Έτσι φουσκώνει το ψωμί

Πείραμα 9:

 Έτσι φουσκώνει το ψωμί

 

 

 



Αν προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ψωμί ανακατεύοντας αλεύρι  και νερό, απλά θα αποτύχουμε.  

Η μαγιά είναι απαραίτητη. Γιατί όμως; 

 

✓ Υλικά:  

➢ Μαγιά,  

➢ Ζάχαρη,  

➢ Χλιαρό νερό,  

➢ 1 άδειο μπουκάλι,  

➢ 1 μπαλόνι.  

 

✓ Διαδικασία:  

1. Ρίχνουμε τη μαγιά στο μπουκάλι και προσθέτουμε ένα κουταλάκι  ζάχαρη και χλιαρό νερό (όχι καυτό!!!).  

2. Ανακινούμε καλά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη αλλά και η μαγιά όσο το  δυνατό περισσότερο.  

3. Εφαρμόζουμε το στόμιο του μπαλονιού στο αντίστοιχο του μπουκαλιού. 

 

✓ Τι παρατηρούμε:  

Μετά από 30’ το μπαλόνι αρχίζει να φουσκώνει. 

✓ Εξήγηση:  

Η μαγιά αντιδρά με τη ζάχαρη παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, που  διογκώνει το μπαλόνι. 

Η μαγιά περιέχει μικροοργανισμούς οι οποίοι τρέφονται με τη ζάχαρη  παράγοντας το διοξείδιο του άνθρακα.  

Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, αφού το αέριο που  παράγεται φουσκώνει το ψωμί ή τη ζύμη.

Περισσότερη διασκέδαση: 

1. Σου άρεσε το πείραμα και θες να το επαναλάβεις; Μπορείς να  χρησιμοποιήσεις περισσότερα μπουκάλια και να χρωματίσεις το χλιαρό  νερό με λίγες σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής. Επίσης μπορείς  να βάλεις διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης. 

2. Τώρα που έμαθες πως φτιάχνετε το ψωμί μήπως θες να δοκιμάσεις  να φτιάξεις και να το δεις να φουσκώνει; 

Μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις με τους γονείς σου, το δικό σου  σπιτικό ψωμί με τη παρακάτω εύκολη αλλά και πρωτότυπη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ!! Καλή απόλαυσηη!! 

https://www.youtube.com/watch?v=GNRnl-ogIYw

Χρόνος: 5’-30’ 

Ηλικίες: 5-13 

Πηγές: https://jerryjamesstone.com/2016/10/the-science-baking-soda/ 

Κουσλόγλου Μ., Ένας Φανταστικός, Φυσικός κόσμος! 202 Πειράματα με υλικά  καθημερινής χρήσης “, Εκδόσεις Σαΐτα, 2019 

Εκπαιδευτικός: Κατερίνα Γριβοκωστοπούλου

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud