Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Στην 3η συνεδρίασή του για το 2015 συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης 26 Φεβρουαρίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις επί 31 θεμάτων της ημερησίας διατάξεως και επί 2 εκτός αυτής.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οι εξής:
 
1) ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Ομοφώνως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον συμπατριώτη μας Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, για την ανάρρησή του στο μεγαλύτερο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Η ψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου ως νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας περιποιεί τιμή και για την πόλη της Καλαμάτας, στην οποία αυτός έζησε, μεγάλωσε, φοίτησε στα σχολεία της, την αγάπησε και συνεχώς εκδηλώνει το ενδιαφέρον του γι’ αυτήν.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε να προσκληθεί ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επέτειο της 23ης Μαρτίου 1821 για την απελευθέρωση της πόλης και για την έναρξη της εθνεγερσίας των Ελλήνων.

  
 
 pavlopoulos
 
2. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Εκτός ημερησίας διατάξεως, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διενέργεια προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού κατά το έτος 2015 στο Δήμο Καλαμάτας. Η απόφαση αυτή είχε κατεπείγοντα χαρακτήρα, καθώς ήταν αναγκαίο να προηγηθεί έκδοση εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάτι που συνέβη στις 25 Φεβρουαρίου 2015 (δηλαδή προχθές). 
Αποφασίσθηκε, λοιπόν, η πρόσληψη του εξής προσωπικού:
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Θα προσληφθούν 47 άτομα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, χρονικής διάρκειας 8 μηνών. Θα γίνουν προσλήψεις:
Α) Οκτώ (8) χειριστών μηχανημάτων, αναλυτικά ως εξής: 
α. Τριών (3) χειριστών σύνθετου εκσκαπτικού και φορτωτικού μηχανήματος. 
Αντικείμενο: 
α. Η φόρτωση ογκωδών αντικειμένων. 
β. Ο καθαρισμός πρανών δρόμων (καταστροφέας).
Τυπικά προσόντα: ειδικότητα 1.3 τσάπες-JCB, ΟΜΑΔΑ Β΄ και άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β΄. 
β. Ενός (1) χειριστή γερανοφόρου οχήματος (αρπάγη).
Αντικείμενο:
Η φόρτωση ογκωδών αντικειμένων κ.λπ.
Τυπικά προσόντα: ειδικότητα 2.3 γερανοφόρα, ΟΜΑΔΑ Α΄ και άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Γ΄.
γ. Ενός (1) χειριστή καδοπλυντηρίου. 
Αντικείμενο:
Πλύσιμο κάδων 1.100 lt.
Τυπικά προσόντα: ειδικότητα 4.4 καδοπλυντήρια, ΟΜΑΔΑ Α΄ και άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Γ΄.
δ. Δύο (2) χειριστών μηχανικού σαρώθρου (σκούπας). 
Αντικείμενο: 
Καθαρισμός οδών — πλατειών.
Τυπικά προσόντα: ειδικότητα 4.1 σάρωθρα, ΟΜΑΔΑ Β΄ και άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β΄.
ε. Ενός (1) χειριστή φορτωτή.
Αντικείμενο:
α. Φόρτωση ογκωδών.
β. Καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων.
Τυπικά προσόντα: ειδικότητα 1.5 φορτωτές, ΟΜΑΔΑ Β΄ και άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β΄.
 
Β) Έντεκα (11) οδηγών.
 
Γ) Είκοσι οκτώ εργατών (28) καθαριότητας.
 
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Εγκρίθηκε η πρόσληψη ναυαγοσωστών, για τη στελέχωση ναυαγοσωστικών σταθμών για το έτος 2015. Θα προσληφθούν εννέα (9) ναυαγοσώστες, με σύμβαση ορισμένου χρόνου χρονικής διάρκειας 3 μηνών.
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Δόθηκε έγκριση σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού και την ανανέωση συμβάσεων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας. Πρόκειται για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΕΣΠΑ) δύο (2) Π.Ε .Νηπιαγωγών και έξι (6) Τ.Ε. Βρεφονηπιοκόμων που ήδη υπηρετούν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως 11 μήνες) επτά (7) ΔΕ Βοηθών Βρεφοκόμων, τριών (3) ΥΕ Βοηθών μαγείρων και τριών (3) ΥΕ Καθαριστριών, καθώς και ενός (1) Ιατρού (Παιδιάτρου), με σύμβαση μίσθωσης έργου (έως 11 μήνες).
Επίσης, για το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων και προαγωγής της υγείας των πολιτών με αξιοποίηση εφαρμογών τηλεϊατρικής, δόθηκε έγκριση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας Ορισμένου Χρόνου μέχρι 30-09-2015, με δυνατότητα ανανέωσης εάν το πρόγραμμα παραταθεί, του παρακάτω προσωπικού :
•(4) νοσηλευτών/τριών ΠΕ/ΤΕ
•(1) Ειδικού Ιατρού (Παθολόγου, Καρδιολόγου ή Γενικού Ιατρού) με σύμβαση μίσθωσης έργου.
Ακόμη, για τη λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, παρασχέθηκε έγκριση σχετικά με την πρόσληψη ενός ατόμου με την ειδικότητα του Νομικού, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, έως την λήξη του προγράμματος (30-11-2015) με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης εάν το πρόγραμμα συνεχιστεί. Θα πρέπει να διαθέτει, κατά προτίμηση, εμπειρία σε θέματα φύλου και ισότητας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
Επίσης, εγκρίθηκε η ανανέωση έως την λήξη του προγράμματος (30-11-2015) των συμβάσεων του προσωπικού (3 άτομα) με ειδικότητες: ΠΕ Ψυχολόγων, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών & ΠΕ Κοινωνιολόγων-Κοινωνικής Πολιτικής ,με δυνατότητα νέας ανανέωσης της σύμβασης εάν το πρόγραμμα συνεχιστεί.
Για την υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση & Επανένταξη», εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός (1) υπαλλήλου ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών & ενός (1) ΔΕ Διοικητικού, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για πολυδύναμο σχέδιο δράσεων κοινωνικής παρέμβασης για τους αστέγους, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση.
Για την υλοποίηση του προγράμματος «Κοινωνική Σύμπραξη», δόθηκε έγκριση σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ως εξής: ενός (1) ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών & ενός (1) ΔΕ Διοικητικών.
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού, για εργασία πεντάμηνης διάρκειας, για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Θα προσληφθούν οκτώ (8) εργάτες κήπων και δύο (2) χειριστές καταστροφέα βλάστησης (άδεια χειριστή JCB).
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Δόθηκε έγκριση πρόσληψης εργατοτεχνικού προσωπικού για οκτάμηνη απασχόληση, για την κάλυψη αναγκών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στους τομείς συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών των κοινοχρήστων χώρων (πεζοδρομίων, ρειθροκρασπέδων, δρόμων, πάρκων, παιδικών χαρών, κυκλοφοριακής σήμανσης κ.λπ.) και κτηρίων αρμοδιότητας του Δήμου Καλαμάτας. Θα προσληφθούν δύο (2) τεχνίτες ξυλοτύπων, ένας (1) τεχνίτης δαπεδοστρώσεων, ένας (1) ελαιοχρωματιστής, ένας (1) τεχνίτης ξυλουργός, ένας (1) ηλεκτροσυγκολλητής, ένας (1) υδραυλικός, 
ένας (1) χειριστής JCB και δύο (2) οδηγοί φορτηγών.
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Το Σώμα ενέκρινε την πρόσληψη σαράντα (40) εργατών πυροπροστασίας μέσα στην αντιπυρική περίοδο (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου).
 
3. Η «ΚΑΡΜΕΝ» ΤΟΥ ΜΠΙΖΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση εκδήλωσης (η ευθύνη του γενικού συντονισμού και της υλοποίησης ανατέθηκε στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις»), κατά την οποία θα παρουσιασθεί η όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από την Όπερα της Βαλίτσας, η οποία θα ταξιδέψει σε 22 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (http://www.snf.org/). 
 
carmen
 
Την «Κάρμεν» θα αποδώσουν 6 λυρικοί καλλιτέχνες, συνοδεία πιάνου, σε σκηνοθεσία Αγγέλας - Κλεοπάτρας Σαρόγλου.
Η παράσταση θα δοθεί στο Μέγαρο Χορού το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, με ώρα έναρξης 20.00.
Για την εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την πλήρη ευθύνη όσον αφορά στη διανομή των προσκλήσεων – δελτίων προτεραιότητας (είναι δωρεάν), έχει το ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι προσκλήσεις θα διανεμηθούν με σειρά προτεραιότητας λίγο πριν την έναρξη της παράστασης. Η ώρα και ο τόπος διάθεσης των προσκλήσεων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
 
4. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Η Καλαμάτα και η περιοχή της, στο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα και τη διάθεση πίστωσης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, σε κεντρικό κινηματογράφο της πόλεως και στην πλατεία Αριστοτέλους.
 
kalamata
 
Μεταξύ άλλων, στο φουαγιέ του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, που θα διατεθεί δωρεάν στο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην πλατεία Αριστοτέλους, σε δημοτικό περίπτερο, θα προβληθούν η Καλαμάτα και η περιοχή της ως τουριστικός προορισμός με πλήθος θεματικών αντικειμένων.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη του Θεσσαλονικιού Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη.
Θα παρουσιασθεί, ακόμη, η πρωτοβουλία του Δήμου για την ανακήρυξη της Καλαμάτας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από την απόδοση παραδοσιακών χορών από χορευτικό σύλλογο, τη μύηση στη μεσσηνιακή γαστρονομία από Μεσσήνιους chef, αλλά και την προβολή τοπικών προϊόντων. Επίσης, θα διοργανωθούν συναντήσεις Μεσσηνίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού με συναδέλφους τους από τη Μακεδονία, με σκοπό τη σύναψη συνεργασιών.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου και ώρα 19.00, με εγκαίνια του χώρου έκθεσης στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, από τους Δημάρχους Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης.
Βασικοί παράγοντες για την επιλογή της Θεσσαλονίκης είναι ότι αποτελεί μεγάλο αστικό κέντρο, εκεί παρεπιδημεί μεγάλη παροικία Μεσσηνίων, ενώ επιβοηθητική είναι η αεροπορική σύνδεση μέσω της Astra Airlines μεταξύ Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης.
 
5. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με την προβολή του Δήμου Καλαμάτας μέσω εκτύπωσης επικαιροποιημένων χαρτών του Δήμου και χαρτών για την εξυπηρέτηση των τουριστών κρουαζιέρας. Θα εκτυπωθούν, επίσης, αφίσες για την προβολή του Δήμου, καθώς και carte postale και διαφημιστικά μπάνερ, ενώ θα καλυφθεί η δαπάνη και για υπηρεσίες θεματικής και αισθητικής αναβάθμισης όλων των διαφημιστικών εντύπων του Δήμου, αλλά και για την προμήθεια και κατασκευή υλικών που αφορούν στην τουριστική προβολή μέσω σήμανσης.
 
kastro284
 
6. ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε πίστωση ύψους 13.345,01 €, για τον περιηγητικό Οδηγό των ορεινών περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, που αφορά στον μαγευτικό Ταΰγετο. Ο Οδηγός αυτός σύντομα θα βρίσκεται τυπωμένος στη διάθεση των επισκεπτών, που επιθυμούν να γνωρίσουν έναν πανέμορφο τόπο – χειμώνα, καλοκαίρι – με δάση, τρεχούμενα νερά, πανίδα και, κυρίως, μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο χλωρίδα.
 
touristikos-odigos-taugetou
 
Θα υπάρχουν αναφορές σε καθένα από τα χωριά του Ταϋγέτου, στις ιστορικές μονές, στις δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί κάποιος να ασχοληθεί στο βουνό, στις τοπικές γεύσεις και στη μουσική παράδοση. Θα παρατίθενται, ακόμη, χρήσιμες πληροφορίες και χάρτης, όλα δοσμένα με σύγχρονο τρόπο από γραφιστικής πλευράς και με πολλές όμορφες φωτογραφίες.
 
7. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 
Το Σώμα ενέκρινε τη σύνταξη μεμονωμένης πράξης εφαρμογής σε τμήμα της Ανατολικής Συνοικίας του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας, αναγκαία προϋπόθεση ώστε να δημιουργηθεί πλατεία εκτάσεως άνω των 3 στρεμμάτων, με 2 παιδικές χαρές και κοινόχρηστο χώρο, στην πυκνοδομημένη περιοχή της Αγίας Παρασκευής. 
Με την παραπάνω ενέργεια, που αφορά σε ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Καλογραιών), θα γίνει τακτοποίηση, με τη μέθοδο της ανταλλαγής, με ακίνητα που ανήκουν στην τράπεζα γης του Δήμου. Για τη δημιουργία αυτής της πλατείας θα αξιοποιηθεί και ο αύλειος χώρος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής.
Προβλέπεται, ακόμη, η διαπλάτυνση της οδού Αγίας Παρασκευής και η διάνοιξη μιας οδού κάθετης σε αυτήν.
 
8. ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΝΤΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
 
Παρασχέθηκε έγκριση για τη συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 543/2010 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας «Γενική κανονιστική απόφαση για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου», ώστε να είναι δυνατόν - με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών - να περιορίζεται ο κοινόχρηστος χώρος που έχει παραχωρηθεί, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πεζών.
 
9. ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Η συζήτηση του θέματος ανεβλήθη για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής προετοιμασία προτάσεων για τη βελτίωση λειτουργίας της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις παρατάξεις της μειοψηφίας και τους εκπροσώπους των επαγγελματιών.
 
agora 1

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech