Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Σεμινάρια και συναυλίες από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων, διδακτικών αλλά και ψυχαγωγικών, πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης γνωστοποίησε ότι ο πιανίστας και καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο του Άμστερνταμ Τάκης Γραμματικόπουλος, ο οποίος είναι Καλαματιανός, δίδει αφιλοκερδώς σεμινάριο σχετικά με νέες προσεγγίσεις στη διδακτική της μουσικής σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Γραμματικόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά διότι μπορεί να κάνει κάτι πάνω στη μουσική στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ανέφερε πως ασχολείται με την ανάπτυξη, δημιουργία και διεξαγωγή μουσικών προγραμμάτων από την Α΄ μέχρι την Στ΄ Δημοτικού.
Χθες, Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, έκανε πρότυπο μάθημα στα παιδιά της Α΄ και της Δ΄ τάξεως του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ενώ σήμερα θα διεξαχθεί το κυρίως μέρος του σεμιναρίου στο Δημοτικό Ωδείο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιάσει νέες μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Γραμματικόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη του, χρειάζεται εκσυγχρονισμός στον τρόπο σκέψης, ενώ τόνισε ότι λείπει στη χώρα μας ένα κομμάτι γνώσεων για τη διδακτική της μουσικής.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο κ. Γυφτάκης ανέφερε ακόμη ότι χθες ξεκίνησε ένα σημαντικό και ενδιαφέρον σεμινάριο για την μπαρόκ μουσική με τον Ολλανδό μουσικό Στάιν Σμέντες, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στον τρόπο με τον οποίον παιζόταν η μπαρόκ μουσική στην εποχή της. Την εποχή εκείνη οι χορδές ήταν φτιαγμένες από έντερο, ενώ τα δοξάρια ήταν τοξωτά. Ανάλογη κατεύθυνση δεν υπάρχει σε κανένα Ωδείο της Ελλάδος και αυτή την εκδοχή απόδοσης της μπαρόκ μουσικής, όπως παιζόταν στην εποχή της, θέλησε να δείξει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ο κ. Σμέντες εγκατέστησε χορδές από έντερο και έφερε από την Ολλανδία τοξωτά δοξάρια, κάτι που προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών του Ωδείου και άλλων μουσικών. Το σεμινάριο διενεργεί ο κ. Σμέντες αφιλοκερδώς.

ΟΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας τροποποιείται ως εξής για το προσεχές διάστημα, δεδομένου και του σεμιναρίου για την μπαρόκ μουσική:
• Το Σάββατο 5 Μαρτίου και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, ο Στάιν Σμέντες θα δώσει διάλεξη για την εποχή του μπαρόκ. Η συναυλία της Ίριδος Λουκά, που ήταν προγραμματισμένη την ίδια μέρα, δε θα πραγματοποιηθεί λόγω ανωτέρας βίας
• Την Κυριακή 6 Μαρτίου, θα δοθεί συναυλία των μαθητών του Ωδείου και όσων μετέχουν στο σεμινάριο για την απόδοση της μουσικής μπαρόκ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτελεσθούν ένα ιταλικό κοντσέρτο γκρόσο του Αρκάνγκελο Κορέλι και μέλη συνθέσεων του Ζαν Μπατίστ Λουλί. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με ώρα έναρξης 21.00.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙΦΩΝΟ
Επίσης, το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Ωδείου «Μελίφωνο» θα δώσει συναυλία για την Ημέρα της Γυναίκας. Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Σ' αγαπώ σε όλες τις γλώσσες» και αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, με ώρα έναρξης 21.00. Η συναυλία βασίζεται σε ρετρό τραγούδια που μιλούν για την αγάπη και δε θα είναι μόνο τραγούδια, όπως τόνισε ο κ. Γυφτάκης, προαναγγέλλοντας μιαν εκδήλωση με εκπλήξεις.

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ
ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας ανέφερε ακόμη ότι την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, δόθηκε με πολλήν επιτυχία συναυλία, στην οποία μετέσχον τέσσερις ταλαντούχοι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, η Λυδία Άιζενμπαχ και ο Λουκάς Λυμπερόπουλος (αριστούχοι απόφοιτοι του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας από την τάξη φλάουτου της Βίκης Βασιλειάδη),η Χριστίνα Ματσατσίνη - Υφαντή στη μαρίμπα κι ο Γιάννης Σύμκο στο πιάνο. Παρουσιάσθηκε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα με έργα του 20ού και 21ου αιώνα για φλάουτο σόλο, για φλάουτο και πιάνο, φλάουτο και μαρίμπα και δύο φλάουτα.
Η συναυλία θα επαναληφθεί στις 12 Μαρτίου 2016, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, μέσω των οποίων παρουσιάζονται έργα σύγχρονης μουσικής.

DSCN9996_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech