Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων που πάσχουν από συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση ή σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS)

(ΣΧΕΤ: Ν.Δ 57/73, 2073/1982 Κ.Υ.Α όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει μέχρι σήμερα)

Πληροφορίες: 27213-61858

 

Δικαιούχοι - Προϋποθέσεις:

 

  1. Άτομα με μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιμία, αιμοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκκυτταρική αναιμία – ομόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιμία – μικροδρεπανοκκυταρική αναιμία. Για όλες τις παραπάνω παθήσεις απαιτείται ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
  2. Άτομα με αιμορροφιλία Α, αιμορροφιλία Β, συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις. Για όλες τις παραπάνω παθήσεις απαιτείται ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
  3. Άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑIDS) με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
  4. Τα άτομα που πάσχουν από AIDS και από συγγενή αιμολυτική αναιμία δικαιούνται και τα δύο επιδόματα.
  5. Δικαιούχοι του επιδόματος από το AIDS και από την αιμορροφιλία είναι τόσο οι νοσούντες όσο και οι φορείς. Οι πάσχοντες και από τις δύο ασθένειες θα λαμβάνουν και τα δύο επιδόματα.
  6. Δικαιούχοι είναι ακόμη οι Κύπριοι υπήκοοι που έχουν ελληνική καταγωγή, εφόσον μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  7. Τα άτομα που δεν παίρνουν λόγω της παθήσεώς τους άλλου είδους οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο ή από άλλη πηγή της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Στην περίπτωση που εισπράττουν για την αιτία αυτή οικονομική ενίσχυση, τότε επιλέγουν τη μία εκ των δύο.
  8. Οι επαναπατριζόμενοι ομογενείς, άσχετα αν είχαν στερηθεί ή όχι της ελληνικής ιθαγένειας.
  9. Οι υπήκοοι των κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρωμένη με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ.Α./245/59) Ευρωπαϊκή Σύμβαση, εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
  10. Οι κρινόμενοι ως ανίκανοι προς επιδότηση των τέκνων τους κατά τις διατάξεις του Ν.4051/61 και του Π.Δ.669/61, εφόσον συγκεντρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της απόφασης αυτής.
  11. Οι αναγνωριζόμενοι ως δικαιούχοι απολήψεως του προβλεπόμενου επιδόματος από τις διατάξεις του Ν.Δ.1153/72 «περί προστασίας πολυμελών οικογενειών δια της παροχής οικογενειακών επιδομάτων» (ΦΕΚ Α/76/72), εφόσον συγκεντρώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της απόφασης αυτής.

 


Δικαιολογητικά

 

  1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του νομίμου εκπροσώπου του.
  2. Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α) όπου θα αναγράφεται η πάθηση-αναπηρία του ατόμου και το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας κατά περίπτωση.
  3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του δικαιούχου  ή Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του στην οποία θα δηλώνονται τα εξής:
      1. Η οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες του δικαιούχου.
      2. Αν παίρνει ή όχι οικονομική ενίσχυση για την ίδια αιτία από άλλο φορέα.
      3. Το ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος ο δικαιούχος.
      4. Το άτομο που θα εισπράττει το επίδομα.
      5. Ότι θα ενημερώσει την υπηρεσία σε οποιαδήποτε αλλαγή των δηλωθέντων στοιχείων όπως: λήψη οικονομικής ενίσχυσης από άλλο φορέα, αλλαγή τόπου κατοικίας, εισαγωγή σε ίδρυμα, θανάτου (αφορά τον υπεύθυνο είσπραξης), απουσία στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου επιφέρει διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης. 
  4. Σε περίπτωση που η είσπραξη του επιδόματος θα γίνεται από υπεύθυνο είσπραξης, απαιτείται νόμιμη εξουσιοδότηση. Για δικαιούχα ανήλικα παιδιά, υπεύθυνη δήλωση των γονέων ότι υπάρχει γάμος και ορισμός του ενός για την είσπραξη του επιδόματος.
  5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  6. Επικυρωμένη φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας.
  7. Φωτοτυπία βιβλιαρίου Υγείας.
  8. Αριθμό καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) πιστωτικού ιδρύματος όπου το πρώτο όνομα θα είναι το όνομα του δικαιούχου.
  9. Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).
  10. Εκκαθαριστικό της Εφορίας.

 

Διαδικασία

 

Βήμα 1: Υποβολή αίτησης, χρέωση της αίτησης στο αρμόδιο τμήμα, έλεγχος των δικαιολογητικών.
Βήμα 2: Το αίτημα εγκρίνεται ή απορρίπτεται δικαιολογημένα εντός μιας εβδομάδας από την συγκέντρωση του συνόλου των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Το επίδομα καταβάλλεται κάθε δεύτερο μήνα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech