Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Τρία οικογενειακά μουσικά παιχνίδια

3 οικογενειακά μουσικά παιχνίδια !

Ηλικίες: Α – Δ δημοτικού

Υπεύθυνος Καθηγητής: Μανιάτης Κων/νος

Γονέας με Παιδί

1. Κάνε πάσα με μουσική 

Σε αυτό το παιχνίδι κάνουμε πάσες την μπάλα ο ένας στον άλλο ενώ κρατάμε το παλμό. Δύο άτομα στέκονται απέναντι ο ένας από τον άλλο και έχουν μία μπάλα. Θα πρέπει η μπάλα να χτυπήσει στο πάτωμα και να περάσει στον απέναντι συμπαίκτη ο οποίος με τη σειρά του θα επαναλάβει τη διαδικασία αυτή. Η μουσική πρόκληση του παιχνιδιού αυτού είναι ότι ήχος της μπάλας που χτυπάει στο έδαφος θα πρέπει να κρατάει τον παλμό της μουσικής. Αντίστοιχα μπορούμε απλά να επιλέξουμε να ρίχνουμε την μπάλα στον συμπαίκτη μας χωρίς να την χτυπάει στο έδαφος αλλά πάλι να γίνεται ρυθμικά. Για πιο μικρά παιδιά μπορεί η μπάλα να αντικατασταθεί από ένα beanbag ή ένα απλό πλαστικό σακουλάκι που έχουμε βάλει μέσα φακές η φασόλια. Σε αυτή την περίπτωση δεν το χτυπάμε στο έδαφος, αλλά πετάμε ο ένας στον άλλο το σακουλάκι στο ρυθμό.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

2. Boom Snap Clap 

Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι Boom Snap Clap όπου κάθε συλλαβή αντιστοιχεί σε μία κίνηση. Οι συλλαβές στο τραγούδι είναι οι εξής: 

Boom Snap Clap, Boom Boom Snap Clap Snap, Boom Snap Clap, Boom Boom Sh. 

Με τη λέξη Boom χτυπάμε στο στήθος, στο Snap χτυπάμε δάχτυλα, στο Clap παλαμάκια και στο Sh το δάχτυλο στο στόμα όπως δείχνουμε σε κάποιον να σιωπήσει. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ακριβώς πώς παίζεται το παιχνίδι. Η δυσκολία του παιχνιδιού αυξάνεται όσο επιταχύνουμε το τραγούδι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να πάρει νέες διαστάσεις εάν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βρουν νέες κινήσεις με τις οποίες μπορούν να αποδώσουν το τραγούδι. 

Για μικρά παιδιά που δεν είναι εύκολο να συντονίσουν τις κινήσεις τους με το λόγο, θα μπορούσατε ώς εναλλακτική να χρησιμοποιήσετε 4 αντικείμενα που παράγουν διαφορετικό ήχο και να τους δώσετε το όνομα της αντίστοιχης συλλαβής. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε μία ξύλινη κουτάλα και να προσπαθήσετε να χτυπήσετε το τραγούδι στα αντικείμενα. Σημαντικό είναι και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά να τραγουδήσουν το τραγούδι αρκετές φορές για να το απομνημονευσουν.

Δείτε το βίντεο εδώ:

3. 'Μένω σπίτι μου εγώ' 

Σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν αρκετά άτομα. Επιλέξαμε για αυτό το παιχνίδι μία επίκαιρη φράση, 'Μένω σπίτι μου εγώ'. Κάθε συλλαβή είναι ίση με τις υπόλοιπες και πρέπει να πούμε αυτή τη φράση ρυθμικά. Έτσι, αφού πούμε τη φράση ρυθμικά και έχουμε όλοι το ίδιο tempo (ταχύτητα), το παιχνίδι ξεκινά. Κάθε άτομο θα πρέπει να πει μια συλλαβή και ο επόμενος παίκτης να πει την επόμενη και συνεχίζουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόταση. Στο παιχνίδι χάνει αυτός που δε θα μπορέσει να πει τη συλλαβή στο σωστό χρόνο ή θα μπερδέψει τις συλλαβές. Το παιχνίδι αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον όταν αυξάνεται και η ταχύτητα. 

Δείτε το βίντεο εδώ:

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech