Το Δημαρχείο επισκέφθηκε, σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και συναντήθηκε με το Δήμαρχο. Παρέστη, επίσης, η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Π. ΝΙΚΑ
Μετά τη συνάντησή τους, ο Δήμαρχος προέβη στην εξής δήλωση:
«Καλωσορίζουμε στην Καλαμάτα τον Υπουργό κ. Τσιρώνη, ο οποίος - όπως ξέρετε - έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την πόλη και την περιοχή μας. Έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο έργο και μία πολύ μεγάλη ευθύνη, το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς που χρόνια ταλαιπωρούμαστε με το ζήτημα, ξέρομε το μέγεθος του προβλήματος, έχομε ζήσει δύσκολες καταστάσεις σε διάφορες στιγμές. Γι' αυτό έχω πει κατ' επανάληψη και το λέγω και δημόσια, ότι αυτό το μεγάλο ζήτημα, που δυστυχώς έχει καταστεί εθνικό πρόβλημα, μόνο με τη συνεννόηση Κυβέρνησης, Δημάρχων, Περιφερειαρχών μπορεί να επιλυθεί.
ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ
Χαίρομαι γιατί ο Υπουργός είναι φορέας του πνεύματος της συνεννόησης και της συναίνεσης σ' αυτό το ζήτημα. Ασφαλώς, ένας πυλώνας για την επίλυση του προβλήματος είναι οι Δήμαρχοι κι εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας - αναφέρομαι στο Δήμο Καλαμάτας - πάντοτε στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της συναίνεσης, ιδιαίτερα με το Υπουργείο, που έχει τη μεγάλη ευθύνη να δώσει το βηματισμό για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε εμπιστοσύνη σε σας, στα βήματα τα οποία κάνετε και είναι βέβαιος ότι και σε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο αντιμετωπίζετε, θα δώσετε τέτοια κατεύθυνση, που θα σημάνει την αρχή της επίλυσης. Και λέω «την αρχή της επίλυσης», γιατί το θέμα των απορριμμάτων έχει μέσα του δυναμική. Δε σημαίνει ότι αν κάνουμε το πρώτο βήμα, τα λύσαμε όλα. Μπροστά μας είναι τα βήματα τα μεγάλα, να επιτύχουμε τους στόχους που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και σε όλα τα άλλα ζητήματα.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ
Επίσης, κουβεντιάσαμε και τα πολεοδομικά ζητήματα, με αιχμή τη Βέργα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας και συνεννοηθήκαμε για το τι πρέπει να γίνει, για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Βεβαίως, συζητήσαμε και άλλα ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση της λυματολάσπης ή η μεταφορά λυμάτων στον κεντρικό βιολογικό καθαρισμό της Καλαμάτας».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
Ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Καλαμάτα και ανέφερε τα εξής, απευθυνόμενος προς τον Π. Νίκα:
«Πολύ σωστά αναφέρατε τα προβλήματα. Βέβαια, η αφορμή αυτής της μικρής περιοδείας ,της διήμερης, είναι κυρίως να κουβεντιάσουμε με τους δημότες και της Μεσσηνίας και της Ηλείας αύριο - είναι καλόδεχτοι και στην Ελαία και στον Πύργο – το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού. Περνάω ένα σημαντικό μήνυμα, ότι η περιοχή θα γίνει ένα κόσμημα, ένας παγκόσμιος πόλος έλξης, μία περιοχή που θα μπορεί να έχει και την οικονομία που της αξίζει και η οποία θα αποτελέσει και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας υπόδειγμα μίας αειφορικής ανάπτυξης.
Το θέμα των σκουπιδιών δεν το συζητάμε πρώτη φορά. Πολύ σύντομα φέραμε το καινούργιο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο μετατρέπει τα απορρίμματα από πρόβλημα σε ευκαιρία, μία ευκαιρία να κερδίσει επιτέλους και η Ελλάδα από την κυκλική οικονομία ένα σημαντικό κύκλο εργασιών και 16.000 – απ' ό,τι υπολογίζουμε - νέες θέσεις εργασίας, με 2 δισ. τζίρο.
ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Φυσικά, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί πάντα με τη συναίνεση των Δήμων - και φυσικά με τη δική μας συνεισφορά. Οι Δήμοι είναι εκείνοι που μαζεύουν τα απορρίμματα, οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο και, φυσικά, εμείς υπηρετούμε τις δικές τους επιλογές, πάντα με τη δική μας κεντρική κατεύθυνση.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ
Για το θέμα των πολεοδομικών έχουμε μία γόνιμη συνεργασία. Πιστεύω, και με τη συνδρομή των δικών σας υπηρεσιών, θα επισπευσθούν όλα τα σχέδια και τα γενικά πολεοδομικά και τα ρυμοτομικά, ώστε να μπορέσει επιτέλους η Ελλάδα να ξεφύγει απ' αυτή την υπανάπτυξη, από τις καθυστερήσεις.
Τονίζω κάτι: δεν θέλουμε ούτε ως κυβέρνηση, ούτε ως κοινωνία δεν πρέπει να θέλουμε, την εκτός σχεδίου δόμηση. Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ελληνική επινόηση, μία επινόηση η οποία – ακριβώς - θεράπευε με κακό τρόπο το σύμπτωμα της καθυστέρησης αυτών των σχεδίων. Θα ΄πρεπε όλη η Ελλάδα, όπως γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, να χτίζει εντός σχεδίου. Αυτό θέλουμε για τη Μεσσηνία, αυτό θέλουμε για την Καλαμάτα, αυτό θέλουμε για τις Κοινότητες, αυτό φυσικά θέλουμε και για τον Κυπαρισσιακό, που θα επισκεφθούμε αύριο.
Θα κοιτάξουμε να συνδράμουμε ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι πολυετείς καθυστερήσεις, να τελειώσει αυτή η ομηρία των πολιτών από σχέδια, που πάντα σχεδιάζονται, αλλάζουνε, χωρίς ποτέ να τελειώνουνε».
ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ
Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο τα εξής, μεταξύ άλλων: «Αυτό κάναμε με την ΤΕΡΝΑ, αναδιαπραγματευτήκαμε τη λύση αυτή και, μάλιστα, πετύχαμε πάρα πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Λέω, για παράδειγμα, ότι στη λύση αυτή η εγγυημένη ποσότητα από εκεί που ήτανε στο 58% της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων, κατέβηκε ήδη μ' αυτή τη διαπραγμάτευση – τεράστια οικονομία για τους δημότες – στο 37%.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΣΔΑ
Αλλά, το τονίζω, αυτό είναι μια πρόταση. Με την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου, που ανήκει στους Δημάρχους, θα δούμε ποια θα είναι η τελική λύση. Εμείς ως Κυβέρνηση το καθήκον μας το κάναμε (...). Και την παλιά λύση βελτιώσαμε και καινούργιες λύσεις, εάν υπάρχουν, τις περιμένουμε καλόδεχτα στο διάλογο απ' τους Δημάρχους».
Σημειώνεται πως μετά το πέρας των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.