Το πλατάνι αποτελεί κυρίαρχο είδος της ελληνικής χλωρίδας, το οποίο υπό ευνοϊκές συνθήκες αποκτά μεγάλες διαστάσεις. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δένδρα πλατάνου που η ηλικία τους υπολογίζεται σε αρκετούς αιώνες. Πολλά από αυτά έχουν ιστορική σημασία και έχουν ανακηρυχθεί «Μνημεία της Φύσης». Στην περιοχή μας, ο πλάτανος του Αγίου Φλώρου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης, με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας.
Το πλατάνι αποτελεί ένα σπουδαίο καλλωπιστικό δένδρο με πλούσια σκιά, που διακοσμεί πλατείες, πάρκα και χώρους αναψυχής σε όλη τη χώρα. Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια δασικών δένδρων στη χώρα μας, καθώς νεκρώνει δένδρα πλατάνου κάθε μεγέθους και ηλικίας.
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani, έχει πλέον επεκταθεί σε Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ το 2010 διαπιστώθηκε και στη Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο. Τα τελευταία κρούσματα στη Μεσσηνία εντοπίστηκαν σε πλατάνια στο ποταμό Νέδοντα, από τη Νέδουσα προς την Καλαμάτα.
Το παθογόνο διαδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και συγκεκριμένα από:
• Εργαλεία κοπής και κλάδευσης δέντρων (αλυσοπρίονα, τσεκούρια, πριόνια, κ.λπ.). Για το λόγο αυτό, απαγορεύεται το κλάδεμα πλατάνου χωρίς άδεια από το Δασαρχείο
• Μηχανήματα εκσκαφής
• Καυσόξυλα.
Στα γειτονικά δέντρα ο μύκητας μεταδίδεται με συνενώσεις των ριζών και στα ποτάμια με προσβεβλημένα δέντρα, των οποίων τα κλαδιά σπάζουν και μεταφέρονται με το υδάτινο ρεύμα. Επίσης, τα πλατάνια που πληγώνονται κατά τη διάρκεια πάσης φύσεως εργασιών είναι επιρρεπή στην προσβολή.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠ' ΟΛΑ
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη:
1. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή την κλάδευση πλατάνων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά από τη χρήση τους.
2. Τα σκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται.
3. Μη χρησιμοποίηση καυσόξυλων από προσβεβλημένα δέντρα πλατάνου. Τα ροκανίδια που παράγονται κατά την κοπή των ξύλων από προσβεβλημένα δέντρα μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια.
4. Όταν υπάρχει υποψία προσβολής από την ασθένεια (νεκρά ή ημίξηρα δέντρα πλατάνου) πρέπει να ειδοποιείται η Δασική Υπηρεσία.
5. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα αρχικά στάδια της προσβολής.