Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ευχαριστίες προς το Δήμαρχο από το Λιμενικό Σώμα, για τη βοήθεια στην υποδοχή παράνομων μεταναστών

Ανθρωπιστική βοήθεια σε παράνομους μετανάστες, που κατά δήλωσή τους προέρχονται κυρίως από τη Συρία, 146 τον αριθμό, εκ των οποίων 53 παιδιά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Καλαμάτας, παρέσχε ο Δήμος Καλαμάτας. Για τη βοήθεια αυτή και τη συναντίληψη στο έργο του Λιμενικού Σώματος, ευχαρίστησαν θερμά το Δήμαρχο σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος (5η ΠΕΔΙΛΣ, που εδρεύει στην Πάτρα), Αρχιπλοίαρχος Σταμάτιος Καλογείτων και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας Πλοίαρχος Παναγιώτης Μποτίνης, που επισκέφθηκαν το Δημαρχείο.
 
limeniko 2
 
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΡΩΓΗ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
 
Ο Δήμαρχος, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, τόνισε τα εξής: «Τιμάμε τις προσπάθειες και τους αγώνες του Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που δυστυχώς εντείνεται, αυτό των μεταναστών που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα μας. 
Θα είμαστε πάντοτε σύμμαχοι, αρωγοί και συμπαραστάτες του Λιμενικού Σώματος, στους αγώνες του για την περιφρούρηση των συνόρων της πατρίδος μας. Επίσης, θα συνεργαζόμαστε μαζί του σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανθρωπισμό, με την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Αυτό κάναμε και για τους ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία, που έφθασαν στην Καλαμάτα.
Είναι κρίμα, διότι οι χώρες που δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή απέχουν από τα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους.
Ο Δήμος Καλαμάτας πάντοτε θα διαθέτει τις υποδομές του, για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος τόνισε την άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Καλαμάτας Πλοίαρχο Παναγιώτη Μποτίνη, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει ζήτημα που να μην το έχουμε συζητήσει και να μην το έχουμε επιλύσει».
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
 
Ο Αρχιπλοίαρχος Καλογείτων ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη βοήθεια του Δήμου προς ανακούφιση των 146 συνανθρώπων μας, οι οποίοι κινδύνευαν. Το ίδιο έκανε ο Πλοίαρχος Μποτίνης, τονίζοντας πως η βοήθεια του Δήμου και των Υπηρεσιών του «ήταν καθοριστική για να αντεπεξέλθουμε στο συμβάν και να τελειώνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά».
Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι οι 4 συλληφθέντες ως διακινητές (επιπλέον των 146) έχουν λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν αύριο. Οι παράνομοι μετανάστες παραδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής 10 Μαΐου 2015 από το Λιμενικό στην Αστυνομία. Το σκάφος που τους μετέφερε είχε Αιγύπτιο πλοίαρχο, είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και κατευθυνόταν στην Ιταλία.
 
surioi-prosfuges 5
 
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
 
Το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαΐου 2015, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή αιρετών του Δήμου, του Κεντρικού Λιμενάρχη Καλαμάτας Παναγιώτη Μποτίνη, στελεχών του Λιμεναρχείου κ.ά., ο Δήμαρχος έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, με κινητοποίηση όλων των αρμόδιων Οργάνων του Δήμου όπως η Διεύθυνση Πρόνοιας, το Δημοτικό Παντοπωλείο, ο Αθλητικός Οργανισμός και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς υπήρχε σχετική ειδοποίηση για επικείμενη άφιξη στην Καλαμάτα των παράνομων μεταναστών, το σκάφος των οποίων είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα σε διεθνή ύδατα. Το γενικό πρόσταγμα είχε ο Κεντρικός Λιμενάρχης, ενώ ο Δήμος ανέλαβε τη μέριμνα για το προσωρινό κατάλυμα, τα τρόφιμα, τα κλινοσκεπάσματα, το συντονισμό των εθελοντών κ.λπ. και το Νοσοκομείο όσα αφορούσαν στα θέματα Υγείας. 
Γενικός συντονιστής από πλευράς Δήμου ορίσθηκε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, αρμόδιος για την υποδοχή των μεταναστών στο λιμάνι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Χαράλαμπος Βγενής, αρμόδιος για την προσωρινή φιλοξενία τους (προετοιμασία χώρου στο Δημοτικό Στάδιο) ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και αρμόδια για τη σίτισή τους και για άλλα πράγματα πρώτης ανάγκης η εντεταλμένη για θέματα Δημοτικού Παντοπωλείου Δημοτική Σύμβουλος, Αναστασία Μπελογιάννη. Βοήθεια προσέφεραν, επίσης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπούχαλης και Παναγιώτης Γιαννόπουλος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρυσή Λιάππα, Γεώργιος Φάβας, Μαρία Βεργινάδη, Μανώλης Μάκαρης κ.ά.
Οι παράνομοι μετανάστες αποβιβάσθηκαν στην Καλαμάτα λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Μαΐου 2015 και φιλοξενούνται προσωρινά σε στεγασμένο χώρο, που βρίσκεται κάτω από τη βόρεια κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας, ο οποίος διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις υγιεινής και λουτρά. Πραγματοποιήθηκε διαδικασία καταγραφής τους και αντιμετώπισης θεμάτων υγείας, πρωτοστατούντος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κρατικών ιατρών και εθελοντών.
Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, οι παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας είναι 150, εκ των οποίων 4 κατηγορούνται ως διακινητές. Πρόκειται για 71 άνδρες, 26 γυναίκες και 53 παιδιά (ανά υπηκοότητα, κατά δήλωσή τους: Ιρακινός 1, Σύροι 89 εκ των οποίων 48 ανήλικοι, Παλαιστίνιοι 5 εκ των οποίων 4 ανήλικοι, Αιγύπτιοι 2 εκ των οποίων 1 ανήλικος).
 
surioi-prosfuges 3
 
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΟ
ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
 
Ο Δήμαρχος, μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής, τόνισε πως θα δοθεί – όπως και έγινε – όλη η μέριμνα ώστε η Καλαμάτα να φροντίσει τους ανθρώπους που αναμένονταν, βάσει των αρχών της ελληνικής φιλοξενίας. Τόνισε, όμως, και την ανάγκη να μη μετατραπεί η Καλαμάτα σε κέντρο υποδοχής μεταναστών, καθώς η διασπορά τους πρέπει να γίνεται και σε άλλα λιμάνια, εφόσον υπάρξουν κι άλλα τέτοια περιστατικά.
Ο Δήμαρχος και σήμερα επεσήμανε πως θα κινηθεί σ' αυτήν την πολιτική και ότι η Καλαμάτα δεν προσφέρεται να μετατραπεί σε κέντρο διαχείρισης παράνομων μεταναστών.
 
 
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
Ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ θα φροντίσουν για τη μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα, από αύριο Τρίτη 12 Μαΐου 2015, το πρωί, διαθέτοντας τα μέσα τα οποία θα απαιτηθούν.
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech