Ημερίδα με ταινίες από γυναίκες για γυναίκες και τίτλο «Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο», θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (πρώην ΟΑΕΔ, Αριστομένους 95), με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. Την ημερίδα διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρησή του «Φάρις», σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ «Μηδέν», ενώ συμμετέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.
Για τον εορτασμό της ημέρας οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», με έναρξη στις 15.15, που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο την γυναίκα ως δημιουργό.
Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα τη γυναίκα, φτιαγμένες από γυναίκες καταξιωμένες δημιουργούς, ενώ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με τις δημιουργούς και το κοινό.
Πρόλογο της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή της ταινίας Le noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ - αμέσως μετά - το Φεστιβάλ Μηδέν θα παρουσιάσει ένα video art αφιέρωμα στη γυναίκα, από δημιουργούς από 9 χώρες (Καναδάς, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Περού, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Πολωνία, Μ. Βρετανία).
Στη συνέχεια, παρουσία των δημιουργών, θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη, της Βίκυς Βελλοπούλου, της Εύας Στεφανή, της Αννέτας Παπαθανασίου και της Μαρίας Ντούζα και θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η γυναίκα στην τέχνη».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:
• 15:15 Le noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας
• 16:00 Φεστιβάλ Μηδέν «F for Female» (51΄) Το Video Art Festival Μηδέν παρουσιάζει 14 διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ταυτότητας με όχημα τη βιντεοτέχνη.
Ευαισθησία, χιούμορ, τρυφερότητα, μοναξιά, πικρία, καταπίεση, αμφισβήτηση των «παραδοσιακών» ρόλων, κραυγή για κατανόηση και μια κοινή αγωνία για τον προσδιορισμό της «γυναικείας ταυτότητας» στη σύγχρονη εποχή. Την επιμέλεια υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μάρθα Ζούπα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Aaron Zeghers (Καναδάς), Francesca Fini (Ιταλία), Mila Panić (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Tatiana Pancewicz (Πολωνία), Céline Trouillet (Γαλλία), Cat Del Buono (ΗΠΑ), Katya Yakubov (ΗΠΑ & Περού), Karissa Hahn (ΗΠΑ), Francesca Leoni & Davide Mastrangelo (Ιταλία), Marcia Beatriz Granero (Βραζιλία), Selma Selman (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Haleh Jamali (Μ.Βρετανία)
• 17:00 Docville-Λασκάρεως 99, Αθήνα, (47΄) της Κατερίνας Πατρώνη. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης μέσα από τις εξομολογητικές αφηγήσεις δύο γυναικών. Ζητήματα ταυτότητας, κουλτούρας και οικογένειας πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ. Παρουσία της δημιουργού.
•18:00 Excision (57΄) της Βίκυς Βελλοπούλου
Εκατόν σαράντα εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής Action Aid ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. Παρουσία της δημιουργού.
• 19:15 Συζήτηση με θέμα «Η γυναίκα στην τέχνη». Συμμετέχουν οι δημιουργοί των ταινιών, με συντονίστρια την Αναστασία Λιόκουρα
• 20:15 Το Κουτί (11΄) της Εύας Στεφανή
Σ’ ένα γηροκομείο στην Κομοτηνή, μία μοναχική γιαγιά στήνει κάθε βράδυ την ώρα των ειδήσεων φανταστικούς διαλόγους με τον Νίκο Χατζηνικολάου μπροστά στην βουβή τηλεοπτική της συσκευή. Παρουσία της δημιουργού.
• 20:30 Παίζοντας με τη Φωτιά (80΄) της Αννέτας Παπαθανασίου
Μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. Παρουσία της δημιουργού.
• 22:00 Το Δέντρο και η Κούνια (108΄) της Μαρίας Ντούζα
Με φόντο μια οικογενειακή συμφιλίωση, η ταινία ξεδιπλώνει έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη. Παρουσία της δημιουργού.