Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 21 Ιουλίου 2016

Στη 13η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 και έλαβε αποφάσεις επί 38 θεμάτων, εκ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως.

Με την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά τη διαδικασία ελέγχου, υποβλήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και την προοπτική της, τη δυνατότητα επέκτασης της αστικής γραμμής μέχρι τη Βέργα, την ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες, το κτήριο Αλιφέρη, τις κυκλοφοριακές συνθήκες, την αντιμετώπιση του δάκου και το δρόμο Καλαμάτας - Ριζομύλου.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι εξής:

1. ΜΟΝΟΔΡΟΜΕΙΤΑΙ Η
ΟΔΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

monodromhsh-koumoundourou

Εγκρίθηκαν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την υποβοήθηση της κυκλοφορίας γύρω από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (οδός Κουμουνδούρου κ.λπ.):
Α) η μονοδρόμηση του τμήματος της οδού Ανθέων, που είναι παράλληλη και κείται βόρεια των σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ Αρτέμιδος και Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου και η απαγόρευση της στάθμευσης και στις δύο πλευρές, πλην των θέσεων που υπάρχουν στην ειδικά διαμορφωμένη εσοχή. Επιτρέπεται μόνο η κίνηση προς δύση
Β) η διατήρηση της διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα της οδού Ανθέων που είναι παράλληλη και κείται βόρεια των σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη και η απαγόρευση στάθμευσης και στις δύο πλευρές
Γ) η μονοδρόμηση της οδού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου στο σύνολό της από τις γραμμές του τρένου έως την οδό Κλαδά. Επιτρέπεται μόνο η κίνηση με κατεύθυνση προς βορρά
Δ) η διατήρηση της απαγόρευσης στάθμευσης στο τμήμα της οδού Κλαδά από την οδό Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου έως την οδό Αρτέμιδος, στη δεξιά πλευρά της οδού, προκειμένου να γίνεται σωστά η λειτουργία του φωτεινού σηματοδότη
Ε) η απαγόρευση στάθμευσης στο τμήμα της οδού Αρτέμιδος από την οδό Κλαδά έως τις γραμμές του τρένου, λόγω της λειτουργίας φωτεινού σηματοδότη, πλην των οχημάτων που σταθμεύουν στην ειδικά διαμορφωμένη εσοχή.

2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ «ΤΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

touristiko-traino

Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά σχετικά με τη λειτουργία τουριστικού «τρένου» στην Καλαμάτα, όπως συμβαίνει στην Αθήνα και σε άλλες τουριστικές πόλεις. Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της οδού Αρτέμιδος (στην κάθοδο) και Νικολάου Πλαστήρα, σε ειδικά καθορισμένο χώρο, στον οποίο θα πρέπει να απαγορευθεί η στάθμευση όλων των οχημάτων, σε μήκος 20 μέτρων. Η διαδρομή θα είναι κυκλική και θα ακολουθεί τους παρακάτω δρόμους: Αφετηρία – Αρτέμιδος – Νέδοντος – Σαλαμίνος – Ψαρών – Αναλήψεως – Τσαμαδού – Ναυαρίνου – ξενοδοχείο Filoxenia, αναστροφή και αφετηρία για την επιστροφή (μέσω Ευαγγελιστρίας) εντός parking του ξενοδοχείου. Θα κάνει ενδιάμεσα 4 στάσεις, μπροστά στα μεγάλα ξενοδοχεία.

3. ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ψηφίστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο συντάχθηκε από την Υπηρεσία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας για τα προσεχή χρόνια.
Μπορείτε να το δείτε εδώ

4. ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Επανεκκινεί ο διεθνής διαγωνισμός προϋπολογισμού 4.999.680,00 € με ΦΠΑ, για την επεξεργασία των αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας με κινητό σύστημα διαχωρισμού – κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος – αξιοποίηση ανακυκλώσιμων. Καταβλήθηκε προσπάθεια ως προς τους όρους ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες, προκειμένου να μη δοθεί έδαφος για ενστάσεις, που θα προκαλέσουν εμπλοκή στο διαγωνισμό.
Τίθενται συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και όποια επιχείρηση τις πληροί γίνεται δεκτή στο διαγωνισμό. Ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάθεση της υπηρεσίας διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η χαμηλότερη τιμή.

5. Η 5η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«ΑΡΤΟΣ – ΟΙΝΟΣ – ΕΛΑΙΟΝ»

artos-oinos-elaion 12

Εγκρίθηκε η διοργάνωση της 5ης Έκθεσης «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», από τις 19 Αυγούστου 2016 μέχρι τις 21 του μήνα, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και η διάθεση πίστωσης 10.944,79 €, με ΦΠΑ, για την κάλυψη των εξόδων της.
Προβλέπεται η Έκθεση αυτή να είναι πλουσιότερη και καλύτερα οργανωμένη από όσες προηγήθηκαν. Στην 5η Έκθεση Έκθεσης «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» θα υπάρχει σημαντικός αριθμός εκθετών και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή σωματείων, συλλόγων και φορέων από όλη τη Μεσσηνία.

6. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

poleodomikes-meletes

Έγιναν αποδεκτοί οι όροι λήψης δανείου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικού ποσού 1.220.000 €, για τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών.
Θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη των εξής μελετών:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πολεοδομική μελέτη της περιοχής Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας, από Καρακούση μέχρι Filoxenia. Προϋπολογιζόμενο κόστος πολεοδομικής μελέτης 410.000 ευρώ

ΠΡΩΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΖΕΠ, ΠΛΗΣΙΟΝ ΠΛΑΚΩΤΩΝ
Πολεοδομική μελέτη της περιοχής της πρώην δυτικής ΖΕΠ,η οποία βρίσκεται μεταξύ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της δυτικής και της βόρειας συνοικίας και της περιοχής Πλακωτά. Προϋπολογιζόμενο κόστος 270.000 ευρώ

ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΒΕΡΓΑΣ
Μελέτη πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 290.000 ευρώ.

ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Μελέτη πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Μικρής Μαντίνειας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 250.000 ευρώ.

7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
1. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ¨ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής παράστασης – φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και μουσικής
2. «ΔΗΜΑΚΕΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ¨Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ¨», για τη διοργάνωση αθλητικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων
3. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΙΪΚΩΝ «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
4. «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ¨ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
5. «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση κολυμβητικού μαραθωνίου
6. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΑΝΙΤΩΝ ¨Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ¨», για τη διοργάνωση παραδοσιακής μουσικοχορευτικής εκδήλωσης
7. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
8. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΙΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
9. «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΔΑΙΩΝ ¨ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΛΑΔΑΣ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
10. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

8. ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός παιδιάτρου με σύμβαση μίσθωσης έργου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής ζωής» - Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας. Ο ιατρός θα παράσχει τις υπηρεσίες του για την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς από 1/9/2016 έως 31/7/2017.

9. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ MEGAYACHTS

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ για την ηλεκτροδότηση μεγάλων σκαφών (megayachts) στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Ο Δήμος Καλαμάτας αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ο χώρος του λιμένα εξελίσσεται σε χώρο ελλιμενισμού και φιλοξενίας ιδιωτικών σκαφών, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Το εν λόγω έργο είναι σημαντικό, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών παραμονής των μεγάλων σκαφών στο χώρο του λιμένα. Επιπροσθέτως, μακροπρόθεσμα θα αυξήσει τον αριθμό των σκαφών που αιτούνται παραμονή – φιλοξενία και θα λειτουργήσει τονωτικά στην τοπική οικονομία.
Συνοπτικά, για τον εκσυγχρονισμό του τομέα ηλεκτρικών παροχών προβλέπονται οι εξής ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις:
• Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης σκαφών που περιλαμβάνουν κυρίως την εγκατάσταση υποσταθμού, δικτύων διανομής, πίλαρ τροφοδότησης σκαφών, διατάξεις μετρήσεων ηλεκτρικής κατανάλωσης κ.ά.
• Οικοδομικές εργασίες, δηλαδή κτήριο, κανάλια όδευσης καλωδίων – σωληνώσεων, βάσεις εξοπλισμού κ.λπ.
Τα παραδοτέα του έργου θα είναι πλήρη σχέδια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και του υποσταθμού, καθώς και σχέδια οδεύσεων και λεπτομέρειες, τεχνική περιγραφή, τεχνικές προδιαγραφές και τεύχη δημοπράτησης.

10. ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΚΑΛΥΠΤΟΥ
ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Εγκρίθηκε η εκμίσθωση ακινήτου και του περιβάλλοντος ακαλύπτου χώρου, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμάτας. Ο Δήμος Καλαμάτας θα προβεί στην εκμίσθωση του κτηρίου 02, εμβαδού 310 τ.μ. μετά του περιβάλλοντος ακαλύπτου χώρου, για τρία έτη, για πολιτιστικές – ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

11. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΤΖΩΝ ΜΠΡΕΔΗΜΑ

tzon-mpredhmas-Medium

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ψήφισμά του εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του μεγάλου πολιτικού και πνευματικού ανδρός Τζων Μπρεδήμα, ο οποίος διέπρεψε στην πολιτική αρένα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Επίσης, αποφάσισε την αποστολή συλλυπητηρίων στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Ο αείμνηστος Τζων Μπρεδήμας είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εξελέγη 11φορές μέλος του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων), χωρίς να ξεχάσει την ελληνική καταγωγή του (από την Καλαμάτα - Θουρία). Αγωνίσθηκε υπέρ των εθνικών δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου, έδειξε έντονο ενδιαφέρον υπέρ της Καλαμάτας μετά την περίοδο των σεισμών του 1986, δραστηριοποιήθηκε υπέρ του Ελληνισμού της Αμερικής. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κέννεντυ, καθώς και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επί 11 χρόνια.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΚΑ

baka kolimvitria

Από το Δήμαρχο και πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους εκφράσθηκαν έπαινοι για τις επιδόσεις της αθλήτριας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» Βασιλικής Μπάκα, κόρης του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Μπάκα. Οι επιδόσεις της στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Κολύμβησης, όπου κατέκτησε 3 μετάλλια, προβάλλουν την Καλαμάτα και την Ελλάδα. Από το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η ευχή να έχει καλή πορεία παντού η Καλαματιανή αθλήτρια της κολύμβησης.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προγραμματισθεί την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech