Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Πλήρης υποστήριξη στο εγχείρημα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, ο Δήμαρχος συνεχάρη τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Έκτορα Τσατσούλη και όλα τα στελέχη, «τα οποία αγωνίστηκαν με σωστό τρόπο και έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα» πρόκρισης στη δεύτερη φάση επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. «Είναι τιμή για την πόλη της Καλαμάτας εδώ που έφτασε και θα είναι τιμή για όλους μας και για την πόλη μας πρωτίστως να είμαστε Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης το 2021. Πρέπει να συστρατευθούμε όλοι σε αυτό τον αγώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα και την απελευθέρωση της πόλης, η Καλαμάτα διεκδικεί να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «κι αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς που αγωνίστηκαν και ξεκίνησαν τον αγώνα της Παλιγγενεσίας απ’ αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο».

 

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ

ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Π. Νίκας προσέθεσε ότι «η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Εκτελεστικό Διευθυντή και όλη την ομάδα, η οποία μέχρι τώρα είχε τη μεγάλη επιτυχία και θα την έχει βέβαια και στο μέλλον».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2016 με τους Δημάρχους της Μεσσηνίας, «οι οποίοι συμπορεύονται, είναι συμβοηθοί σ’ αυτόν τον αγώνα», προσθέτοντας ότι «σύντομα θα πάμε στα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου της Σπάρτης και του Δήμου της Τρίπολης - έχει υπάρξει ήδη προεργασία, θα εκδώσουν σχετικές αποφάσεις συμπόρευσης στον αγώνα για να είναι η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Ο Δήμαρχος έκανε, ακόμη, αναφορά στη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, γνωστοποιώντας πως «θα πάμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι βέβαιο ότι και από εκεί θα έχουμε την ομόθυμη στήριξη κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο».

 

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δε θα είναι μόνο για την Καλαμάτα, θα είναι για την ευρύτερη περιοχή, για έναν ευρύτερο χώρο που συμπεριλαμβάνει τριακόσιες χιλιάδες περίπου κατοίκους, ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο», τόνισε ο Δήμαρχος.

 

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αναφερθείς σε συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο Δήμαρχος είπε ότι «παρουσία θα έχει η Εκκλησία μας», προσθέτοντας ότι παρουσία και συνδρομή θα έχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (έχει υπάρξει ήδη συνάντηση), το ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο.

 

ΕΔΡΑ ΤΟΥ Κ21 ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Ανακοίνωσε, επίσης, «ότι ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών έρχεται στο Δήμο Καλαμάτας η διαχείριση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού – βεβαίως, μακάρι να λειτουργήσει και πάλι το τρένο και θα τον παραδώσουμε αμέσως».

Περί τις 10 Απριλίου εκτιμάται ότι η έδρα του Kalamata21 θα βρίσκεται στον όροφο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού καλαμάτας.

Ο Π. Νίκας είπε πως γρήγορα ο χώρος του σταθμού «θα αποδοθεί στους Καλαματιανούς και θα φροντίσουμε να είναι ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος τέχνης - για παράδειγμα, η κεντρική αποθήκη θα διατεθεί για εκθέσεις εικαστικών».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους εκατοντάδες εθελοντές της προσπάθειας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, τονίζοντας πως δεν περισσεύει κανένας.

Μετέφερε, ακόμη, μήνυμα από τους Μεσσήνιους που έχουν την οικονομική δυνατότητα ότι θα φροντίσουν ώστε το οικονομικό βάρος για το Δήμο να είναι το μικρότερο δυνατό.

Τέλος, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την ενότητα που διαμορφώνεται στο χώρο μας, ώστε να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο αυτό σκοπό».

 

Ο Ε. ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Έκτωρ Τσατσούλης εξέφρασε ευχαριστίες προς το Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς τα στελέχη και την υποστήριξη στο έργο τους, ενώ στο πρόσωπο του ευχαρίστησε και το Δημοτικό Συμβούλιο, το ΔΣ της ΚΕ «Φάρις» και εκείνο του Πνευματικού Κέντρου. Επίσης απηύθυνε ευχαριστίες προς τα υπόλοιπα στελέχη της ομάδας, καθώς και τους εθελοντές και το κοινό που συμμετείχε στις δράσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας.

Ο κ. Τσατσούλης ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται σύντομα «η έκθεση της επιτροπής επιλογής, ώστε να δούμε τι ήταν αυτό, το οποίο τους έπεισε και πού χρειαζόμαστε βελτίωση» και κατόπιν θα διεξαχθεί δημόσια εκδήλωση απολογισμού, για να εντοπισθούν και άλλα περιθώρια βελτίωσης.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΙΚΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Το Γραφείο Υποψηφιότητας θα αυξήσει το στελεχικό δυναμικό του. Ο κ. Τσατσούλης ανακοίνωσε δύο νέες θέσεις συνεργατών: η μία αφορά στη διάχυση του μηνύματος και τη διαχείριση των εθελοντών (θα είναι άτομο ή ομάδα ο συνεργάτης) και η άλλη στην καθημερινή διαχείριση του Γραφείου (δεν θα είναι επιπέδου γραμματείας αλλά office manager).

 

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει κατάθεση του ανανεωμένου φακέλου υποψηφιότητας, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου θα γίνει επίσκεψη της Επιτροπής Επιλογής στην Καλαμάτα, μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή.

Θα ακολουθήσει η υποστήριξη του Φακέλου Υποψηφιότητας αμέσως μετά και θα ανακοινωθεί πάραυτα το τελικό αποτέλεσμα.

 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Ο κ. Τσατσούλης προσδιόρισε τις στρατηγικές προτεραιότητες κατά το δεύτερο γύρο ως εξής:

•        Συμμετοχικότητα

i.        Καλαμάτα – Γειτονιές και Κοινότητες

ii.       Μεσσηνία

iii.      Νέοι

iv.      Καλλιτέχνες και οργανισμοί

•        Ποιότητα σε ό,τι κάνουμε

•        Μακρόπνοος σχεδιασμός

 

ΕΥΡΥΤΕΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι ευρύτεροι στόχοι του Γραφείου Υποψηφιότητας είναι:

•        Η Καλαμάτα να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό παράδειγμα πόλης-πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης

•        Να αυξηθεί η εξωστρέφεια της πόλης

•        Η αποφυγή διαρροής αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως των νέων

•        Η ενεργοποίηση πολιτών (όχι απάθεια και στασιμότητα λόγω της κρίσης)

•        Η υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική παραγωγή

•        Η αναβάθμιση, ενθάρρυνση και βιωσιμότητα ανεξάρτητων πολιτιστικών φορέων

•        Η ανάπτυξη και τεχνογνωσία σχετικά με τον ψηφιακό κόσμο.

 

ΤΑ ΕΡΓΑ

Τα έργα που το Γραφείο Υποψηφιότητας καλείται να ολοκληρώσει στο προσεχές διάστημα είναι:

•        Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Δράσεων (καλλιτεχνικές – εκπαιδευτικές – κοινωνικές – οικονομικές) - KalamataRising, η πόλη ανέρχεται, είναι το σύνθημά μας. Παρατίθενται τρία βασικά project του φακέλου υποψηφιότητας, που είναι τα εξής:

i.       RESIDENCIES:21, φιλοξενίες καλλιτεχνών, οι οποίοι θα μείνουν και θα δημιουργήσουν εδώ

ii.      Digika, που αφορά στην ψηφιακή τεχνολογία και στο πώς η Καλαμάτα θα κάνει μέγιστη χρήση των νέων τεχνολογιών ώστε να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων ή να αξιοποιήσει ευκαιρίες

iii.      ACADEMY:21, που αφορά στην ευρεία εκπαίδευση σε τομείς πολιτιστικής διαχείρισης, πολιτιστικής διαχείρισης για τα στελέχη του Δήμου, διαχείρισης επισκεπτών για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με οδηγό τις σχολές της «Φάρις»

•        Πολιτιστική Στρατηγική

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο Πολιτιστικής Στρατηγικής για διαβούλευση. Στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης, με επιθυμητό το σχολιασμό.

Τρεις άξονες – 15 Προτεραιότητες

•        Ποιότητα Ζωής

•        Πολιτιστική Οικονομία

•        Τέχνες

Σκοπός είναι η υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να εκπονηθεί Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2016 – 2019 για τον πολιτισμό, με εξειδίκευση προτεραιοτήτων σε δράσεις και θεσμικά μέτρα, με συμμετοχικές διαδικασίες. Θα πρέπει το Επιχειρησιακό να έχει υιοθετηθεί μέχρι τέλους Αυγούστου, με προϋπολογισμό, ώστε να κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας.

•        Δημιουργία Master Plan Τουρισμού

Μπορεί το Γραφείο Υποψηφιότητας να συνεισφέρει, σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού & φορείς, στη δημιουργία Master Plan Τουρισμού με:

ii.       Ολοκληρωμένο σχέδιο

iii.      Place Branding

iv.      Καμπάνιες προς υλοποίηση

Το Γραφείο Υποψηφιότητας θα έχει εποπτικό ρόλο της τεχνικής διαδικασίας και συμβουλευτικό ως προς το περιεχόμενο.

•        Σχεδιασμός Υποδομών

i.        Ολοκλήρωση Καταγραφής

ii.       Τελική επιλογή χώρων προτεραιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα:

•        «Ηλέκτρα» ως κέντρο ευρωπαϊκού κινηματογράφου και γραφείο υποδοχής κινηματογραφικής παραγωγής

•        ΔΗΠΕΘΕΚ (αναβάθμιση σε θέματα εξοπλισμού)

•        αξιοποίηση σταθμού ΟΣΕ

•        αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης

•        χώρος για τη δημιουργία κέντρου ψηφιακής καινοτομίας και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας

  • Επικοινωνία

i.        Απολογισμός Δράσεων σε έντυπο & ηλεκτρονικά

ii.       Εστίαση πάντα στην Καλαμάτα

iii.      Ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς / εταίρους (εκτεταμένο δίκτυο)

iv.      Προώθηση της υποψηφιότητας στην Αθήνα περί τα τέλη Μαΐου – εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες

v.       Εστίαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδίκτυο.

politistiki_prwteuousa_1_Medium.JPGpolitistiki_prwteuousa_2_Medium.JPGpolitistiki_prwteuousa_3_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech