Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στο Δημαρχείο

Στην επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό και της έναρξης της Επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821, το Δημαρχείο επισκέφθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο. Παρόντες, επίσης, στη συνάντηση ήταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και ο Α΄ Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος.
 
dimarxeio 2
 
Ο Δήμαρχος, υποδεχόμενος τους υψηλούς επισκέπτες στις 23 Μαρτίου 2015, είπε τα εξής:
«Καλοδεχόμαστε στην πόλη της Καλαμάτας τον κύριο Υπουργό της Εθνικής Αμύνης, τον κ. Καμμένο και τον Υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Ξυδάκη, καθώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Λαμπρύνουν με την παρουσία τους τη σημερινή λαμπρή μέρα για την Καλαμάτα, ημέρα της απελευθέρωσής της και έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Υπάρχουν διάφορα θέματα και διάφορα ζητήματα που αφορούν στην πόλη και στον τομέα της Εθνικής Αμύνης και στον τομέα του Πολιτισμού, ειλικρινά όμως χαίρομαι διότι και οι δύο Υπουργοί είναι φίλοι της Καλαμάτας, γνωρίζουν τα θέματά μας, γνωρίζουν τα προβλήματά μας και είναι βέβαιο ότι μέσα στις συνθήκες τις δύσκολες που υπάρχουν, θα βοηθήσουν όσο είναι δυνατόν».
 
Εκ μέρους του Δήμου και του λαού της Καλαμάτας, ο Δήμαρχος προσέφερε συμβολικά δώρα στους Υπουργούς: 
• Την «Προειδοποίησιν εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», το κείμενο που συγκεντρώνει την πεμπτουσία της Επανάστασης, το γιατί πολέμησαν οι πρόγονοί μας
• Τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Συγκλήτου, στην οποία απεικονίζεται ο σταυρός με ρίζες, κάτι που «συμβολίζει το ρίζωμα του Σταυρού και της Ορθοδοξίας στο έθνος, την αλληλοσχέση μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας», όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, και 
• Τοπικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης.
  
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προσέφερε στο Δήμαρχο ένα στεφάνι ελιάς σε χρυσό, διότι – όπως τόνισε – «για να υπάρχει ειρήνη φροντίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία».
Ο Π. Νίκας, προσφέροντας στο Νίκο Ξυδάκη τα δώρα εκ μέρους του Δήμου, ανέφερε τα ακόλουθα: «Χρόνια διαβάζουμε στην ‘Καθημερινή’ τον κ. Ξυδάκη. Τον ευχαριστούμε γιατί είναι φίλος της Καλαμάτας, έρχεται συχνά πυκνά εδώ, έχει φίλους στην Καλαμάτα και έχει γράψει για μας κατ’ επανάληψη στο ‘Γαστρονόμο’ και στην εφημερίδα. 
Και τώρα, ως Υπουργός Πολιτισμού, είναι βέβαιο ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν – γιατί όλοι έχουμε συνείδηση ότι η πατρίδα μας περνά δύσκολα χρόνια και δύσκολες μέρες – θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον τόπο μας».
Ο Δήμαρχος ευχήθηκε «χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα και καλή δύναμη να έχομε ως χώρα για να ξεπεράσομε τις δυσκολίες, γιατί οι επιτυχίες είναι για τον τόπο, για την πατρίδα, για το λαό, τον οποίον όλοι υπηρετούμε, ο καθένας από διαφορετικό μετερίζι».
 
dimarxeio 4
 
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «ΗΜΕΡΑ 
ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ»
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε τα ακόλουθα:
«Είναι μια ημέρα σημαδιακή για τον ελληνικό λαό ο οποίος με λίγες δυνάμεις ξεκίνησε τον αγώνα κατά της - επί 400 χρόνια - τουρκικής κατοχής. Είναι σημαντικό, αυτές τις μέρες, να γυρίσουμε πίσω και να δούμε τον πολιτικό διάλογο που γινόταν τότε, όταν κάποιοι αποφάσισαν να πολεμήσουν για την ελευθερία του τόπου, για την πίστη και την ελευθερία του Έθνους και κάποιοι άλλοι ζητούσαν το συμβιβασμό. Ευτυχώς, επεκράτησαν εκείνοι που αποφάσισαν να εξεγερθούν, προκειμένου σήμερα να είμαστε ελεύθεροι.
Σήμερα, στην Καλαμάτα, ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του κ. Δημάρχου, αλλά και του λαού της Καλαμάτας, με ιδιαίτερη τιμή, ο κ. Ξυδάκης και εγώ, μαζί με τον Δήμαρχο και την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην πρώτη του επίσκεψη στον τόπο καταγωγής του. Αυτό είναι που κάνει τη σημερινή ημέρα επετείου και χαράς, ακόμα πιο σημαντική. Μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη.
 
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ 120 ΠΕΑ
 
Το πρωί είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τις Μονάδες της Πολεμικής μας Αεροπορίας και να δείξουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου η Καλαμάτα. Για την Πολεμική Αεροπορία, όπως ξέρετε, είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης όλων των Ικάρων και των Ανθυποσμηναγών και όχι μόνο των Ελλήνων. Ήδη, φιλοξενούμε Ικάρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους εκπαιδεύει η Πολεμική Αεροπορία. Στόχος είναι οι μονάδες εκπαίδευσης να ενισχυθούν και με άλλα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και να μετατρέψουμε την Καλαμάτα σε ένα μεγάλο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αυτό είναι μία πολιτική απόφαση μετά από πρόταση της Ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα. 
 
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ
 
Επειδή ο κ. Δήμαρχος ανησυχούσε σε σχέση με τη μονάδα του Στρατού, η μονάδα του Στρατού θα παραμείνει στο στρατόπεδο, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν η Καλαμάτα να έχει πληρότητα 400% στο Πεζικό και ο Έβρος να έχει 20% και 30%. Θα παραμείνει με τις απαιτούμενες δυνάμεις, οι οποίες χρειάζονται για να λειτουργεί το στρατόπεδο.
Όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, θα υπηρετούν στα νησιά και στην παραμεθόριο, στον Έβρο και στα νησιά μας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην παραμεθόριο στρατόπεδα με 20% της δύναμής τους, να αναγκάζουν στρατεύσιμους να φυλάνε σκοπιά 10 και 12 ώρες και κάποιοι άλλοι να υπηρετούν δίπλα από το σπίτι τους. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για κλείσιμο του στρατοπέδου. 
Στο σύνολό τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξηθούν με την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας και την αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης, όμως στις μονάδες του Στρατού Ξηράς θα επανέλθουμε στα ποσοστά που έχει όλη η Ελλάδα».
 
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΔΕΑΣ
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, με δηλώσεις του, ανέφερε τα ακόλουθα:
 
«Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα να παρευρίσκομαι στην εθνική επέτειο στην Καλαμάτα. Είναι χαρά, γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, σ’ έναν τόπο που τον έχω θαυμάσει και τον έχω αγαπήσει, σ’ έναν τόπο που συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του Ελληνισμού: το εμπόριο, τη λογιοσύνη, την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, την παραγωγικότητα και το άνοιγμα στο μέλλον.
Ιδιαίτερα στις μέρες αυτές που περνάμε, μέρες που δοκιμάζεται και το φρόνημα των Ελλήνων και η αυτοπεποίθησή τους, αυτή η εμβάπτιση στο πλούσιο παρελθόν, ένα παρελθόν ξεσηκωμού, αγώνα, απελευθέρωσης – αυτό είναι το νόημα του Αγώνα του ΄21 – μας θυμίζει ότι είμαστε ένα έθνος – κράτος στην καρδιά της Ευρώπης, με μια από τις πλουσιότερες παραδόσεις, απελευθερωτικές, στα νεότερα χρόνια. 
Το ελληνικό κράτος είναι στο επίκεντρο, στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιδέας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αυτό, καλό είναι να το θυμόμαστε εμείς και να το υπενθυμίζουμε και στους εταίρους μας, στους συμμάχους μας, στις χώρες και στους ηγέτες με τους οποίους συζητάμε.
Σήμερα, νομίζω ότι η σκέψη και η μνήμη όλης της ελληνικής απελευθερωτικής πορείας τους δύο τελευταίους αιώνες θα συνοδεύει και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, στη συνάντησή του, με την καγκελάριο Μέρκελ, ηγέτη της συμμάχου και εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα από τα νοήματα της σημερινής επετείου είναι και αυτό, ότι είμαστε ισότιμοι, υπερήφανοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε και στις υποχρεώσεις μας, αλλά και να διεκδικήσουμε όλα τα δικαιώματά μας».
 
dimarxeio_2.JPGdimarxeio_3.JPGdimarxeio_4.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech