Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση με τίτλο: «Ομοιώματα Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής»

Με κατάμεστο το φουαγιέ του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, εγκαινιάσθηκε από το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα, την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 20.30, μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση μικροναυπηγικής.Τίτλος της είναι: «Ομοιώματα Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής» και σ’ αυτήν παρουσιάζονται μοντέλα ελληνικών πλοίων διαφόρων περιόδων, από το 1.500 προ Χριστού μέχρι σήμερα, έργα του συνταξιούχου καθηγητή Παναγιώτη Σοφικίτη.

aa 68

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τα έργα του κ. Σοφικίτη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και τον ευχαρίστησε για την καλλιτεχνική του προσφορά στην Καλαμάτα, ενώ ο κ. Σοφικίτης - εμφανώς συγκινημένος - αναφέρθηκε στα υπό κλίμακα ομοιώματα πλοίων που κατασκευάζει, στις στιγμές που έχει περάσει στο εργαστήριό του, αλλά και στα βιώματα που τον οδήγησαν σε αυτήν τη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

dimarxos aa 86

Πλήθος κόσμου θαύμασε τις μοναδικές μινιατούρες πλοίων, κατασκευασμένες στο χέρι, με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ ο κατασκευαστής ξενάγησε όσους παρέστησαν και τους μίλησε για καθένα από τα δημιουργήματά του καθώς και για τον τρόπο που τα προσέγγισε καλλιτεχνικά.

aa 55

Ο Παναγιώτης Σοφικίτης γεννήθηκε στη Σκόπελο και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της πατρίδας του, επέδρασαν καθοριστικά στην ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική.

Κατασκευάζει ομοιώματα πλοίων, βάσει σχεδίων, με απόλυτη αναλογία και ακρίβεια. Για την κατασκευή χρησιμοποιεί ξυλεία από πεύκο, οξιά, καρυδιά, ιρόκο και άλλα δένδρα. Όλα τα συνοδευτικά μέρη των πλοίων (κατάρτια, μπαστούνι, πανιά, μακαράδες, άγκυρες, θαλασσομάχος, ακρόπρωρο) κατασκευάζονται στο χέρι από τον ίδιο.

Έργα του βρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές. Πρόκειται για σκάφη διαφόρων τύπων και εποχών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 10 στη Σκόπελο, 7 στη Θεσσαλονίκη, 7 στην Αθήνα, 15 στην Καλαμάτα, μια Αθηναϊκή Τριήρης στο Μέγαρο Μαξίμου και ένα σκάφος Τσερνίκι- Σακολέβα στο Costa Navarino, δώρο στον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 26 Μαρτίου.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 9.00-13.00 και 17.00-21.00, Σάββατα: 9.00-13.00.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech