Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

«Σάλπισµα Λευτεριάς»: πολύ πετυχημένη εκδήλωση στο Ελαιοχώρι

«Σάλπισµα Λευτεριάς» ήταν ο τίτλος εντυπωσιακής και πολύ πετυχημένης εκδήλωσης, που διεξήχθη τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, το βράδυ, στην πλατεία του Ελαιοχωρίου. Επρόκειτο για εκδήλωση τιµής και µνήµης στους πεσόντες της Γιάννιτσας κατά τη διάρκεια του αγώνα υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 1821 με την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Την οργάνωση της εκδήλωσης φρόντισε ο Σύλλογος Νέων «Η ∆ηµιοβίτισσα», με τη συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινωφελούς του Επιχείρησης «Φάρις» και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Τα κείμενα ήταν του Παύλου Κλάδη και μετέσχον οι πολιτιστικοί σύλλογοι: Συν 1 – Μιχάλης Τούμπουρος, Ελληνομνήμονες, Χορευτικός Σύλλογος Ξενία, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Χορευτικός Όμιλος Λεύκιππος. Αφηγητής ήταν ο Δημήτρης Ηλιόπουλος και επίκαιρα κείμενα διάβασαν η Νίκη και η Αφροδίτη Μπούνα. Ο Κώστας Ψυχογιός έπαιξε φλογέρα και τραγούδησε.

Στον Ιερό Ναό του Ελαιοχωρίου τελέσθηκε Εσπερινός και στη συνέχεια αναπέμφθηκε ευχή για την ευλογία των όπλων των επαναστατημένων Ελλήνων. Ο κ. Ηλιόπουλος διάβασε ιστορικό της Ιεράς Μονής Δήμιοβας, κέντρου των εθνικών και θρησκευτικών αγώνων στο οποίο έχει άμεση αναφορά το Ελαιοχώρι.

Ακολούθησε δραματοποιημένη παρουσίαση της προετοιμασίας των κατοίκων της Γιάννιτσας (όπως τότε ονομαζόταν το Ελαιοχώρι) και της γύρω περιοχής, ώστε να μετάσχουν στον ξεσηκωμό του 1821. Στην πλατεία του χωριού, όσοι μετέσχον στην εκδήλωση έδωσαν τον ιερό όρκο για την εκδίωξη του Οθωμανού δυνάστη και στη συνέχεια βρόντησαν τα καριοφίλια και τις πιστόλες.

Ακολούθησαν εθνικοί χοροί, παρουσιασμένοι άριστα από τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, που ήταν ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες, περίτεχνες και φανταχτερές. Πολλοί εξ αυτών είχαν αντίγραφα όπλων του ΄21, τα οποία πυροδοτούσαν δίδοντας μιαν ιδέα στον κόσμο που πλημμύρισε την πλατεία για τον αχό ο οποίος επικρατούσε στις μάχες της ελληνικής επανάστασης.

Ο Δήμαρχος χαιρέτισε τη διοργάνωση αυτής της εθνικής εκδήλωσης, τονίζοντας πως από τις πλαγιές του Ταϋγέτου, όπου βρίσκονταν τα θρησκευτικά και εθνικά κέντρα των Ιερών Μονών Δήμιοβας, Σιδερόπορτας, Μαρδακίου και Βελανιδιάς, ξεκίνησαν οι ήρωες για το μεγάλο ξεσηκωμό. Επεσήμανε, δε, πως «σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε, εκεί αναζητούμε στήριγμα, στις πατροπαράδοτες αξίες μας». Ζήτησε, τέλος, να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι και να έχουμε αισιοδοξία, καθώς έχουμε ξεπεράσει στο παρελθόν χειρότερες καταστάσεις.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech