Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Σε λειτουργία ο χώρος βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων

Σε εφαρμογή αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου (174/2015), λειτουργεί χώρος βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, σε δημοτική έκταση στο τέρμα της οδού Αρτέμιδος, βορείως της οδού προς Σπάρτη (δυτικά του Νέδοντα). Έχει τοποθετηθεί ένας μεταλλικός οικίσκος (τολ) με κλωβούς εσωτερικά και δίπλα του βρίσκονται κλωβοί από ανοξείδωτο πλέγμα. Κάθε εσωτερικός κλωβός επικοινωνεί με έναν εξωτερικό. Οι εσωτερικοί κλωβοί διαθέτουν επαρκή αερισμό και φωτισμό, είναι διαστάσεων 2 μ. x 2μ. x 2μ. και ο αντίστοιχος αύλειος χώρος είναι διαστάσεων 2 μ. x 2μ. x 2μ. Το ζώο μπορεί να κινείται και στους δύο.

Σημειώνεται ότι ο χώρος βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων έχει ρεύμα, νερό και αποχέτευση, ενώ είναι περιφραγμένος. Είναι χώρος κατάλληλος είτε για να φιλοξενήσει ένα αδέσποτο μετά τη χειρουργική επέμβαση της στείρωσης, για τρεις – τέσσερις ημέρες, ώσπου αυτό να δοθεί για υιοθεσία ή να αφεθεί πάλι ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, είτε για φιλοξενία μετά την περισυλλογή του.
Ο Δήμος έχει αναθέσει σε κατάλληλο πρόσωπο τη σύλληψη των αδέσποτων ζώων και τη διάσπαση της αγέλης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων) που περιφέρονται ανεξέλεγκτα στην πόλη της Καλαμάτας, τα οποία δυστυχώς εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Τα αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν είτε μόνα τους είτε σχηματίζοντας αγέλες, προς αναζήτηση καταφυγίου ή τροφής, ενώ αναπαράγονται και έτσι αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός τους.
Τα αδέσποτα σκυλιά συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία επειδή στερούνται κτηνιατρικής περίθαλψης και είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών, ενώ πολλές φορές εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ

Ο Δήμος Καλαμάτας, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (Ν.4039/2012 και άρθρο 46 του Ν.4235/2014), έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την περισυλλογή, περίθαλψη, καταγραφή και στείρωση των αδέσποτων ζώων που διαβιώνουν εντός των ορίων του. Ανάδοχος φορέας του έργου της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει αναδειχθεί ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας και στις 15/04/2015 υπεγράφη σχετική σύμβαση. Η διάρκειά της είναι 12 μήνες, ενώ το πρόγραμμα διαχείρισης περιλαμβάνει την καταγραφή, τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό περιβάλλον. Για κάθε ζώο που θα περισυλλέγεται, θα τηρείται ατομική καρτέλα, στην οποία θα καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του (είδος, φυλή, φύλο), τα διαγνωστικά τεστ, καθώς και οι κτηνιατρικές πράξεις στις οποίες υπεβλήθη. Επίσης, στην καρτέλα θα αναφέρεται και ο αριθμός σήμανσης (microchip) του ζώου.

ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ

Στα αδέσποτα ζώα που επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον, παρέχεται τροφή και νερό. Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, προμηθεύτηκε κατάλληλη ζωοτροφή ( πλήρης σύνθετη ζωοτροφή για σκύλους), η οποία με τη συνεργασία του Φιλοζωικού Ομίλου διατίθεται για τη διατροφή των αδέσποτων ζώων της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση του έργου του Φιλοζωικού Ομίλου, ο Δήμος παρεχώρησε προς αυτόν χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση ενός ξύλινου οικίσκου (νοτίως της γέφυρας της οδού Μακεδονίας, δίπλα στο Νέδοντα), προκειμένου αυτός να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικός χώρος για τη διευκόλυνση των εργασιών της διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

xoros_vraxeias_filoxenias_zoon_1.JPGxoros_vraxeias_filoxenias_zoon_2.JPGxoros_vraxeias_filoxenias_zoon_3.JPGxoros_vraxeias_filoxenias_zoon_4.JPGxoros_vraxeias_filoxenias_zoon_5.JPGxoros_vraxeias_filoxenias_zoon_6.JPGxoros_vraxeias_filoxenias_zoon_7.JPGxoros_vraxeias_filoxenias_zoon_8.JPG

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2025

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech