Δύο χιλιάδες άτομα τραγούδησαν «Στο περιγιάλι το κρυφό»!

Συγκλονιστική υπήρξε η συναυλία έναρξης του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2015, όταν πάνω από δύο χιλιάδες άνθρωποι τραγούδησαν ποίηση Γιώργου Σεφέρη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη (διασκευή Agneta Sköld / Christian Ljunggren), υπό τη διεύθυνση του ίδιου του μεγάλου Σουηδού μαέστρου Christian Ljunggren, στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα». Με τη μυριόστομο απόδοση του κομματιού «Στο περιγιάλι το κρυφό» η Ελλάδα έλαμψε, προβάλλοντας τον πολιτισμό της, την ιστορία της, την τέχνη της, ενώ λαμπρή ήταν και η παρουσίαση και η παρουσία της Καλαμάτας, στην εναρκτήρια τελετή μιας διοργάνωσης με μεγάλη σημασία.

1.500 ΧΟΡΩΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 13 ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2015, στην Καλαμάτα, εξελίσσεται ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο πολιτιστικός οργανισμός Interkultur. Πρόκειται για ένα πανηγύρι της χορωδιακής μουσικής, στο οποίο εκπροσωπούνται η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες, με 21 και 18 χορωδίες αντιστοίχως (πολλές χορωδίες είναι Καλαματιανές).

Στη χθεσινή συναυλία έναρξης, η Καλαμάτα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό της, τις ομορφιές της πόλης, την πεντακάθαρη θάλασσά της και τα πανέμορφα βουνά της, τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της, μέσα από ένα βίντεο έξι λεπτών, με μουσική που ξεσήκωσε τους χορωδούς και το λοιπό κοινό.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από την περιοχή της Καλαμάτας, τους οποίους απέδωσε χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (καλλιτεχνικός διευθυντής Τάσος Μίχος), με εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας Έλληνες και ξένους να κρατούν με παλαμάκια το ρυθμό. Το Λύκειον των Ελληνίδων χόρεψε τον μπάλο «Μέσ’ στου Αιγαίου τα νερά», καθώς και τους Μεσσηνιακούς χορούς «Απόψε πίνει ο αφέντης μας», «Στου Παπαλάμπρου την αυλή» και «Σαν πας στην Καλαμάτα».

Την ίδια ώρα, μέλη πολλών χορωδιών, ελληνικών και ξένων, κατέβηκαν από τις κερκίδες κι έστησαν χορό!

Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν η Ηρώ Λυμπέρη και η Ella Schmiede.

Π. Ε. ΝΙΚΑΣ: «ΣΑΣ ΚΑΛΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ

ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας απηύθυνε χαιρετισμό (αναγνώσθηκε και στην αγγλική), στον οποίο ανέφερε τα εξής:

«Φίλες και φίλοι της χορωδιακής μουσικής,

Η Καλαμάτα σας υποδέχεται απόψε, όλους εσάς τους εκατοντάδες φίλους της χορωδιακής μουσικής, που ήλθατε εδώ από την Ελλάδα και άλλες 13 χώρες.

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, μια πόλη με μακρά παράδοση στις καλές τέχνες, μεταξύ των οποίων η μουσική και μάλιστα η χορωδιακή μουσική, την οποία οι κάτοικοι της Καλαμάτας καλλιεργούν με μεγάλη επιτυχία και επί πολλές δεκαετίες.

Ευχαριστώ τον πολιτιστικό οργανισμό Interkultur, τον Πρόεδρο Günter Titschκαι τα στελέχη του, με τους οποίους συνεργασθήκαμε αρμονικά και δημιουργικά για τη διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2015 και είμαι απολύτως βέβαιος και για τη μελλοντική συνεργασία μας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων της Καλαμάτας, τις χορωδίες που ήλθαν εδώ από άλλες χώρες: από Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Ελβετία, Εσθονία, Ισραήλ, Κίνα, Κογκό, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ρωσία και Τσεχία.

Ευχαριστώ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη για την πολύτιμη συμβολή τους.

Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας προς όλους τους χορηγούς μας, με πρώτο το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, για τη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης.

Ευχαριστώ, τέλος, τους δεκάδες εθελοντές μας και όλους εσάς για την παρουσία σας και τη φιλόξενη διάθεσή σας.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΤΟΥΣ 2021

Η πόλη μας, η ιστορική Καλαμάτα, ανοίγεται στον κόσμο όχι μόνο τουριστικά αλλά κυρίως πολιτιστικά και αγωνίζεται να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε βέβαιοι για τη συμπόρευση και τη βοήθεια όλων σας. Αυτή η μεγάλη διεθνής εκδήλωση αποτελεί έκφραση αυτής της βοήθειας.

Εύχομαι και ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία στο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών!

Καλή διαμονή στην πάντοτε όμορφη και φιλόξενη Καλαμάτα! Ραντεβού το 2017 στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας!

Σας ευχαριστώ όλους και κηρύσσω την έναρξη του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας».

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΥΜΝΟΣ

Στη συνέχεια, ο βυζαντινός μουσικός χορός «Χόρευμα», από την Καλαμάτα, με διευθυντή τον Κωνσταντίνο Σιάχο, απέδωσε σύνθεση του Σίμωνος Καρά: «Αλληλούϊα» από τη Θεία Λειτουργία. Τον ύμνο άκουσαν όρθια, κρατώντας το «ίσον», τα μέλη της χορωδίας Srbadija (είναι Σέρβοι) από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Κατόπιν, η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, τραγούδησε το παραδοσιακό «Μήλο μου κόκκινο»

Ακολούθησε η Χορωδία Μανώλης Καλομοίρης, την οποία διηύθυνε ο Νικόλαος Μαλιάρας, που απέδωσε τρία Δωδεκανησιακά τραγούδια.

CΗ. LJUNGGREN: ΦΕΡΝΩ ΘΕΡΜΟΥΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ο εκτελεστικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, Christian Ljunggren, που επίσης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Interkultur, χαιρέτισε τους συγκεντρωθέντες, αναφέροντας τα εξής (ο χαιρετισμός έγινε στην αγγλική και διαβάσθηκε και στην ελληνική):

«Αγαπητοί τραγουδιστές και μαέστροι από όλον τον κόσμο, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε και λοιποί εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας, αγαπητοί σημαντικότατοι φίλοι της χορωδιακής μουσικής που ήρθατε να απολαύσετε το φεστιβάλ σε αυτήν την όμορφη πόλη, σας καλωσορίζω εξ ονόματος του Προέδρου, κυρίου Günter Titsch.

Τόσο εγώ προσωπικώς όσο και ο πολιτιστικός οργανισμός INTERKULTUR, έχουμε πολλούς λόγους να γιορτάζουμε τον Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών της Καλαμάτας, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διεξάγεται εδώ.

Γνωρίζετε ίσως ότι ο Έλληνας συνθέτης και σημαντικότατη προσωπικότητα, ο ενενηντάχρονος Μίκης Θεοδωράκης, είναι ο επίτιμος καλλιτεχνικός πρόεδρος της INTERKULTUR. Λίγο πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ, επικοινώνησα μαζί του και νιώθει ιδιαίτερη τιμή που το φεστιβάλ διοργανώνεται εν μέρει εξ ονόματός του ΚΑΙ απευθύνει σε όλους σας τους θερμούς χαιρετισμούς του!

Για εμένα προσωπικώς, η διεξαγωγή του φεστιβάλ είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή. Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές με τις χορωδίες μου - ορισμένες από αυτές μαζί με το Θεοδωράκη. Μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη στιγμή ήταν όταν ήμουν εδώ με μια παιδική χορωδία και τραγουδήσαμε σε ελληνικές φυλακές! Και λέω αξιομνημόνευτη επειδή με ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο η χορωδιακή μουσική μπορεί να απευθυνθεί και στις μη προνομιούχες ομάδες. Έχοντας στο μυαλό μας την παρούσα κατάσταση στην  Ευρώπη, γιατί να μην καλωσορίσουμε όλους τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη, με τραγούδια!

ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο τρίτος και τελευταίος λόγος για τον οποίο επιλέξαμε την Ελλάδα για τη διοργάνωση ενός χορωδιακού φεστιβάλ είναι ότι ο πολιτιστικός οργανισμός INTERKULTUR προώθησε το Ολυμπιακό ιδεώδες και το συνέδεσε με το χορωδιακό τραγούδι, για πολλά χρόνια, ειδικά μέσα από το διετές Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών που ονομαζόταν Ολυμπιακοί Αγώνες Χορωδιών.

Νά ΄μαστε λοιπόν στη χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εδώ στην Καλαμάτα, τόσο κοντά στο χώρο όπου διοργανώνονταν στην αρχαιότητα. Το Ολυμπιακό ιδεώδες περικλείει το στοιχείο της άμιλλας - αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Ολυμπιακό ιδεώδες προάγει την ιδέα της ειρήνης μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Ονομάσαμε τα gala του φεστιβάλ «Ο πολύχρωμος κόσμος της χορωδιακής μουσικής», ένα θέμα που αντιπροσωπεύεται όμορφα στο φεστιβάλ της Καλαμάτας.

Ορμώμενοι από αυτή τη σκέψη ας συλλογιστούμε πάλι τη δέσμευσή μας για την προαγωγή της χορωδιακής μουσικής, δανειζόμενοι τα λόγια ενός τραγουδιού του Θεοδωράκη: «Στο περιγιάλι το κρυφό γράψαμε τ’ όνομά της / Με τι καρδιά, με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος, κι αλλάξαμε ζωή».

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΤΗΣ ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ

Ακολούθως, η χορωδία του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, πρωτεύουσας της Βραζιλίας, με διευθυντή τον Éder Camúzis, απέδωσε με μπρίο το “Isto Aqui O Que É”, του Ary Barroso, σε διασκευή Eduardo Dias Carvalho.

 ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΓΚΑΗ, Η ΧΟΡΩΔΙΑ

CHINA SHEO

Η χορωδία China ShEO ταξίδεψε 11.500 χιλιόμετρα, για να βρεθεί από τη Σαγκάη της Κίνας στην Καλαμάτα. Με διευθύντρια την Qi ShanYun, απέδωσε το τραγούδι “Dong dong kui” του συνθέτη Yi Da Zhang.

SOLOVUSHKA ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Από τη Ρωσία ήλθε η παιδική χορωδία Solovushka (σημαίνει χελιδονάκι) και με διευθύντρια την Tatiana Sedelnikova τραγούδησε το παραδοσιακό ρωσικό τραγούδι “Vo derevne to bylo v olkhovke”.

ACADEMY SINGERS

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Η πολυβραβευμένη μικτή νεανική χορωδία Academy Singers από την Αυστρία, με διευθυντή τον Manfred Payrhuber, απέδωσε το τραγούδι με τίτλο “ Kirschen” του Karl Hodina, διασκευασμένο από τον John Winagner.

ΚΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!

Η συναυλία έκλεισε με θαυμάσιο τρόπο, καθώς ο εκτελεστικός καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, Christian Ljunggren, είχε ζητήσει κι οι χορωδίες είχαν προετοιμασθεί να τραγουδήσουν μαζί τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Τμήματα από ορισμένες χορωδίες στη σκηνή και όλοι οι χορωδοί, καθώς και το κοινό, τραγούδησαν «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές» και «Στο περιγιάλι το κρυφό», ενώ ο Christian Ljunggren διηύθυνε από τη σκηνή τις χορωδίες σε διάφορα σημεία της αίθουσας. Ο παλμός δύο χιλιάδων ανθρώπων οδήγησε τη βραδιά σε κορύφωση, θέτοντας το καλύτερο θεμέλιο για την πορεία της διοργάνωσης στο μέλλον.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Σημειώνεται πως οι χορηγοί του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2015 είναι:

• το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια     ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

• το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων     ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

• η Περιφέρεια Πελοποννήσου     ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

• το τηλεοπτικό δίκτυο Mega, χορηγός επικοινωνίας σε πανελλαδικό επίπεδο

• το Praktiker

• η Alpha Bank

• ο Θανάσης Μαρτίνος

• το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

 

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud