5 leitourgia 6

Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Απόψε στις 18.00, η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και η εκπαιδευτική κοινότητα θα πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των Τριών Ιεραρχών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, θα απονεμηθούν οι Έπαινοι Νικολάου Πολίτη στους τρεις πρώτους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητές από κάθε Κατεύθυνση.

Για την οργάνωση των εκδηλώσεων, έχουν φροντίσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, ενώ συμμετέχουν η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έχει ως εξής:

  • Ομιλία με θέμα «Τρεις Ιεράρχες, Διαχρονικά Πρότυπα Ζωής και Παιδείας», από τον Πλούταρχο Γεωργίου, Καθηγητή Φιλόλογο του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας.
  • Ύμνοι από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Κυριάκου Κισκηρέα.
  • Αποσπάσματα από το έργο των Τριών Ιεραρχών διαβάζουν και παρουσιάζουν μαθητές του 6ου Γυμνασίου και του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  • Χοροί της Καππαδοκίας από τον Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας.
  • Απονομή Επαίνων Νικολάου Πολίτη από το Δήμο Καλαμάτας.

Οι Έπαινοι θα απονεμηθούν σε 9 μαθητές, που είναι οι εξής:

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Παπαδάκη Ιωάννα - 3ο Λύκειο Καλαμάτας

Πανουσόπουλος Βασίλειος – 4ο Λύκειο Καλαμάτας

Βρεττού Χριστίνα – 3ο Λύκειο Καλαμάτας

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Παντελάκη Μυρτώ – 3ο Λύκειο Καλαμάτας

Σπάλα Σταυρούλα – 1ο Λύκειο Καλαμάτας

Τζανάκης Στυλιανός – 4ο Λύκειο Καλαμάτας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Τσέκας Ξενοφών – 1ο Λύκειο Καλαμάτας

Εγγλέζος Ιωάννης - 1ο Λύκειο Καλαμάτας

Κοτταρίδης Σωτήριος – Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech