Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Η μεγάλη εορτή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

Τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού ετοιμάζεται να πανηγυρίσει η Καλαμάτα, παρά τις προβλέψεις για καιρό βροχερό. Οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα κορυφωθούν την παραμονή της εορτής με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. Την επομένη, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Mεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου. Στις ιερές εκδηλώσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν οι ακόλουθοι Σεβ. Μητροπολίτες: Δημητριάδος Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (της Εκκλησίας της Κρήτης), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Χίου Μάρκος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, καθώς και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θα είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
 
litaneia litaneia 2
 
 
ΕΠΤΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ
Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iεράς Eικόνος με τη συμμετοχή πολλών Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό. Θα μετάσχουν, πέραν της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, οι Φιλαρμονικές των Γενικών Επιτελείου Στρατού και Ναυτικού, εκείνες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και οι μπάντες των Δήμων Τρίπολης και Μεσσήνης.
 
 
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΒΡΟΧΕΡΟΣ
Οι εκδηλώσεις θα εκτυλιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου ,από τα νοτιοδυτικά. Προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ θα πνέουν άνεμοι των οποίων η ένταση κατά τόπους θα φθάνει τα 8 μποφόρ.
 
H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ
H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.
O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
 
upapanti
 
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.
 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ
Για τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς Υπαπαντής, πλατεία 23ης Μαρτίου, Αριστομένους, Π. Καίσαρη, Φαρών και Φάριος. Η απαγόρευση ισχύει για την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, από ώρα 07.00 έως ώρα 14.00 για τη στάθμευση, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί μεταξύ 10.00 και 14.00.
 
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.
 
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
Παρουσία του Δημάρχου, έγινε σήμερα σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με σκοπό να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχους:
Α) την ευταξία στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, που θα λειτουργεί αύριο Σάββατο 1η Φεβρουαρίου
Β) την κυκλοφοριακή ευταξία
Γ) την περιφρούρηση των θέσεων στάθμευσης λεωφορείων στην πλατεία 23ης Μαρτίου
Δ) την απαγόρευση διέλευσης λεωφορείων από την οδό Υπαπαντής το Σαββατοκύριακο
Ε) την αντιμετώπιση μικροπωλητών χωρίς άδεια και ζητιάνων
Στ) την εναλλάξ στάθμευση στην οδό Αναγνωσταρά κ.ά.
Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των αθιγγάνων που διαμένουν παράνομα στην Αγία Τριάδα, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που αυτοί προκαλούν με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο καιρό (κλοπές κ.λπ.).
 
ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΔΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Ύστερα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διατέθηκαν από το Δήμο 15 θέσεις στο Ιστορικό Κέντρο για πώληση ειδών χειροτεχνίας και θρησκευτικών ειδών με την ευκαιρία της εορτής.
 
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ο πανηγυρικός εορτασμός της Υπαπαντής του Χριστού, όπως προαναφέρθηκε, έχει βαθιές ρίζες στην Καλαμάτα. Παρατίθενται δύο ιστορικές φωτογραφίες, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας.
 
Στην πρώτη, φαίνεται ο Ναός της Υπαπαντής του Χριστού σημαιοστολισμένος. Σε δεύτερο πλάνο, διακρίνεται πάνω στο Κάστρο το δημοτικό περίπτερο, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.
Χρονολογία: τέλη δεκαετίας 1950.
Αρχείο: Χρήστου Αλειφέρη.
 
gak-upapanti
 
 
Στην επόμενη φωτογραφία, απεικονίζεται στιγμιότυπο από τη λιτανεία της θαυματουργής Εικόνας κατά την εορτή της Υπαπαντής.
Τόπος: Καλαμάτα, οδός Ταϋγέτου (Π. Καίσαρη).
Χρονολογία: 2 Φεβρουαρίου 1948
Αρχείο: Χρήστου Αλειφέρη.
 
gak-upapanti 1
 
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορεί κανείς να αντλήσει από την ιστοσελίδα που διαθέτουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας http://gak.mes.sch.gr/
 

 

filarmonikes_1.jpggak-upapanti.JPGgak-upapanti_1.JPGlitaneia.jpglitaneia_2.jpglitaneia_3.jpgupapanti-2013_3.jpgupapanti-eikona.jpgupapanti.jpg

 

 

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech