Η διεθνής επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα εορτάζει φέτος το Διεθνές Έτος Φωτός. Το φυσικό αλλά και το τεχνητό φως και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με αυτά, επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα. Το 2015 επιλέχθηκε ως Διεθνές Έτος Φωτός (αλλά και των τεχνολογιών που βασίζονται στο φως), μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικής στην επιστημονική κοινότητα.
Συμμετέχοντας στον εορτασμό για το Διεθνές Έτος Φωτός, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων και το Ε.Κ.Φ.Ε. (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) Μεσσηνίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το παράρτημα Μεσσηνίας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, διοργανώνουν αύριο Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», κατά τις ώρες 20.00 με 21.30 και θα αποτελείται από τρεις ομιλίες – διαλέξεις για το φως από αντίστοιχους ομιλητές. Η εκδήλωση απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και στο ευρύ κοινό της Μεσσηνίας.
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Με την ευκαιρία του εορτασμού του Έτους Φωτός, οι μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέρα από τα διδασκόμενα κεφάλαια του μαθήματος της Φυσικής για το φως, θα ενημερωθούν περαιτέρω για αυτό, αλλά και για το βασικό ρόλο που επιτελεί στη ζωή.
Ακόμα, στο Ε.Κ.Φ.Ε. προγραμματίζεται, για μια τουλάχιστον εβδομάδα, να παρουσιαστεί μια σειρά από πειράματα και πειραματικές διατάξεις, σχετικά με το φως και τις ιδιότητές του, τα οποία θα κληθούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας.
Τέλος, για το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προγραμματιστεί μία ακόμα εκδήλωση στην πόλη της Καλαμάτας κατά την οποία θα γίνει παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων μέσω τηλεσκοπίων.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ 2015;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικής, το 2015 επελέγη επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Ιμπν αλ- Χαϊθάμ (ή Αλχάζεν), τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός, τα 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως ουσιαστική παράμετρο για την περιγραφή του χωροχρόνου.
Το Διεθνές Έτος Φωτός θα περιλαμβάνει σειρά εκατοντάδων εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, που θα φέρουν κοντά διάφορους επιστήμονες (από αστρονόμους και φυσικούς έως γιατρούς και βιολόγους), μηχανικούς και καλλιτέχνες, με κεντρικό στόχο να προβληθεί η σημασία του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών για την κοινωνία.