Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο στο ιστορικό μοναστήρι στο Μαρδάκι

Χθες, Κυριακή 16 Μαρτίου, σε ένδειξη τιμής για τη συμβολή των Αγωνιστών της περιοχής της Αλαγονίας στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία του 1821, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ιστορικό μοναστήρι στο Μαρδάκι Νέδουσας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα Τοπικά Συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής της Αλαγονίας και ξεκίνησε στις 11.00 π.μ. με δοξολογία, αφού είχε προηγηθεί η Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, έγιναν αφή της φλόγας, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης Χρήστο Αργυρόπουλο.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, ο Εθνικός Ύμνος και μικρή δεξίωση  στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η Ιερά Μονή Μαρδακίου, κτίσμα των αρχών του 16ου αιώνα, βρίσκεται νότια του χωριού της Νέδουσας, φημίζεται για το βυζαντινού ρυθμού Ναό της και κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821 αλλά και νωρίτερα, αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό φάρο για ολόκληρη την περιοχή και δίαυλο για τη μετάδοση των επαναστατικών ιδεών από τους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού. Εκεί, λίγο πριν την έναρξη της Επανάστασης, βρέθηκαν κορυφαίοι οπλαρχηγοί του Αγώνα, όπως ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς, ο Κολοκοτρώνης κ.ά. και προετοίμασαν τα σχετικά με την απελευθέρωση της πόλης της Καλαμάτας. Η πλούσια βιβλιοθήκη της Μονής «θυσιάστηκε», μάλιστα, για την κατασκευή των πυρομαχικών που χρησιμοποίησαν οι επαναστατημένοι Έλληνες - εκατοντάδες τόμοι από τη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευασθούν φυσέκια για την πολεμική ενίσχυση των αγωνιζομένων.

mardaki.jpgmardaki_1.jpgmardaki_2.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech