Μετά το πέρας της Αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε τελετή ανακήρυξης του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Ηλιόπουλου, επιστήμονα με διεθνή ακτινοβολία, σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας.
Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Δήμαρχος, προσφωνώντας τον κ. Ηλιόπουλο, ανέφερε τα εξής:
«Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, θεωρητικός φυσικός στην επιστημονική εξειδίκευση, γεννήθηκε στην Καλαμάτα, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Υπήρξε επιμελητής και ερευνητής στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και του Χάρβαρντ.
Η επιστημονική του πορεία και προσφορά υπήρξε σπουδαία και διακεκριμένη, σε σημείο, που να θεωρείται σήμερα κατ’ εξοχήν αναγνωρισμένος επιστήμονας της Θεωρητικής Φυσικής και της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων.
Συνακόλουθη της επιστημονικής του αξίας και προσφοράς υπήρξε η επαγγελματική καταξίωσή του, με την ανάληψη διευθυντικών θέσεων σε ερευνητικά κέντρα παγκοσμίου φήμης, αλλά και διδακτικού έργου στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Για τη μεγάλη προσφορά του στην έρευνα και τη Φυσική Επιστήμη έχει τιμηθεί και έχει λάβει δεκάδες βραβεία στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική και τη Γαλλία, όπου και αποτελεί Τακτικό Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Στην πατρίδα μας έχει ανακηρυχθεί Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι Επίτιμος Διδάκτωρ τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων.
Σήμερα, λοιπόν, η Καλαμάτα, η πόλη στην οποία γεννήθηκε, απόκτησε διαχρονικούς φίλους και έμαθε τα πρώτα γράμματα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της, τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη για το έργο και την προσφορά του στην επιστήμη, που έχει τύχει παγκόσμιας αποδοχής.
ΒΟΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Υπάρχουν όμως και άλλοι εξίσου σοβαροί λόγοι:
Α) Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, παρά το μεγάλο φόρτο των ερευνητικών του ενασχολήσεων και των γενικότερων καθηκόντων του, ποτέ δεν ξέχασε την Καλαμάτα και συχνά επιστρέφει για ομιλίες και πρωτοβουλίες ανάπτυξης της επιστήμης και κινητοποίησης των νέων, για να ασχοληθούν με τη Φυσική και τις νέες τεχνολογίες.
Β) Από την άλλη, έχει τη δυνατότητα, με το αυξημένο κύρος που διαθέτει, να προβαίνει σε παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, που αντανακλούν ευεργετικά στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Γ) Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του προς τους 7 Σοφούς και την Οργανωτική Επιτροπή του Δευτέρου Συμποσίου τους, να καταλήξει στην Καλαμάτα το ανά διετία διεξαγόμενο Συνέδριό τους, όπως και έγινε, αποτελούν προσφορά παγκόσμιας εμβέλειας για την πόλη μας, με προφανή πολύτιμα και ευεργετικά αποτελέσματα. Είναι γνωστό ότι στους 7 Σοφούς συμπεριλαμβάνονται οι αριστείς των επιστημονικών κλάδων, έξοχοι επιστήμονες και κάτοχοι βραβείων Nobel.
Επίσης, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος δραστηριοποιείται στη διαδικασία του Αριστείου Επιστημών, το οποίο απονέμεται ανά διετία με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ
«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ»
Ακόμα, επιβάλλεται να αναφερθώ στη συμβολή του για τη λειτουργία παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα και στο Ζουμπούλειο Μέγαρο.
Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια το Διοικητικό Συμβούλιο του «Δημόκριτου» και ιδιαίτερα τον παριστάμενο Δόκτορα Σωτήριο Χαρισόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του «Δημόκριτου» και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, για την ομόφωνη απόφαση λειτουργίας παραρτήματος του «Δημόκριτου» στην Καλαμάτα.
Συμπερασματικά, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος με το έργο, τη δράση και την πανθομολογούμενη προσφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία, αποτελεί σεβαστή προσωπικότητα με τεράστιο κύρος και παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές.
Από σήμερα, ο κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι και Επίτιμος Δημότης στο Δήμο και την πόλη που γεννήθηκε, αγάπησε, βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά. Η φωτογραφία του θα κοσμεί πάντοτε την είσοδο του ιστορικού Δημαρχείου μας, δίπλα στις φωτογραφίες άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων της πατρίδος και του έθνους μας.
Αγαπητέ κ. Ηλιόπουλε, τιμήσατε την Καλαμάτα κι όλους εμάς με το έργο και την προσφορά σας!
Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον!».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ
Ακολούθως, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Οικομάκου ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ανεκηρύχθη ομοφώνως Επίτιμος Δημότης ο κ. Ηλιόπουλος, «ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό σας από το σύνολο των συνδημοτών μας και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς σας προς την Επιστήμη διεθνώς, καθώς και προς την ιδιαίτερη πατρίδα σας, την Καλαμάτα».
Η απόφαση επεδόθη στον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό σε πάπυρο.
ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΔΩΡΑ
Α) το χρυσό κλειδί της πόλης,
Β) αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», του πρώτου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων, που συντάχθηκε στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821 και εμπεριέχει τις αξίες για τις οποίες ξεσηκώθηκαν οι πρόγονοί μας. Ο Π. Νίκας τόνισε πως η ομάδα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 ρωτήθηκε, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, τι διαφορετικό είχε η δική μας Επανάσταση από εκείνες άλλων κρατών και η απάντηση ήταν ότι η Επανάσταση των Ελλήνων εμπνεόταν από τις αρχές του Διαφωτισμού και του Ουμανισμού, όπως γίνεται αντιληπτό από την «Προειδοποίησιν», δηλαδή από ευρωπαϊκές αξίες που είναι στη βάση τους ελληνικές αξίες.
Γ) αντίγραφο της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας, όπου απεικονίζεται σταυρός με ρίζες, κάτι που συμβολίζει το ρίζωμα της Ορθοδοξίας στον Ελληνισμό
Δ) το βιβλίο με τίτλο «23 Μαρτίου 1821 – Εις μνήμην - Ρήγας και Σολωμός», έκδοσης του Δήμου Καλαμάτας.
Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ Ι. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Αντιφωνώντας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε τα εξής:
«H Καλαμάτα, καίτοι έζησα πολύ λίγο σε αυτήν, θεωρούσα πάντα ότι ήταν η πόλη μου. Όταν μεγάλωσα αργότερα και έκανα την περισσότερη μου ζωή στο εξωτερικό, ομολογώ ότι συχνά αισθανόμουν περήφανος για την Καλαμάτα γιατί διάβαζα τις επιδόσεις που είχε κυρίως στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα, καίτοι καταλάβαινα ότι δεν είχα κανένα δικαίωμα να αισθάνεται υπερήφανος. Δεν είχα κάνει τίποτα για την Καλαμάτα και δεν έχω κάνει τίποτα για τη χώρα μου. Αυτό είναι που με πειράζει περισσότερο.
Άκουγα όλα αυτά που είπατε και καταλαβαίνω ότι σε μία τέτοια στιγμή κανείς λέει πολλά καλά και αποσιωπεί τα κακά. Δεν είπατε ακριβώς ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα να είχα κάνει και για αυτό αισθάνομαι ένοχος.
Τελευταία, ο Δήμος Καλαμάτας, που έχει γίνει γνωστός για τις πολιτιστικές του επιδόσεις, πήρε τη σωστή απόφαση να ξεκινήσει μία σειρά από επιστημονικές εκδηλώσεις. Ζούμε μια περίεργη εποχή, μια τραγική εποχή. Όλα φαίνεται ότι χωρίζουν τους ανθρώπους, με συνέπειες συχνά τραγικές και απρόβλεπτες. Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε τέτοιες και στις δικές μας χώρες. Ξεχνάμε ότι αυτές οι συνέπειες είναι το καθημερινό ενός μεγάλου ποσοστού της ανθρωπότητας. Θέλω να πιστεύω ότι όταν τόσα πράγματα χωρίζουν τους ανθρώπους, θα υπάρχει κάτι να τους ενώνει και αυτό σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι η επιστήμη.
Η επιστήμη ενώνει τους ανθρώπους, γιατί όλοι σκέφτονται και δέχονται τα ίδια αποτελέσματα, τις ίδιες αξίες. Δεν είναι περίεργο το ότι εκεί που υπάρχουν οι μεγαλύτερες εντάσεις, οι πρώτες επαφές γίνονται μέσω της επιστήμης. Κι αυτή τη στιγμή ακόμα, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν επαφές επιστημονικές, τις οποίες όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Ιρανούς – μάλιστα, τέτοιες συναντήσεις γίνονται εδώ, στην Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί η Καλαμάτα να δείξει το δρόμο και υπόσχομαι όσο μπορώ να βοηθήσω σ’ αυτό».
ΕΠΑΘΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ
Ακολούθησε η επίδοση των επάθλων στους αθλητές που έτρεξαν στο Δρόμο Θυσίας, από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς - όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί το 1821 για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα - μέχρι την πλατεία 23ης Μαρτίου. Οι βραβευθέντες είναι:
1.Κανελλόπουλος Γεώργιος
2. Μποσίνης Δημήτριος
3. Αντωνόπουλος Νικόλαος
4. Πλάκου Μαρίλτο
5. Ζαχαριάς Αλέξανδρος
6 Αντωνόπουλος Γεώργιος.