Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

«Πάμε βόλτα» στην άγνωστη κοινωνική επανάσταση της Μεσσηνίας του 1834

Η Ομάδα «Πάμε Βόλτα», με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων της ξεχωριστής εξέγερσης ενάντια στην αντιβασιλεία του Όθωνα, το 1834, με πρωταγωνιστή τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη, διοργανώνει εκδήλωση για να καταστήσει γνωστά στους περισσότερους τα αίτια της πρώτης, μετά την τουρκοκρατία, επανάστασης.

Την Ελλάδα της Βαυαροκρατίας διοικούσε απολυταρχικά η αντιβασιλεία του Άρμανσμπεργκ. Τα κρατικά χρήματα ήταν μηδαμινά. Οι υπέρογκοι φόροι, ως διέξοδος του προβλήματος, εξαθλίωσαν τους κατοίκους της. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) διαμόρφωναν συνεχώς, μέσω  παρασκηνίων, τον κοινωνικοπολιτικό καμβά της εποχής. Η γαλλική πολιτική σιγοντάριζε τον Αγγλόφιλο Άρμανσμπεργκ για να εξουδετερωθεί η φιλορωσική πτέρυγα.

Η αντιβασιλεία κλυδωνιζόταν και ο Κολοκοτρώνης, μαζί με όσους σχετίζονταν μαζί του (Πλαπούτας), ήταν στη φυλακή. Η ποινή του κατηγορητηρίου (εσχάτη προδοσία) ήταν καταδίκη σε θάνατο. Παρά την επιμονή του Κωλέττη, ανεστάλη η εκτέλεση με παρέμβαση του Όθωνα.

Η καταδίκη, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έφερε αναστάτωση και στην Μεσσηνία το καλοκαίρι του 1834. Με μπροστάρηδες ένοπλους χωρικούς από τα Σουλιμοχώρια, οι αρχές καταλύθηκαν. Στα τέλη Ιουλίου, οι στασιαστές επιτέθηκαν στο κτίριο της Νομαρχίας και στο σπίτι του βασιλικού εφόρου. Τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν στο χωριό του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, το Ψάρι. Τη διοίκηση της πόλης ανέλαβε επιτροπή πολιτών.

gk-.jpgpame-volta.jpgpame-volta_1.jpg

Οι κοινωνικοί σκοποί της εξέγερσης ήταν να μειωθούν οι φόροι της αγροτικής παραγωγής, η κατάργηση του φόρου επί των ποιμνίων και να επιτραπεί η υλοτομία. Όσον αφορά στα πολιτικά αιτήματα, οι εξεγερμένοι ζητούσαν ν' αποδοθούν τα συμφωνηθέντα στους στρατιωτικούς για την προσφορά τους στον αγώνα και ν’ αποκατασταθεί ο βαθμός τους, να φύγουν οι Βαυαροί και οι Φαναριώτες από τη δημόσια διοίκηση και ν’ αποφυλακιστούν οι άδικα φυλακισμένοι στρατηγοί του Αγώνα.

Η κυβέρνηση επικήρυξε τους επικεφαλής αλλά το μέτρο δεν έφερε αποτέλεσμα, γιατί οι καπεταναίοι έχαιραν μεγάλου σεβασμού από τον λαό. Ισχυρή δύναμη των Βαυαρών, μ’ επικεφαλής τον Κανέλλο Δεληγιάννη, κυνήγησε τον Γκρίτζαλη. Τον Αύγουστο κατέλαβαν το Ψάρι, αιχμαλώτισαν την οικογένειά του και απειλούσαν να την εκτελέσουν αν δεν παραδινόταν. Ο Γκρίτζαλης παραδόθηκε στις 12 Αυγούστου. Στις 16 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Κωλέττης κήρυξε στρατιωτικό νόμο και συστάθηκε Στρατιωτικό Δικαστήριο. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Γκρίτζαλης καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθερία», Γεωργούλη 26, Καλαμάτα.

Χαιρετισμό θ' απευθύνει ο κοινωνιολόγος Γιαννάκης Γκρίτζαλης, απόγονος του ηρωικού μάρτυρα και ηγέτη της εξέγερσης Γιαννάκη Γκρίτζαλη.

Θα μιλήσουν οι:

  • Χρήστος Ρέππας, συγγραφέας, μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του Νεώτερου Ελληνισμού και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων
  • Αθανάσιος Φωτόπουλος, καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ιστορικός Μάριος Αθανασόπουλος.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud