Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, το μεσημέρι της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2015, για να δει από κοντά και να ακούσει τους Σοφούς της Κοσμολογίας, καθώς και για να χειροκροτήσει τους επιστήμονες που τιμήθηκαν για πρώτη φορά με το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΝΑ ΔΙΕΤΙΑ
Ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο χαιρετισμού τον οποίον απηύθυνε, εξέφρασε τη χαρά του διότι κατέληξε στην Καλαμάτα το 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών και τόνισε πως θα είναι τιμή για την πόλη και την περιοχή μας να καταλήγουν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία τα Συμπόσια που θα ακολουθήσουν και θα διοργανώνονται ανά διετία.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε, επίσης, τον Καλαματιανό Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Ιωάννη Ηλιόπουλο, πρόεδρο της επιτροπής που επέλεξε τους επιστήμονες οι οποίοι τιμήθηκαν με το Αριστείο (τα άλλα δύο μέλη είναι οι Καθηγητές Μπάκας και Ρεσβάνης). Τόνισε, δε, πως φέτος ξεκινά άλλο ένα πανελλήνιο βραβείο, το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών, το οποίο υποστηρίζει οικονομικά ο Δήμος Καλαμάτας και προστίθεται στο βραβείο ποίησης Μαρίας Πολυδούρη και στο βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού Παναγιώτη Φωτέα. Απευθυνθείς, δε, προς τον κ. Ηλιόπουλο, ο Δήμαρχος τόνισε: «Μας τιμά η δική σας παρουσία και τα διεθνή επιτεύγματά σας. Προβάλλετε την πόλη και την περιοχή μας, όπως και όλοι οι καταγόμενοι από την περιοχή μας διακεκριμένοι επιστήμονες.
ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΝΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
Ακολούθως, ο David Gross, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και κάτοχος Βραβείου Nobel 2004, επέδωσε το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών στο Βασίλειο Νιάρχο του Ευσταθίου, ο οποίος είναι Ερευνητής Αναπληρωτής Καθηγητής (Research Associate Professor) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο: «Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών». Ο Δήμαρχος επέδωσε στον κ. Νιάρχο το έπαθλο του Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών, που αντιστοιχεί σε 5.000 ευρώ.
Επίσης, ο Νομπελίστας (1980) James Cronin, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής, επέδωσε το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών στη Νίκη Σαουλίδου, Επίκουρο Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο CERN.
Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος επέδωσε στους Σοφούς του επιστημονικού κλάδου της Κοσμολογίας (απουσίαζε ένας εκ των επτά λόγω ασθενείας) γλυπτό, που αναπαριστά τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας, της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης της Ελλάδας, που συγκροτήθηκε στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821. Η σφραγίδα απεικονίζει έναν Σταυρό με ρίζες (δείχνει το ρίζωμα της Ορθοδοξίας στον Ελληνισμό), μέσα σε κλωνάρια δάφνης. Οι 6 Σοφοί που παρέστησαν, ήσαν οι εξής:
• James Cronin
Κάτοχος Βραβείου Nobel Φυσικής 1980, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου
• George Efstathiou
Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας
Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας
• David Gross
Κάτοχος Βραβείου Nobel Φυσικής 2004, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια
• George Smoot
Κάτοχος Βραβείου Νobel Φυσικής 2006, Καθηγητής Φυσικής,
Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια
• Alexei Starobinsky
Κάτοχος Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, Κοσμολόγος Αστροφυσικός. Ινστιτούτο Laundau Θεωρητικής Φυσικής, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών
• Gabriele Veneziano - Θεωρητικός Φυσικός. Καθηγητής,
Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, College de France.
Ο Πρόεδρος του Συμποσίου, Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, παρουσίασε τους μετέχοντες Σοφούς, οι οποίοι απευθύνθηκαν δι' ολίγων προς το κοινό. Ο Καθηγητής Κριμιζής τόνισε πως «οι άνθρωποι που τιμάμε σήμερα είναι αυτοί που προχώρησαν την επιστήμη, που την έκαναν να προοδεύσει», ευχαρίστησε δε τους χορηγούς και κυρίως την Costa Navarino, χωρίς τη συμβολή της οποίας δεν θα ανεβίωνε το Συμπόσιο.