Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Οι Δρόμοι του Μπαρουτιού το Σάββατο 19 Μαρτίου από τον Αλμυρό στο Μαρδάκι

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Βέργας, της Νέδουσας και των Αλαγονίων, με τη συμμετοχή των Δρομέων Υγείας, του Ορειβατικού Συλλόγου και της Ομάδας Kalamata21, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, διοργανώνουν τους «Δρόμους του Μπαρουτιού», έναν αγώνα με τη μορφή ομαδικής σκυταλοδρομίας, από τον Αλμυρό της Βέργας μέχρι την Ιερά Μαρδακίου. Η εκδήλωση αυτή σκοπό έχει να αναδείξει το ιστορικό γεγονός της εκφόρτωσης μπαρουτιού στον όρμο του Αλμυρού, λίγες ημέρες πριν την κήρυξη της Επανάστασης στην Καλαμάτα. Το μπαρούτι μεταφέρθηκε στο Μαρδάκι Νέδουσας με ζώα, για να γίνει φυσέκια για τον Αγώνα.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Παύλος Κλάδης ανέφερε ότι η εκδήλωση στο πλαίσιο των Δρόμων του Μπαρουτιού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 19.00, στο Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό Βέργας και κατόπιν στο ξενοδοχείο Messinian Bay.

Το μπαρούτι έφερε στα 1821 με το πλοίο του ο Χριστόδουλος Μέξης, που καταγόταν από τον Πόρο. Για το λόγο αυτό, θα έλθει κατόπιν προσκλήσεως και θα μιλήσει ο Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Ιωάννης Μανιάτης.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς.

Κατόπιν θα αρχίσει σκυταλοδρομία, σε ανάμνηση της μεταφοράς του μπαρουτιού. Το μπαρούτι θα «διανυκτερεύσει» στο Ταξιαρχάκι (Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών) της πλατείας Μαυρομιχάλη στην Καλαμάτα και στις 7.00 το πρωί της Κυριακής 20 του μήνα θα ξεκινήσει και πάλι η σκυταλοδρομία, με προορισμό την Ιερά Μονή Μαρδακίου στη Νέδουσα.

Σημειώνεται ότι ο εικονιζόμενος πίνακας, που αναπαριστά το γεγονός, είναι του Καλαματιανού ζωγράφου Σωτήρη Τζαμουράνη.

dromoi_baroutiou_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech