Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

23η Μαρτίου - Οι εκδηλώσεις

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Καλαματιανών και επισκεπτών, παρά την απειλή της βροχής, πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

 

51b Medium

Παρών για δεύτερη συνεχή χρονιά ο συμπατριώτης μας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, που έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων του κόσμου.

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ»

proedros

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων και πριν την έναρξη της Αναπαράστασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο, δήλωσε τα εξής:
«Την 23η Μαρτίου 1821, από την ιστορική πόλη της Καλαμάτας, ξεκίνησε η διαδρομή της εθνεγερσίας του 1821, η οποία κορυφώθηκε την 25η Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα. Τότε, εδώ στην Καλαμάτα, συνήλθε η Μεσσηνιακή Σύγκλητος υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και απηύθυνε έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης υπέρ της ελευθερίας των υπόδουλων Ελλήνων.
Αυτή η έκκληση, στηριγμένη στην κοινή βάση της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδας και της θεσμικής μήτρας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δηλαδή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789, ήταν μια πραγματική κραυγή υπέρ του ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του.
Σήμερα, ημέρα βαρύτατου πένθους για το λαό του Βελγίου, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, από εδώ, από την Καλαμάτα, και εμπνεόμενοι από την έκκληση των προγόνων μας, στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο λαό του Βελγίου και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα τούτο συμπυκνώνεται στο εξής: Ας υπερασπιστούμε όλοι μαζί, χωρίς καμία ρωγμή ατομισμού, τον άνθρωπο ως θεμέλιο του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τότε ας είμαστε βέβαιοι ότι ο πολιτισμός θα νικήσει τη βαρβαρότητα και το φως της ειρήνης και της αδελφοσύνης θα σκορπίσει το σκοτάδι της τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από στυγνούς εγκληματίες, εχθρούς της ανθρωπότητας. Χρόνια πολλά».
Σημειώνεται ότι στη συνέχεια και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαρτίου 2016, μπροστά στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Δήμαρχος παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες - μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ενδεδυμένες με την ενδυμασία της Κουτσαβάς και ξεκίνησε η πομπή.

2 Medium

 

Συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και αγήματος από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, εν μέσω χειροκροτημάτων και πυροβολισμών με αντίγραφα όπλων του 1821, τα οποία κρατούσαν μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων που έφεραν εθνικές ενδυμασίες, η σημαία μεταφέρθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

3 Medium

 

Εκεί, πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έφθασε στις 15.40 και, καταχειροκροτούμενος, στάθηκε μπροστά στην Πολεμική Σημαία.

12 Medium

 

Ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε τα αγήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και της 120 ΠΕΑ και ακολούθως τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος.

14 Medium

Στη δοξολογία που ακολούθησε στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, προέστησαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Ιλίου Αθηναγόρας και Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

16 Medium

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα.

24 Medium
Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Μάριος Αθανασόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας.

30 Medium

Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι αγώνες αλλά και τα ιδανικά που ενέπνευσαν εκείνους τους όχι και τόσο παλιούς προγόνους μας, βρίσκονται μπροστά μας και μας απλώνουν το χέρι για να κοινωνήσουμε μ' αυτά. Σε μια κρίση πρωτίστως πνευματική, τα όπλα μας πρέπει να είναι πρωτίστως πνευματικά: Πίστη στον Θεό και τις αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνισμού, θέληση για πρόοδο και αγώνα μέχρι να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των καιρών, αγάπη υγιή για την πατρίδα και τα ιδανικά που απορρέουν απ' αυτήν, ιδανικά που είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια.
Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι αυτών των ανθρώπων που 195 χρόνια πριν, εδώ, την ίδια ημέρα, στον ίδιο τόπο που πατάμε, διακήρυξαν το μήνυμα σ' ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Έλληνες δεν χάθηκαν ακόμη. Ότι οι Έλληνες παλεύουν και θα παλεύουν εσαεί για τα ιδανικά κάθε ανθρώπου, σ' όποια εποχή, όπου κι αν βρίσκεται». Την ομιλία του κ. Αθανασόπουλου μπορείτε να δείτε εδώ.
Ακολούθησαν:
• Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

31 Medium

• Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
• Προσκλητήριο Οπλαρχηγών
• Aνάκρουση του Eθνικού Ύµνου.

ΛΑΜΠΡΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Kαλαµάτας ενώπιον του Καλαματιανού Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιου Πετρόπουλου και του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, μεταξύ άλλων. Συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων από την Καλαμάτα, απ' όλη τη Μεσσηνία αλλά και εκτός Νομού, που έφεραν θαυμάσιες παραδοσιακές ενδυμασίες.

35 Medium

Αμέσως μετά τον όρκο των Αρχηγών της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια, όσοι κρατούσαν αντίγραφα παλαιών όπλων «βρόντησαν το καριοφίλι», δίδοντας μιαν ιδέα όσων συνέβησαν κατά την έναρξη της Επανάστασης.

39 Medium

Η ανάγνωση της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» θύμισε γιατί αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, προσφέροντας μήνυμα που είναι και σήμερα επίκαιρο.

45 Medium

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των λοιπών επισήμων, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση μελών Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων, µαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππων τμημάτων.

69 Medium

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων και εκτός πρωτοκόλλου, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περπάτησε μέχρι την αρχή της οδού Αριστομένους και χαιρέτισε δεκάδες Καλαματιανούς και επισκέπτες, δεχόμενος και ανταποδίδοντας ευχές με την ευκαιρία της μεγάλης εθνικής επετείου.

86 Medium

Σημείωση: για ορισμένες από τις φωτογραφίες ευχαριστούμε τον Στράτο Πανταζίδη. 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech