Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και τις σχολικές συμβούλους Φιλολόγων Μεσσηνίας Δήμητρα Σταθοπούλου και Βασιλική Σακκά, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ιστορία, στο πλαίσιο της οποίας απόψε, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και αύριο, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί διημερίδα με θέμα «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες».
Απόψε, στις 19.30, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. θα λάβει χώρα εκδήλωση με εισηγητές τους:
i. Γεώργιο Κόκκινο, καθηγητή της Ιστορίας και της Διδακτικής της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Το τραύμα του ολοκαυτώματος και η ευρωπαϊκή ταυτότητα»
ii. Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Εξόντωση και διάσωση: σκέψεις με αφορμή την ταινία του Β. Λουλέ»
iii. Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Μεσσηνίας, με θέμα «Εμείς και οι «άλλοι»: η εμπειρία του ανεπαίσθητου εκφασισμού μιας κοινωνίας»
iv. Βασίλη Λουλέ, σκηνοθέτη, με θέμα «Ξανακερδίζοντας το παιδικό βλέμμα».
Αύριο, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» και θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη.
Υπόθεση: Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους. Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά
Το «Φιλιά εις τα παιδιά» δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.