Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Στο Ιερό Μοναστήρι του Μαρδακίου, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του 1821

Στην Ιερά Μονή Μαρδακίου, που προσέφερε πολλές υπηρεσίες για την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και κατά τη διάρκειά της, διοργανώθηκε τελετή τιμής και μνήμης, ώστε να αναδειχθεί η προσφορά των εθνικών αγωνιστών από τα χωριά της περιοχής Αλαγονίας.

Το πρωί της Κυριακής 22 Μαρτίου 2015 τελέσθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ στις 11.00 αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση για όσους αγωνίσθηκαν στον Εθνικό Ξεσηκωμό, έπεσαν στο πεδίο της μάχης, θανατώθηκαν από τους Τούρκους ή πέθαναν από τις κακουχίες, ώστε να φουντώσει το δεντρί της λευτεριάς.

ma 3

Ακολούθως, κάτοικοι της περιοχής και μέλη πολιτιστικών συλλόγων, με εθνικές ενδυμασίες και φέροντας αντίγραφα όπλων του 1821, προσήλθαν στο χώρο έμπροσθεν του Καθολικού της Ιεράς Μονής.

ma 7

Για τη συμβολή του Ιερού Μοναστηρίου στο Μαρδάκι, όσον αφορά στην προετοιμασία και επιτυχία του Εθνικού Ξεσηκωμού, αλλά και για την προσφορά των Αλαγονίων πολεμιστών, μίλησε η Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ορμητικό και ανιδιοτελή αγωνιστή Νικηταρά. Την ομιλία της κυρίας Βολονάκη μπορείτε να δείτε εδώ.

omilia

Το καρυοφίλι και οι πιστόλες ήχησαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και κατά την κατάθεση στεφάνων.

stefani-mpouzianis

Εκ μέρους του Δημάρχου, στέφανο κατέθεσε ο Πρόεδρος της Διοκλής ΑΕ Παύλος Μπουζιάνης.
Η εκδήλωση έκλεισε με εθνικούς χορούς και ακολούθως παρετέθη δεξίωση. Τη διοργάνωσαν τα Τοπικά Συμβούλια και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας, Πηγών, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech