Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ρεπορτάζ του ZDF για το «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών

Στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας βρέθηκε συνεργείο του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF, κάνοντας ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε Δομές του Δήμου και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η εντεταλμένη για το πρόγραμμα δημοτική σύμβουλος Χρυσή Λιάππα ανέφερε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» εφαρμόστηκε πιλοτικά το 1997 στη χώρα μας και, εδώ και χρόνια, αποτελεί μία από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Καλαμάτας. Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν δύο προγράμματα στο Δήμο Καλαμάτας, ένα στην πόλη της Καλαμάτας, το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου ο Δήμος κι ένα στα χωριά του Ταϋγέτου και στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Δημοτική Ενότητα Αρφαρών και η Δημοτική Ενότητα Θουρίας, που χρηματοδοτείται κατά 75% από Κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς πόρους.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας στα άτομα τρίτης ηλικίας, στα άτομα με κινητικά προβλήματα και σε μοναχικά άτομα χωρίς οικογένεια. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι ψυχολογική υποστήριξη, πρωτοβάθμια νοσηλευτική περίθαλψη και βοήθεια στις οικιακές εργασίες.
Στο πρόγραμμα απασχολούνται 11 εργαζόμενοι, που με την εργατικότητά τους ξεπερνούν τα δεδομένα του, ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, επεσήμανε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος. Με την κρίση που έχει προκύψει, σε ενδεχόμενη περίπτωση διακοπής του προγράμματος, θα μείνουν χωρίς εργασία τα άτομα που εργάζονται στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πάρα πολλοί ωφελούμενοι θα μείνουν αβοήθητοι και θα υποστούν το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού, τόνισε η Χρυσή Λιάππα.
Στη συνέχεια, μίλησε η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός του τμήματος Αρφαρών του «Βοήθεια στο Σπίτι», Γιώτα Μηλίτση, που έδωσε πλήρη περιγραφή των υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται. Παρουσίασε, επίσης, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των ωφελουμένων του προγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ορισμένες φορές, αναγκάζονται μέχρι και τη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής τους να περιορίζουν, λόγω των πενιχρών συντάξεων και της οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο της κινηματογράφησης, έγιναν επισκέψεις σε σπίτια ωφελουμένων του προγράμματος.
Το ρεπορτάζ θα μεταδοθεί απόψε, 16/7/2015, από το γερμανικό κανάλι ZDF.

ZDF_Arfara_1_Medium.JPGZDF_Arfara_2_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech