Τη συμπερίληψη του Δήμου Καλαμάτας στους Δήμους όπου θα εφαρμοσθούν τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ζήτησε ο Δήμαρχος με έγγραφό του προς τη Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της κυρίας Αντωνοπούλου στις 7 Απριλίου 2016, ο Δήμος Καλαμάτας δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των Δήμων της χώρας όπου θα εφαρμοσθούν τέτοια προγράμματα.
Ο Δήμαρχος τονίζει την αναγκαιότητα συμπερίληψης του Δήμου Καλαμάτας στους Δήμους όπου θα υλοποιηθούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επισημαίνοντας πως στην Καλαμάτα η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από την στατιστικώς καταγεγραμμένη. Πρόκειται για μία πόλη, στην οποία δραστηριοποιούνται καθημερινά περί τους 100.000 πολίτες, καθώς πολλοί απ' όσους δηλώνουν κάτοικοι των περιφερειακών Δήμων του νομού Μεσσηνίας αναζητούν απασχόληση στην πόλη της Καλαμάτας. Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πολλοί εκ των οποίων χρηματοδοτούν τις σπουδές τους εργαζόμενοι.
Ακόμη, πολλοί από τους συμπολίτες μας, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, κατέστησαν άνεργοι και αναζητούν ασφαλισμένη εξαρτημένη εργασία για τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο, οπότε καταχωριζόμενοι στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» δεν λογίζονται ως άνεργοι, ενώ κατ' ουσίαν είναι.
Για τον ίδιο λόγο, πολλοί από όσους κατέχουν στην περιφέρειά μας μικρό κλήρο γης, κυρίως ελαιοπερίβολα, τα οποία παλαιότερα καλλιεργούσαν παράλληλα προς την κύρια απασχόλησή τους, δηλώνουν σήμερα αγρότες, ενώ άλλοι που δεν έχουν κλήρο εργάζονται περιστασιακά ως εργάτες γης με εργόσημο. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν καταχωρίζονται στις καταστάσεις ανέργων στον ΟΑΕΔ.
Ο Δήμαρχος αναφέρει, τέλος, ότι στην περιοχή μας ο αριθμός όσων λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια, επιδόματα ή επισιτιστική βοήθεια, βαίνει διαρκώς αυξανόμενος. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Ανθρωπιστικής Κρίσης» ανέρχονται σε 1.500 οικογένειες, ενώ άλλες 1.808 οικογένειες είναι οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής – ΤΕΒΑ».