Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Β. Παυλόπουλος στη λαμπρή αναπαράσταση απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Παρουσία χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι χειροκρότησαν και επευφήμησαν τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Β. Παυλόπουλο, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την εκλογή του, πραγματοποιήθηκαν η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821. 
Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαρτίου 2015, από το Δημαρχείο Καλαμάτας εκκίνησε η πομπή, στην οποία προπορευόταν η επαναστατική Σημαία, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.
 
2 2
 
Συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και εν μέσω χειροκροτημάτων και πυροβολισμών με αντίγραφα όπλων του 1821, τα οποία κρατούσαν μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων που έφεραν εθνικές ενδυμασίες, η σημαία μεταφέρθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκανσ οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.
 
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 
Στις 15.35, αφίχθη η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού.
 
3
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ενώπιον της Πολεμικής Σημαίας, ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος και στη συνέχεια επιθεώρησε αγήματα του Ελληνικού Στρατού, από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, από την 120 ΠΕΑ.
 
4
 
Ο κ. Παυλόπουλος κατευθύνθηκε ακολούθως στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου στην είσοδό του ανεπέμφθη δέηση προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ενώ κατόπιν τελέσθηκε δοξολογία εντός του Ναού, από τους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, καθώς και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη.
 
6
 
7 2
 
ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
 
Ακολούθησε η τέλεση τρισαγίου στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα, στο Ηρώον.
 
8 2
 
Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Ιωάννης Πλεμμένος, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge. 
 
9
 
Ο κ. Πλεμμένος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας τα εξής: «Η πόλη της Καλαμάτας καλωσορίζει αγαλλομένω ποδί τον πρώτο Μεσσήνιο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, που παρίσταται στην επέτειο της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι ο άρτι ορκισθείς Πρόεδρος δεν λησμόνησε ποτέ τη γενέτειρά του, στην οποία μάλιστα εμφανίσθηκε αμέσως μετά την εκλογή του, γεγονός που χαροποίησε τόσο τους τοπικούς άρχοντες, όσο και το πλατύ κοινό της πόλης».
Αναφερθείς στα ιστορικά γεγονότα, ο κ. Πλεμμένος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η αναίμακτη παράδοση της Καλαμάτας και ο διπλωματικός τρόπος με τον οποίον οι Έλληνες οπλαρχηγοί χειρίστηκαν την υπόθεση, έπεισε τους ευρωπαϊκούς λαούς για το δίκαιο του αγώνα τους». Την ομιλία του κ. Πλεμμένου μπορείτε να δείτε εδώ.
Στη συνέχεια, αναγνώσθηκε προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα, συνοδευόμενο από ομοβροντίες πυροβολισμών με άσφαιρα πυρά, σε ένδειξη τιμής προς τους Ήρωες.
 
Ακολούθησαν:
• Κατάθεση στεφάνου από την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο
 
10 2
 
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
• Aνάκρουση του Eθνικού Ύµνου.
 
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ
ΜΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
 
Ενώπιον του Καλαματιανού Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε κατόπιν η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Kαλαµάτας, με τη συμμετοχή περισσότερων από κάθε άλλη φορά μελών Πολιτιστικών Συλλόγων, που έφεραν παραδοσιακές ενδυμασίες.
 
12 4
 
Μετά τον όρκο των Αρχηγών της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια, όσοι κρατούσαν αντίγραφα παλαιών όπλων «βρόντησαν το καριοφίλι», δίδοντας μιαν ιδέα όσων συνέβησαν κατά την έναρξη της Επανάστασης.
 
11 2
 
14 12
 
Κυρίαρχο σημείο, η ανάγνωση της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς».
 
12 2
 
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών επισήμων, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση µαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππου τμήματος.
 
14 14
 
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη πεζή, καταχειροκροτούμενος, δεχόμενος και ανταποδίδοντας ευχές, στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
 
telos-anaparastasis 2
 
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech