Το τμήμα Παραδοσιακής Mουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας παρουσιάζει την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 και ώρα 21.30, στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου, συναυλία με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από την Ορχήστρα Παραδοσιακής Mουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Η συναυλία πραγματοποιείται με σκοπό την προβολή της εργασίας - μελέτης που έγινε στο τμήμα της Παραδοσιακής Mουσικής, σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015 - 2016, αλλά και λόγω της αναγκαιότητας πρόσληψης εμπειριών από τα νέα μέλη της Ορχήστρας.
Διδασκαλία - επιμέλεια: Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Σταύρος Ρούσσης
Είσοδος ελεύθερη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Τα ξύλα - συρτός Λέσβου
Στης Αττάλειας τα νερά - συρτός Αιγαιοπελαγίτικος
Αρχοντογυιός παντρεύεται - Καλαματιανό Μικράς Ασίας
Από λίγο λίγο - Αντικριστός Μικράς Ασίας
Ταταυλιανός συρτός
Πέργαμος - Ζεϊμπέκικο Μικράς Ασίας
Μήλο μου και μανταρίνι - Μικράς Ασίας
Πέρασε ένα καλοκαίρι - Καλαματιανό Ρούμελης
Αμάραντος - Τσάμικο
Γέρασα μωρέ παιδιά - Αποκριάτικο Στερεάς Ελλάδος
Σαν τα μάρμαρα της πόλης - Αντικριστός Κωνσταντινουπόλεως
Αϊσέ - Αντικριστός Λέσβου
Παίζουν οι μουσικοί:
Ελένη Περτσελάκη βιολί
Παναγιώτης Τσικνάκης μαντολίνο
Άγγελος Θεοδωρακόπουλος λαούτο
Νικόλαος Πολυχρονόπουλος λαούτο
Νικόλαος Δημητρόπουλος λαούτο
Μαρία Καραχισαρίδου κρουστά
Σταύρος Παναγιωτόπουλος κλαρίνο,κανονάκι
Σταύρος Ρούσσης λαούτο
Μελίνα Παρασκευοπούλου τραγούδι
Αποστόλης Πολυχρονόπουλος τραγούδι
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Η λειτουργία της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011. Η πρωτοβουλία βρήκε θετική ανταπόκριση και υποστήριξη από τον τότε διευθυντή Διονύση Μαλλούχο, υποστήριξη που συνεχίζεται από τον νυν διευθυντή Στάθη Γυφτάκη. Η λειτουργία της βασίζεται σε ερασιτέχνες μουσικούς που συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις - πρόβες της ορχήστρας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη από τις 20.00 έως τις 22.00 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Η διδασκαλία είναι δωρεάν και μόνη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στις εμφανίσεις της ορχήστρας που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους.
Η ιδέα ήρθε ως αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνει η χώρα. Η ανάγκη των ανθρώπων να εκφράζονται μέσα από την τέχνη δίνει μια διέξοδο σε ζητήματα της καθημερινότητας.
Το τμήμα λειτουργεί με την μέθοδο της ομαδικής διδασκαλίας. Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος είναι η γνώση κάποιου παραδοσιακού οργάνου. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε όργανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή μουσική μας (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, σαντούρι, κρουστά κ.λπ.). Κάποιος που τραγουδάει αυτό το είδος είναι
επίσης ευπρόσδεκτος. Οι μαθητές διδάσκονται ρεπερτόριο τραγουδιών από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες κάθε μουσικού και του οργάνου που αυτός παίζει.