Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 16 Ιουνίου 2016

Στην 11η για το 2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου 2016, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε αποφάσεις επί 41 θεμάτων, εκ των οποίων 2 εκτός ημερησίας διατάξεως. Οι σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι εξής:

 

1. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΙΑΤΣΕΣ ΤΑΞΙ

Δόθηκαν επιπλέον θέσεις για στάθμευση οχημάτων ταξί σε πιάτσες και συγκεκριμένα δύο στην οδό Γεωργούλη και μία στην οδό Ακρίτα. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι με τη σύνταξη της μεγάλης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Καλαμάτας, η οποία θα γίνει μετά την έναρξη λειτουργίας του περιμετρικού δακτυλίου, ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας θα προβεί σε επανακαθορισμό όλων των σημείων στάθμευσης ταξί στην πόλη και του αριθμού των ταξί σε κάθε πιάτσα.

 

 2. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ksg2

Το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη σε αποδοχή της απόφασης ένταξης της Πράξης με τίτλο «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας» και έγκριση της υλοποίησης με ίδια μέσα. Είχε προηγηθεί η υπογραφή απόφασης από τον Περιφερειάρχη για ένταξη της Πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» του ΕΣΠΑ.
Η Πράξη έχει ως στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων τοπικής εμβέλειας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα, για την υποστήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτήν. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013».
Στο πλαίσιο της εν λόγω Πράξης προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου (ΣΚ) Δήμου Καλαμάτας, η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή/και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:
- Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης
- Δράσεις προώθησης στην απασχόληση
- Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου
- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Πράξης «Οριζόντιες Παρεμβάσεις Εθνικής Εμβέλειας», το Συμβουλευτικό Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει γυναίκες – θύματα βίας σε Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας (legal aid) για την εκπροσώπησή τους σε δικαστήρια.
Ωφελούμενες αυτών των δράσεων υποστήριξης και αρωγής είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί/υφίστανται βία σε όλες τις μορφές.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 175.418 €, χωρίς επιβάρυνση του Δήμου Καλαμάτας.
Ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/12/2015 και λήξης της η 30/11/2018.

 

3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016

filarmoniki

Εγκρίθηκε η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η διάθεση συνολικού ποσού 37.100,00 € για την κάλυψη των εξόδων (17.760,00 € για ανάθεση δράσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και 19.250,00 ευρώ για δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος).

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016 θα περιλάβει εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, παραστάσεις θεάτρου σκιών, γιορτές για την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών μας προϊόντων όπως η αγκινάρα, το ρύζι, το κρασί, το ελαιόλαδο, η πατάτα, καθώς και λαϊκά πανηγύρια.
Το πρόγραμμα είναι υπό κατάρτιση και θα ανακοινωθεί στις προσεχείς ημέρες.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι, παρά την οικονομική κρίση, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αυξάνονται και ποσοτικά και ποιοτικά. Εκτός δε από τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, θα πραγματοποιηθεί το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος θα ενισχυθεί με τη σύμπραξη:
• του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,
• της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και
• της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Επιπλέον, σχεδιάζεται μία μεγάλη διεθνής έκθεση ζωγραφικής και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Φεστιβάλ Όπερας.
Υπενθυμίζεται ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός ανακατασκευάζεται από το Δήμο και θα γίνει άλλο ένα πολιτιστικό κέντρο για την πόλη.

 

4. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλαμάτας, Δήμου Πύλου - Νέστορος και της Κ.Ε. «Φάρις», για την οικονομική στήριξη του γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21. Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στηρίζει έμπρακτα με ποσό 10.000 ευρώ την προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 η Καλαμάτα.

 

5. ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ kalamata-notia-view

Με 2 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τέλη καθαριότητας επιβάλλονται για όσους χρησιμοποιούν τον αιγιαλό, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει άδεια ή όχι. Τα τέλη ανέρχονται σε 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ μειώθηκαν συνολικά οι υποχρεώσεις των καταστηματαρχών που χρησιμοποιούν τον αιγιαλό από 11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 9 ευρώ ανά τ.μ., από τα οποία 5 είναι για τα τέλη καθαριότητας και 4 για την κατάληψη του χώρου.

 

6. ΣΙΤΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δόθηκε έγκριση διενέργειας προμήθειας προϋπολογισμού 127.305,00 € με ΦΠΑ, για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας κατά το σχολικό έτος 2016 – 2017.

 

7. ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Εγκρίθηκε η διενέργεια προμήθειας τροφίμων προϋπολογισμού 101.616,23 € με ΦΠΑ, για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών του Δήμου Καλαμάτας, έτους 2016-2017.

 

 8. ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

dekatiano

Από το Σώμα παρασχέθηκε έγκριση σχετικά με τη διενέργεια προμήθειας δεκατιανού (σάντουιτς κ.ά.) για τις ανάγκες των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καλαμάτας, έτους 2016-2017. Η προμήθεια είναι προϋπολογισμού 108.066,00 € με ΦΠΑ. Ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει τους μαθητές που προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες με δεκατιανό και την παρελθούσα σχολική χρονιά υποστηρίχθηκαν πάνω από 500 μαθήτριες και μαθητές.

 

9. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διενέργεια προμήθειας υγρών καυσίμων & λιπαντικών ελαίων για τις ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας & των Νομικών Προσώπων του, για το έτος 2017, προϋπολογισμού 576.926,80 € με ΦΠΑ, καθώς και τη διενέργεια προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού (έτους 2016), προϋπολογισμού 148.790,17 € με ΦΠΑ.

 

10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων, με συνολικό ποσό περί τις 6.000 ευρώ:
• «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΓΟΝΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση της γιορτής της πατάτας
• «ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΑΡΜΟΝΙΑ¨», για τη διοργάνωση χορωδιακής εκδήλωσης
• «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
• «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΟΥΡΙΑΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
• «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ ¨Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ¨» για τη διοργάνωση Γιορτής Ρυζιού
• «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗΣ ¨ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΓΡΕΣ¨», για τη διοργάνωση μουσικής βραδιάς
• «ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση οδοντιατρικού συνεδρίου
• «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ», για τη διοργάνωση γιορτής αγκινάρας
• «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
• «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ¨», για τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής παράστασης
• «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨ ή ΝΑΣΚ ¨ΑΙΟΛΟΣ¨», για τη διοργάνωση του πανελληνίου πρωταθλήματος optimist.

 

11. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 panepistimio

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η διεύρυνση αυτού με όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

 

12. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ / 2016

kataskinvsi

Εγκρίθηκε η τροποποίηση – συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ. 219/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόσληψη ειδικού προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας της κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας. Καθορίσθηκαν οι κατασκηνωτικές περίοδοι σε 4, ο αριθμός του προσωπικού σε 36 άτομα, οι ειδικότητες, καθώς και η χρονική διάρκεια απασχόλησης.

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι θα έχουν διάρκεια δέκα ημερών εκάστη:
• Στην 1η περίοδο, από 4 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου, θα φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 12 ετών
• Στη 2η περίοδο, από 18 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου, θα φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 12 ετών
• Στην 3η περίοδο, από 30 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, θα φιλοξενηθούν ηλικιωμένοι και
• Στην 4η περίοδο, από 11 Αυγούστου έως 20 Αυγούστου, θα φιλοξενηθούν ΑμεΑ (ενήλικες).


Επίσης, στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν στα τέλη στάθμευσης και πώς αυτά αξιοποιούνται για τη βελτίωση της ασφάλειας, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα και στη διασφάλιση της λειτουργίας του, στα προβλήματα που δημιουργούνται με το αυτόματο σύστημα λειτουργίας των δημοτικών πάρκινγκ, στο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στην αποτροπή χρήσης πλαστικής σακούλας, στα έργα που θα γίνουν στον κόμβο του «Φωτεινή», στα προβλήματα που δημιουργούν οι αθίγγανοι της περιοχής Αγίας Τριάδος κ.λπ.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech