Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εντάχθηκε εκ νέου στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Εκ νέου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Αστική Ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας», με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου 2015.
Το έργο είχε απενταχθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι» του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, λόγω υπερδέσμευσης πόρων (overbooking), αλλά με σύντονες προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας επανεντάχθηκε. Για το γεγονός αυτό, ο Δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το συμπατριώτη μας Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Αλέξανδρο Χαρίτση και προς τον Περιφερειάρχη.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου θα αρχίσουν άμεσα. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 846.000 ευρώ με το ΦΠΑ και ταυτίζεται με την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται πως για το έργο έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος.
Σημειώνεται, δε, πως παρέμβαση – με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους - θα υπάρξει και στο οικόπεδο που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Μεγάρου, το οποίο αγόρασε από ιδιώτη ο Δήμος Καλαμάτας, για την κατεδάφιση ερειπωμένου κτίσματος και την ενσωμάτωση του συγκεκριμένου ακινήτου στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού.
 
megaro.JPGmegaro_1.JPGmegaro_2.JPG
 
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
 
Το φυσικό αντικείμενο της προαναφερθείσας Πράξης αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
 
1. Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς επιλέγονται για δαπεδόστρωση μη ανακλαστικά υλικά και αφήνονται επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) με φυτοκάλυψη αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Παράλληλα, η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης (φυλλοβόλα, αειθαλή) σκιάζει τους χώρους και μαζί με την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου δημιουργούν το απαραίτητο ευχάριστο μικροκλίμα που κάνει το χώρο ελκυστικό και τους θερμούς μήνες του χρόνου. Τέλος, κατασκευάζεται στο χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν έναν «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.
 
2. Περίφραξη του αυλείου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας.
 
3. Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για την διευκόλυνση της αποβίβασης - επιβίβασης του κοινού.
 
4. Για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης.
 
5. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου.
 
6. Φύτευση με δεντροστοιχίες, θάμνους και χλοοτάπητα.
 
7. Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής. Φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.
 
8. Υδάτινο στοιχείο με την μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών.
 
9. Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑμεΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού προς το κτήριο διασφαλίζεται με ράμπες.
 
10. Ζώνες όδευσης τυφλών.
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech