Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Αύριο, Πέμπτη 29 Μαΐου η εκδήλωση για το Νικόλαο Πολίτη

Εκδήλωση με τίτλο: «Μεσσηνία, Μακαρία γη», αφιερωμένη στον «Πατέρα της Λαογραφίας» Νικόλαο Πολίτη και απόδοση του ονόματός του στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 29 Μαΐου και ώρα 21.00.

Για την αυριανή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 28 Μαΐου 2014, συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Ε. Νίκας και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Μασουρίδης, μίλησαν για τον πατέρα της λαογραφίας και συντοπίτη μας Νικόλαο Πολίτη και για τη σημαντική εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας.

afisa

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ καλούνται δημότες και επισκέπτες της πόλης μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του σημαντικού αυτού ανθρώπου για τη λαογραφία και για τον τόπο μας γενικότερα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί  από το Δήμαρχο Καλαμάτας και την εγγονή του Νικολάου Πολίτη Βασιλική Μεϊτάνη. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση και παράσταση θεάτρου σκιών.

Συμμετέχουν: ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μεθώνης και Μεσσήνης.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης. 

Επισημαίνεται ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα την απόδοση του ονόματος του Νικολάου Πολίτη στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας - «Πανταζοπουλείου Λαϊκής Σχολής».

Ο Νικόλαος Πολίτης

Ο Νικόλαος Πολίτης γεννήθηκε στο Ελαιοχώριο Καλαμάτας και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου τελείωσε το σχολείο. Από τα μαθητικά του χρόνια είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ζωή και, μαθητής Γυμνασίου ακόμα, άρχισε να δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλολογία (1868-1872) και νομικά (1874-1875), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και αργότερα εξελέγη Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1884 εισήγαγε, για πρώτη φορά, τον όρο «Λαογραφία» (για την ονομασία της νέας Επιστήμης) και το 1887, ως τμηματάρχης του υπουργείου Παιδείας, απηύθυνε εγκύκλιο στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και τους προέτρεπε να συγκεντρώσουν «λαογραφικό» υλικό. Το υλικό αυτό χρησιμοποίησε κατόπιν στις εργασίες του, σχηματίζοντας παράλληλα τους πρώτους πυρήνες ενός άτυπου Λαογραφικού Αρχείου. 

Το 1899 εξέδωσε τον πρώτο τόμο των «Παροιμιών» του (εκδόθηκαν συνολικά τέσσερις τόμοι ώς το 1902, αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε). Το 1904 δημοσίευσε τους δύο τόμους - ο πρώτος αποτέλεσε το corpus, ο δεύτερος τον εντυπωσιακό σχολιασμό - των «Παραδόσεων», έργο που όμως δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε σε έναν τρίτο ή ενδεχομένως και τέταρτον τόμο. Τα έργα αυτά ανέδειξαν τον Νικόλαο Γ. Πολίτη σε έναν από τους μεγαλύτερους λαογράφους διεθνώς. 

Ο Ν. Γ. Πολίτης έζησε σε μια εθνικά δύσκολη εποχή, και εξέτασε με επιστημονική γνώση και υποδειγματική λεπτομέρεια τις πτυχές της ελληνικής λαϊκής ζωής διαλύοντας «τη σκοτεινιά ενός αντιδραστικού ιδεολογικού κατεστημένου, με το φως και την ιστορική αλήθεια του λαϊκού πολιτισμού», κατά την παρατήρηση του καθηγητή Μιχάλη Μερακλή. Παράλληλα, προκάλεσε το ενδιαφέρον επιστημόνων και λογίων για τη Λαογραφία, με αποτέλεσμα τη σύσταση τοπικών «Εταιρειών» και την ίδρυση περιοδικών με λαογραφική έρευνα του τόπου τους, όπως υπογράμμιζε ο αείμνηστος Γεώργιος Μέγας. 

Από την πλευρά της Ιστορίας των Επιστημών στην Ελλάδα ο Νικόλαος Γ. Πολίτης καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη σειρά των προσωπικοτήτων του αιώνα που έφυγε. Μπορεί να έζησε ένα μεγάλο μέρος του 19ου αιώνα, όμως το κύριο και σπουδαιότερο έργο το πραγματοποίησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού. Ο Πολίτης ανήκει στις μεγάλες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, όχι μόνο γιατί ίδρυσε και θεμελίωσε μια νέα επιστήμη, τη Λαογραφία, αλλά και γιατί με το έργο του άνοιξε δρόμους, για να τους συνεχίσουν οι νεότεροι.  Κατόπιν τούτων, συνεκτιμώντας την καταγωγή του και τη μεγάλη του προσφορά στην Πατρίδα, προτάθηκε και εγκρίθηκε η ονομασία του Αμφιθεάτρου του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας - «Πανταζοπουλείου Λαϊκής Σχολής», σε «Αμφιθέατρο Νικολάου Πολίτη».

1.jpgafisa.jpgpneumatiko.JPG

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2025

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech