Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ζώα Υπό Εξαφάνιση στην Ελλάδα

Τίτλος Δραστηριότητας:

Απαιτούμενα υλικά:

1) Το βίντεο με τίτλο «Ζώα Υπό Εξαφάνιση», το οποίο παρατίθεται στον εξής υπερσύνδεσμο: Ζώα Υπό Εξαφάνιση και τα παιδιά μπορούν να το παρακολουθήσουν σε εικονογραφημένη μορφή.

2) Εικόνα στην οποία παρουσιάζονται όλα τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην Ελλάδα.

 3) Κείμενο με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που μεριμνούν για την προστασία των απειλούμενων ζώων στην Ελλάδα.

4) Φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα «Ζώα Υπό Εξαφάνιση», τα οποία τα παιδιά μπορούν να επιλύσουν είτε σε έντυπη μορφή είτε με την χρήση του υπολογιστή τους.

Απαιτούμενος χρόνος:

Περίπου 45 λεπτά

Η διαδικασία σε απλά βήματα:

1) Για να εισάγουμε τα παιδιά στο θέμα με το οποίο θα περάσουμε δημιουργικά την ώρα μας, αρχικά τους δείχνουμε το βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ζώα, που απειλούνται προς εξαφάνιση στην χώρα μας. Αφού, το παρατηρήσουν προσεχτικά ακολουθεί συζήτηση για το περιεχόμενό του.

2) Στη συνέχεια, δείχνουμε στα παιδιά την εικόνα με τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ακολουθεί σχολιασμός της (βλ. Παράρτημα 1). Απώτερος στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ζώου και στην επιτακτική ανάγκη να τα προστατεύσουμε. 

3) Έπειτα, δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας, στο οποίο καλούνται να εντοπίσουν και να κολλήσουν τα ονόματα των απειλούμενων ζώων στη σωστή εικόνα (βλ. Παράρτημα 2). Ακόμα, τους δίνουμε να συμπληρώσουν ένα κρυπτόλεξο σχετικό με το θέμα (βλ. Παράρτημα 3).

4) Ακολούθως, διαβάζουμε στα παιδιά ένα κείμενο με τις οχτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις που μεριμνούν για την προστασία των απειλούμενων ζώων στην Ελλάδα και ακολουθεί σχετική συζήτηση (βλ. Παράρτημα 4).

5) Τέλος, δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας  (βλ. Παράρτημα 5) στο οποίο πρέπει να ενώσουν το κάθε απειλούμενο ζώο με το λογότυπο της οργάνωσης που το φροντίζει.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Σιώπα Γεωργία

Ημερομηνία: 27/03/2020

Πηγή: www.taniamanesi.com

 

 

Παράρτημα 1

σιωπα 1

 

 

 

Παράρτημα 2

Κόβω και κολλάω τα ονόματα των 7 απειλούμενων ζώων.

σιωπα 2

 

 

Παράρτημα 3

 Κρυπτόλεξο

σιωπα 3

Παράρτημα 4

Μη κυβερνητικές οργανώσεις που προστατεύουν τα απειλούμενα είδη ζώων στην Ελλάδα.

αρκτουροςΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μία μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την άμεση λύση στο διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων.

ΜΟμΗ MOm/Εταιρεία είναι ελληνική, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1988 και δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη.

panda logo 1 Το WWF Ελλάς είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for nature και δραστηριοποιείται για την προστασία οικολογικά ευαίσθητων ειδών και περιοχών και για τη βελτίωση της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

καλλιστω 600 x 450 600x420 Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ δημιουργήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με την μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων, της αρκούδας και του λύκου, και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας και με την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωή.

ορνιθοΗ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα, θεωρώντας τα ως βασικά στοιχεία της ελληνικής φύσης. Από το 1982 εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο.

αρχελωνΟ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

greenpeace logoΑπό το 1991 μέχρι σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με δυναμικές και αποφασιστικές δράσεις για την ενέργεια, τις θάλασσες και τη διατροφή μας για έναν δίκαιο και ειρηνικό πλανήτη.

429Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS είναι μια ελληνική περιβαλλοντική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται από το 1990 για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε εθνικό και ευρω-μεσογειακό επίπεδο. Ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων ζητήματα που άπτονται της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος, και άλλα.

 

Παράρτημα 5

 

Ενώνω το κάθε απειλούμενο ζώο με το λογότυπο της οργάνωσης που το φροντίζει.

σιωπα 4

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech