Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τα πυρηνελαιουργεία

Την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εγκριθεί για τα πυρηνελαιουργεία ζήτησε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος , σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. Σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεων του Δήμου, ο Π. Νίκας ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ότι απέστειλε έγγραφο προς το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, με κοινοποίηση στον Πάνο Σκουρλέτη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ελένη Αλειφέρη, Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας κ.λπ.

Με αυτό ζητεί να ελεγχθεί κατά πόσον τηρούνται οι υποχρεώσεις των πυρηνελαιουργείων να επεξεργάζονται φρέσκο πυρήνα και η επεξεργασία να διενεργείται εντός 5 ημερών.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι δυνατόν «και τα πυρηνελαιουργεία να υπάρχουν, αρκεί να τηρείται η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και η τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής να μην υπονομεύεται».

Το έγγραφο, με το οποίο τίθενται και άλλα ζητήματα, έχει ως εξής:

«Θέμα: Έλεγχοι σε πυρηνελαιουργεία και θέσπιση ορίων για τις οσμές

1.       Αφόρητη είναι, πολλές φορές, η κατάσταση στην Καλαμάτα από πυρηνελαιουργεία, λόγω οσμών και νέφους που καλύπτει την πόλη και τη γύρω περιοχή. Όταν τα φαινόμενα είναι έντονα, δεκάδες άτομα τηλεφωνούν στο Δημαρχείο και οι διαμαρτυρίες είναι εντονότατες, ενώ συνάνθρωποί μας με αναπνευστικά προβλήματα αναγκάζονται να κυκλοφορούν με μάσκες.

Μέχρι να θεσπισθεί όριο οσμών και δεδομένου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το υπ’ αριθμ. 280/5-2-2016 έγγραφό της μας κοινοποίησε αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πυρηνελαιουργείων, όπου σαφώς αναφέρεται ότι ο υπό επεξεργασία πυρήνας πρέπει να είναι φρέσκος και να μην παρουσιάζει σημεία ζυμώσεων, αλλά και ότι το πυρηνελαιουργείο είναι υποχρεωμένο να τον επεξεργάζεται εντός 5 ημερών, παρακαλούμε να ελέγχεται ακριβώς αυτό: αφενός ότι ο εισκομιζόμενος στο πυρηνελαιουργείο πυρήνας δεν είναι σεσηπώς και ότι η επεξεργασία του ολοκληρώνεται εντός πενθημέρου. Είναι δε χαρακτηριστικό και προκαλεί κατάπληξη σε οποιονδήποτε έχει μικρή πείρα της ζωής ότι τα πυρηνελαιουργεία λειτουργούν ενώ η περίοδος συγκομιδής ελαιοκάρπου, ακόμη και στις πλέον όψιμες περιοχές της Μεσσηνίας, έχει περατωθεί από τις 20-25 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας εσοδείας με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου.

Ο πυρήνας που τυγχάνει επεξεργασίας είναι φρέσκος; Μήπως έχει υποστεί ζύμωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία; Αυτά πρέπει να ελεγχθούν με δειγματοληψίες και αναλύσεις πυρήνα από τα πυρηνελαιουργεία.

2.       Το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος με έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 132 / 25.01.2016) μας γνώρισε τα εξής: «Σας πληροφορούμε ότι η Υπηρεσία μας λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει εκτός έδρας επιθεωρήσεις / αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου σας διαβιβάζουμε τα (4) σχετ. έγγραφα του Δήμου Καλαμάτας για διεξαγωγή ελέγχου στα Πυρηνελαιουργεία της Καλαμάτας και παρακαλούμε για τις δικές σας κατ' αρμοδιότητα ενέργειες». Αποδέκτης του εγγράφου προς ενέργεια ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Παρακαλούμε για την έγκριση πιστώσεων, στο πλαίσιο ομαλής λειτουργίας του Κράτους, ώστε να καλύπτεται το κόστος ελέγχων από το Σώμα αυτό, που πολλές φορές έχει αποκαλύψει παράνομες δραστηριότητες, με προφανές δημόσιο όφελος από την αποκάλυψη των παρανομιών και την πάταξη των παρανομούντων.

3.       Είναι επιβεβλημένη η αυστηροποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα στον τομέα θέσπισης ορίων στο ζήτημα των οσμών. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η θέσπιση και διαδικασίας μετρήσεων, προκειμένου να ταυτοποιείται με τρόπο αντικειμενικό η εκπομπή οσμών πέραν του ανεκτού».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech