Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο θεματικό εργαστήρι ΒΑΑ για την επιχειρηματικότητα

Cannot find 2017/03/14-11605 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/03/14-11605/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του κοινού κράτησε το θεματικό εργαστήρι για ζητήματα επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας, το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2017, στο ιστορικό Δημαρχείο. Το εργαστήρι εντάσσεται στη δημόσια διαβούλευση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014 – 2020».

ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος, ο οποίος κάλεσε το κοινό να αποστείλει τις προτάσεις του μέσω του e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Οι πολίτες μπορούν, επίσης, να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ιστοθέσης του Δήμου Καλαμάτας.

Ο κ. Βεργόπουλος τόνισε ότι πέρα από τα έργα και τις δράσεις που θα επιλεγούν, υπάρχει και ένας δεύτερος ομόκεντρος κύκλος με ιδέες για παρεμβάσεις που θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθούν μελλοντικά, με χρηματοδότηση από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων ή από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 - 2020».
Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε, ακόμη, ότι το κείμενο που έχει αναρτηθεί για την επιχειρηματικότητα στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας θα πρέπει να θεωρηθεί ως τροφή για σκέψη και το κοινό καλείται να προσθέσει έργα και δράσεις, ενώ η Δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση να τα ενσωματώσει στην πρότασή της μετά από αξιολόγηση.
Ο Αντώνης Ψαράκης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, ανέφερε ότι περί τα 2,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι διαθέσιμα για την επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας ότι το συνολικό ποσό που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει στη διάθεσή της για την επιχειρηματικότητα ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

DSCN0166 Medium

Ο κ. Ψαράκης τόνισε ότι όλο το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που την αφορά (υπενθυμίζεται ότι έχει ενταχθεί και το δίπολο Άργος – Ναύπλιο) θα το υλοποιήσει η Αστική Αρχή που λέγεται Δήμος Καλαμάτας και ότι η υποβολή των προτάσεων των υποψηφίων επενδυτών θα γίνει ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση, με βαθμολόγηση μέσω ηλεκτρονικού συστήματος από ανεξάρτητους αξιολογητές, που θα προέλθουν από το σχετικό μητρώο με κλήρωση.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ο Καθηγητής Δημήτριος Οικονόμου, σύμβουλος του Δήμου Καλαμάτας για το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, ανέφερε ότι θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι καινοτομικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο ευρύτερο κύκλωμα αξιοποίησης αγροτικών προϊόντων (μεταποίηση, εμπορία κ.λπ.). Επίσης, προβλέπεται να ενισχυθούν επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και επιχειρήσεις σε άλλους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΕΜΦΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

DSCN0179 Medium

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Καθηγητή Οικονόμου και τον κύριο Ψαράκη από τη Διαχειριστική Αρχή για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση, η οποία συμπληρώνεται από παρεμβάσεις στο διαδίκτυο, για να μπορέσει να πετύχει ο Δήμος Καλαμάτας την καλύτερη δυνατή πρόταση, όσον αφορά στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι το διατιθέμενο ποσό στο πλαίσιο του προγράμματος είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, «που δεν είναι πανάκεια» και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει τα χρήματα αυτά «να κατευθυνθούν στην καινοτομία, να φύγουμε από την πεπατημένη». Ανέφερε ως πιθανές δράσεις την προβολή και τις εξαγωγές των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τη βοήθεια προς τα ΑμεΑ ώστε να γίνουμε ελκυστικότεροι από πλευράς τουρισμού. Επίσης, πρότεινε να γίνει συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με το Επιμελητήριο, για να αξιοποιηθεί το κτήριο της πρώην σχολής Παπαφλέσσα ως θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση, με τοποθετήσεις και απαντήσεις, για πάνω από δύο ώρες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σημειώνεται ότι το τελευταίο θεματικό εργαστήρι, που αφορά σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας, Αριστομένους 28, με ώρα έναρξης 19:00.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech