Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Κυνήγι θησαυρού

Γενικές οδηγίες για το κυνήγι θησαυρού (δοκιμασμένα tips!)

1. Κάντε την προετοιμασία κρυφά από το παιδί για να έχει και το ίδιο την ίδια χαρά και περιέργεια να ανακαλύψει τον θησαυρό όταν θα έρθουν οι φίλοι του. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο, αλλά αν μπείτε στον… χορό και ξεκινήσετε τους πρώτους γρίφους, οι επόμενοι κυλούν σαν νεράκι.

2. Περιορίστε το…. κυνήγι σε έναν χώρο. Αν η αφορμή για το παιχνίδι είναι το πάρτι του παιδιού σας και έχετε καλέσει όλη την τάξη, το να τρέχουν ένα τσούρμο παιδιά στον διάδρομο και να ανακατεύουν τα δωμάτια ίσως δεν είναι η καλύτερη λύση! Το σαλόνι και η κουζίνα, αν βρίσκεται στον ίδιο χώρο, είναι μια ασφαλής επιλογή για να «στεγάσει» το παιχνίδι.

3. Τα πάντα μπορούν να «παίξουν». Αφήστε το βλέμμα σας ελεύθερο και μετατρέψτε κάθε πιθανό αντικείμενο σε κρυψώνα με τη βοήθεια του κατάλληλου γρίφου! Κάδρα, χαλιά, εσωτερικό μαξιλαριών, βιβλία, επιτραπέζια, φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να γίνουν οι τέλειες κρύπτες.

4. Μην ξεχνάτε την αρίθμηση σε κάθε γρίφο. Χωρίς αυτήν, μπορεί να μπερδευτούν τα παιδιά, ανακαλύπτοντας ένα χαρτάκι κατά λάθος πιο νωρίς και να χαλάσει η σειρά και η αλληλουχία. Πείτε τους, επίσης, να διαπιστώνουν κάθε φορά αν βρίσκονται στο σωστό χαρτάκι με το γρίφο.

5. Αξιοποιήστε τις γνώσεις των παιδιών. Οι γνώσεις τις οποίες έχουν κατακτήσει ανάλογα με την ηλικία τους μπορεί να γίνει μια ανεξάντλητη πηγή από την οποία να αντλήσετε υλικό για τους γρίφους σας.

 

Γρίφοι για κυνήγι θησαυρού στο σπίτι

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να ακολουθήσετε κατά γράμμα το παράδειγμα που σας προτείνουμε. Απευθύνεται άλλωστε σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που έχουν κατακτήσει τις πρώτες τους γνώσεις (ανάγνωσης, πράξεων). Μπορείτε όμως να πάρετε ιδέες και στοιχεία και ανάλογα να προσαρμόσετε το δικό σας κυνήγι θησαυρού ώστε να αφορά το δικό σας παιδί και τους φίλους του. Το χαρτάκι με τον πρώτο γρίφο πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο.

1. Καλωσήλθατε στο κυνήγι θησαυρού! Ξεκινάμε: Έχει τέσσερα πόδια και δεν είναι η γάτα. Ούτε καρέκλα. (κολλημένο κάτω από το τραπέζι)

2. Μπράβο- το βρήκατε! Χωρίς αυτό δεν γίνεται σαλάτα. (κάτω ή δίπλα στο λαδικό ή πίσω απ’ το αλάτι, στο πάγκο της κουζίνας)

3. Σας αρέσουν τα μαξιλάρια μας; Πού να δείτε τι ωραία είναι… inside! (μέσα σ’ ένα μαξιλάρι)

4. Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα; Μετρήστε από την πόρτα 90 διά 10 μείον 2 πλακάκια. (στο έπιπλο ή το αντικείμενο που βρίσκεται εκεί)

5. Κι όμως δεν ακούμε μουσική μόνο από το youtube! (μέσα σε ένα cd που έχετε αφήσει σε εμφανές σημείο)

6. Μήπως πεινάσατε; Κοιτάξτε στο 48 διά 16 συρτάρι κάτω από τα μάτια της κουζίνας. (μέσα στο συρτάρι)

7. Όχι απλώς τελειώνει σε ρο. Είναι και… καλό! (πίσω από το καλοριφέρ)

8. Μέσα… κρύο απ’ έξω φωτογραφίες και ζωγραφιές. (με μαγνητάκι στην επιφάνεια του ψυγείου)

9. Πόσα παιδιά έχει ο… Ρουβάς και ο μπαμπάς του σπιτιού που ήρθατε, μαζί; Πηγαίνετε τόσα βήματα μπροστά από το μπάνιο. (κολλημένο διακριτικά σε όποιο έπιπλο βρίσκεται εκεί)

10. Πουφ! Το ανοίγεις και μυρίζει… (μέσα στο πουφ)

11. Οι περισσότερες μαμάδες δεν μπορούν να ηρεμήσουν αν καθίσουν στον καναπέ και το δουν στραβό. Σηκώνονται αμέσως να το ισιώσουν! (πίσω από ένα κάδρο/πίνακα)

12. Έχει τέσσερις γωνίες. Αλλά όσο κι αν προσπαθήσετε δεν μπορείτε να χτυπήσετε σε αυτές! Μία είναι η τυχερή. (κάτω από μία γωνία του χαλιού)

13. Τέλεια! Σχεδόν τελειώσατε! Υπάρχουν μερικοί που όταν πιάνουν στο χέρι τους ένα βιβλίο, μπαίνουν στον πειρασμό να κοιτάξουν κατευθείαν… (εννοείται «το τέλος», οπότε πρέπει να κοιτάξουν την τελευταία σελίδα ενός βιβλίου που έχετε εκεί μπροστά τους όπου έχετε κολλήσει άλλο χαρτάκι)

14. You’re almost there. Υπάρχει και… ρούχων. (Μέσα στο πλυντήριο πιάτων)

15. Συγχαρητήρια. Είστε απίστευτοι. Σας περιμένουν τα δωράκια σας στο συρτάρι που βρίσκεται διαγώνια από το… (επιλέξτε ένα σημείο)!

 

Καλή επιτυχία, λοιπόν! Κι αν έχετε διάθεση, δοκιμάστε να οργανώσετε ένα τέτοιο κυνήγι θησαυρού μόνο για τα παιδιά σας χωρίς να υπάρχει απαραίτητα μια αφορμή για πάρτι και θα δείτε πόσο θα τους φτιάξετε τη μέρα.

 

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κοστρίβα Γιάννα

Πηγή: https://www.nannuka.com/el/blog/15-grifoi-gia-kinigi-thisaurou-sto-spiti/

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech