Πριν 42 χρόνια, ο «Αττίλας» έπληξε την Κύπρο και η εισβολή των στρατευμάτων της Τουρκίας οδήγησε σε κατάληψη του 36,2 % της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε βίαιο εκτοπισμό περίπου 180.000 Ελληνοκυπρίων από τις εστίες τους, σε χιλιάδες νεκρούς και πολλές εκατοντάδες αγνοούμενους, ορισμένοι εκ των οποίων από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και ώρα 10.00 π. μ., ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Ιερό Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους, που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Ακολούθησε τελετή στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο) στην οποία αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από Κληρικό και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».
ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΘΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΙΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Στη συνέχεια, μίλησε ο Χρήστος Κότσαλης, έφεδρος αξιωματικός και μαχητής κατά την εισβολή στην Κύπρο που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Θα μπορούσα να ομιλώ επί ώρες για τις θυσίες της Εθνικής Φρουράς όμως θα περιορισθώ στη δραστηριότητα της Μονάδος μου της 33ης Μοίρας Καταδρομών για την οποία έχω άμεση και προσωπική γνώση.
Το βράδυ της 20ης Ιουλίου με νυχτερινή επιχείρηση κατέλαβε τα περισσότερα υψώματα: ΠΕΤΡΟΜΟΥΘΙΑ-ΓΚΑΜΗΛΑ-ΚΟΤΣΑ ΚΑΓΙΑ, κ.λπ. του θύλακος του Αγίου Ιλαρίωνα.
Η επιχείρηση κρίνεται επιτυχής διότι παρά τη λυσσαλέα αντίσταση των Τούρκων αλεξιπτωτιστών καταλείφθηκε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.
Το ξημέρωμα της 21ης Ιουλίου η 33η Μοίρα Καταδρομών θρηνεί το Διοικητή του Ταγματάρχη Γεώργιο Κατσάνη και περί τους σαράντα καταδρομείς. Το σύνολο των απωλειών ανέρχεται στους 80-85 νεκρούς και αγνοούμενους.
Την ίδια μέρα το διασωθέν κατάκοπο τμήμα της Μοίρας με Διοικητή τον Ταγματάρχη Μαντζουράτο Ευάγγελο και Υποδιοικητή το Λοχαγό Νικόλαο Κατούντα παίρνει θέση μάχης στο ΠΕΝΤΕ ΜΗΛΙ δυτικά της πόλης της Κερύνειας κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος στο σημείο της απόβασης.
Ο αγώνας είναι άνισος.
Η εχθρική αεροπορία ισοπεδώνει τα πάντα στην παραλία και κατακαίει την περιοχή με βόμβες NAPALM.
Τρέμει το έδαφος από τις ομοβροντίες των κανονιών του εχθρικού στόλου.
Οι αμυνόμενοι, επί της παραλίας, λίγοι κατάκοποι, αλλά γενναίοι, μάχες σώμα με σώμα, μένουν εκεί και πεθαίνουν οι περισσότεροι, θύματα πολλά, ποτάμι το αίμα, σκοτωμός.
Το απόγευμα της 21ης Ιουλίου ο εχθρός επιτυγχάνει προγεφύρωμα.
Με μικρά αποβατικά σκάφη αποβιβάζει άρματα και στρατό.
Άρματα, άρματα πολλά, περί τα τριακόσια, στρατός πολύς 20-30 χιλιάδες.
Παρακάμπτει με πολλά θύματα τους αμυνόμενους και κατευθύνεται προς Λευκωσία και Αμμόχωστο.
Οι αμυνόμενοι παραμένουν εκεί, αντιμετωπίζουν εχθρικές δυνάμεις από θάλασσα βόρεια και από στεριά νότια.
Δεν υπάρχει δρομολόγιο διαφυγής. Μένεις εκεί και πεθαίνεις. Οι πολλοί έπεσαν υπέρ πατρίδος.
Εκεί αναζητήσατε και τον δικό μας, τον υπερήφανο, τον γενναίο, τον ακαταπόνητο ηρωικό Λοχαγό τον Νικόλαο Κατούντα.
Έφραξε με το σώμα του και τα σώματα των καταδρομέων του το δρόμο στην Τουρκία, εκεί στο ΠΕΝΤΕ ΜΗΛΙ, στο ακρογιάλι του Αγίου Γεωργίου, αγέρωχος, ατάραχος, ίδιος ο Παπαφλέσσας, που έφραξε και αυτός το πέρασμα εδώ κοντά μας στο Μανιάκι.
Κατά τη μαρτυρία του υποδιοικητού του Λόχου Ανθυπολοχαγού Μέτζη Σάββα, ο Λοχαγός Κατούντας εμάχετο ως λέοντας, αναπτέρωνε το ηθικό των καταδρομέων με σαφέστατες οδηγίες και διαταγές.
Εκάλυπτε ο ίδιος την μετακίνηση των καταδρομέων με αυταπάρνηση με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένος στα εχθρικά πυρά.
Στη φάση αυτή του πολέμου χάνονται τα ίχνη του και ακόμη θεωρείται αγνοούμενος.
Στις επιχειρήσεις του 1974 για την ελευθερία της Κύπρου έλαβαν μέρος και άλλοι καταγόμενοι από τη Μεσσηνία και έχασαν τη ζωή τους και αγνοούνται.
Το μεσημέρι της 21ης Ιουλίου με διέταξαν να μεταβώ στο αεροδρόμιο, επικεφαλής του 32ου Λόχου Κρούσεως, να ενεργήσουμε για την ασφάλειά του και την οργάνωση της υποδοχής στρατιωτικών δυνάμεων που θα έφθαναν από Ελλάδα.
Δεν υπήρχε άλλη στρατιωτική δύναμις για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.
Το βάρος έπεσε σε πενήντα περίπου καλά εκπαιδευμένους καταδρομείς σε δύο ελαφρά άρματα και τέσσερα πολυβόλα των 50 χιλιοστών.
Η εχθρική αεροπορία ισοπέδωσε τις πίστες και τους διαδρόμους προσγείωσης και πυρπόλησε τις κτιρικές εγκαταστάσεις με βόμβες NAPALM.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας επισκευάζεται ο βοηθητικός διάδρομος προσγείωσης με τσιμέντο ταχείας πήξεως.
Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα προσγειώνονται τα δέκα τρία NOR ATLAS προερχόμενα από το Μάλεμε της Κρήτης μεταφέροντας τους καταδρομείς της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.
Η επιχείρηση δύσκολη, επικίνδυνη και δυστυχώς με απώλειες διότι από έλλειψη πληροφόρησης τα αεροπλάνα εξελήφθησαν ως εχθρικά και από φίλια πυρά κατερρίφθη το δεύτερο αεροσκάφος παίρνοντας μαζί του στο θάνατο τριάντα έναν καταδρομείς και το πλήρωμα.
Άλλα υπέστησαν βλάβες και παρέμεναν στο αεροδρόμιο.
Οι καταδρομείς υπερασπιστές του αεροδρομίου αντιμετώπισαν πλήθος πολεμικών Αεροσκαφών κατέρριψαν πιθανώς και δύο ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πυροβολικό και οργάνωσαν την υποδοχή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.
Για την άμυνα και σωτηρία του αεροδρομίου συνέβαλε την επόμενη ημέρα, 22 Ιουλίου, τα μέγιστα και η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών που έφθασε την προηγούμενη νύχτα στην Κύπρο προερχόμενη από Κρήτη.
Το Διεθνές αεροδρόμιο Κύπρου δεν κατελήφθη υπό του εχθρού.
Παραδόθηκε κανονικά στις δυνάμεις του Ο.Η.Ε. μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και αποτελεί μέρος της Πράσινης Γραμμής.
Να θυμόμασθε και να αποτίουμε φόρο τιμής στους υπερασπιστές της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Ευχαριστώ θερμά το Δήμο Καλαμάτας για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και τον κ. Δήμαρχο για την τιμητική πρόσκληση που μου απεύθυνε».
Την ομιλία μπορείτε να τη δείτε εδώ.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ
Κατόπιν διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου όπου τόνισε «Νιώθω, όμως, την ανάγκη ως Έλληνας της Κύπρου να σας καταθέσω την μεγάλη ευγνωμοσύνη μας προς τους Μεσσήνιους αδελφούς μας για την τέλεση αυτού του μνημοσύνου, που καταδεικνύει το μέγεθος της αγάπης και των ακατάλυτων ιστορικών δεσμών που συνδέουν τη μαρτυρική Κύπρο με τον Μητροπολιτικό Ελληνισμό» και συνεχίζει «Το Μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής Χριστού στην Καλαμάτα αποδεικνύει, ακριβώς, ότι ο αγώνας αυτός είναι κοινός και, ταυτόχρονα επιβεβαιώνει, ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, οι Πανέλληνες μπορούμε, ακόμα και εν τω μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης και των πολλών συνεπακόλουθων δυσχερειών, να αποδίδουμε, σε άρρηκτη ενότητα, συμπαράταξη και συμπόρευση, τη σημασία που αρμόζει στα μείζονα εθνικά μας θέματα, γνωρίζοντας ότι η επίλυσή τους και η εθνική δικαίωση αποτελούν και παραμένουν, πάντοτε, προτεραιότητα για τον απανταχού Ελληνισμού».
Και τέλος διαβάστηκε το μήνυμα του Κώστα Κόρτα, Δημάρχου Αγλαντζιάς Κύπρου, πόλης που είναι αδελφοποιημένη με την Καλαμάτα. Ο κ. Κόρτας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι δεν ήταν δυνατόν να παραστεί για λόγους ανωτέρας βίας και ότι εύχεται να λυθούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια η εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην εκδήλωση στο Ηρώον τιμές απέδωσε άγημα του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ενώ τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Κουκούτση, που αναφέρονται στις καταθέσεις στεφάνων κατά τη συγκεκριμένη εκδήλωση είπε τα εξής: «Ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποχρέωση να τιμά και να σέβεται τους θεσμούς, πρωτίστως δε τη Βουλή των Ελλήνων και όλους τους βουλευτές».
Στις εκδηλώσεις του Δήμου είναι προφανές ότι καλούνται όλοι οι οριζόμενοι από το πρωτόκολλο, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής ορίζει εγγράφως τον βουλευτή που την εκπροσωπεί, καταθέτοντας το στεφάνι τιμής και μνήμης εκ μέρους της Βουλής. Τέτοιος ορισμός δεν υπήρξε, επομένως ο Δήμος δε μπορούσε ούτε το πρωτόκολλο να παραβιάσει, ούτε να υποκαταστήσει τον Πρόεδρο της Βουλής.