Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκδηλώσεις

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ζωντανεύει η Επανάσταση του 1821 στην έκθεση όπλων της 26ης ΕΒΑ

Με λίγα μέσα και πολύ μεράκι, μέσα σε μιάμιση μόνον ημέρα, η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα έστησε και παρουσιάζει μέχρι την Κυριακή 11 Μαΐου (ίσως δοθεί μικρή παράταση), την έκθεση «Πόλεμος και Ειρήνη: όπλα της Επανάστασης – Κειμήλια Μουσείων». Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, όπου εγκαινιάσθηκε χθες βράδυ η έκθεση, μπορεί κανείς να δει την περικεφαλαία που αποδίδεται στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, καθώς και όπλα για μάχη εξ αποστάσεως σαν τα καριοφίλια, τα τρομπόνια και τις πιστόλες, αλλά και όπλα αγχέμαχα, για τις μάχες σώμα με σώμα, όπως τα γιαταγάνια, οι πελέκεις, τα μαχαίρια.

ekthesi-oplwn 7

Τα όπλα αυτά ανήκουν σε μιαν ευρύτερη συλλογή όπλων και κειμηλίων του Αγώνα του 1821, που προέρχεται από το πρώην Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας. Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της 26ης ΕΒΑ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 και θα επαναληφθεί το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά. Η 26η ΕΒΑ σκοπεύει στο μέλλον να δημιουργήσει μόνιμη έκθεση αυτής της συλλογής, κάτι που ευχήθηκε και ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του.

ekthesi-oplwn 3

Η κυρία Μηλίτση – Κεχαγιά ανέφερε, στην εισαγωγική ομιλία της, πως τα πυροβόλα όπλα αποστέλλονταν από τους φιλέλληνες ή τα προμήθευε στους αγωνιστές ο τακτικός στρατός και ήταν ιταλικής, γαλλικής, βελγικής ή ρωσικής προελεύσεως. Όσα φέρουν αραβικές επιγραφές αποτελούν κυρίως λάφυρα. Αραβικές επιγραφές, με στίχους από το κοράνι, απαντώνται πολλές φορές και στα γιαταγάνια και τα μαχαίρια.

Η διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ τόνισε, ακόμη, ότι τα όπλα δεν χρησιμοποιούνταν μόνο κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, με τις οποίες ήταν ζυμωμένη η ζωή των ανθρώπων τότε. Αποτελούσαν βασικό στοιχείο της φορεσιάς των ανδρών, ενίοτε και μέσο κοινωνικής καταξίωσης, γι’ αυτό και πολλά από αυτά ήταν διακοσμημένα.

ekthesi-oplwn 4

Ο Δήμαρχος χαιρέτισε τη διενέργεια αυτής της έκθεσης και συνεχάρη θερμά τη διευθύντρια και το προσωπικό της 26ης  ΕΒΑ, επισημαίνοντας πως είναι πιθανό κάποια από αυτά τα όπλα να χρησιμοποιήθηκαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, ενώ η περικεφαλαία του Μαυρομιχάλη εκινείτο στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Μουσείο. «Τα μουσεία μας είναι και σχολεία και τέτοιες εκθέσεις μπορούν να διδάσκουν με τρόπο βιωματικό τα παιδιά μας», επεσήμανε ο Π. Νίκας. Με τέτοιες διοργανώσεις, μπορούν οι σημερινοί Έλληνες να μάθουν πώς οι πρόγονοί μας, με λίγα μέσα και πολύν αγώνα και αίμα, απέκτησαν την ελευθερία τους, την οποία χαιρόμαστε κι εμείς σήμερα. 

ekthesi-oplwn.JPGekthesi-oplwn_1.JPGekthesi-oplwn_2.JPGekthesi-oplwn_3.JPGekthesi-oplwn_4.JPGekthesi-oplwn_5.JPGekthesi-oplwn_6.JPGekthesi-oplwn_7.JPGekthesi-oplwn_8.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech